Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo branitelja:

'Klemm govori neistine, nije točno da smo smanjili sve braniteljske mirovine'

Predrag Matić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
08.05.2015.
u 16:45

Nisu smanjene mirovine manje od 5000 kuna, mirovine 100% HRVI I. i II. skupine te mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja i njihovih majki koje su s njima sukorisnice tih mirovina, priopćilo je Ministarstvo branitelja

Ministarstvo branitelja reagiralo je na izjave Josipa Klemma koji je sinoć gostovao u RTL Direktu, a gdje je rekao kako je Vlada braniteljima minimalna primanja od 1090 kuna smanjila na 800 kuna i prebacila ih u ''socijalu'' te da je braniteljima snizila mirovine za 10 posto.

– Nije istina da je Vlada Republike Hrvatske braniteljima smanjila minimalna primanja sa 1090 kuna na 800 kuna, odnosno, da je ukidanjem opskrbnine smanjila prava hrvatskih branitelja. Istina je, naime, da je Vlada Republika Hrvatske ukidanjem nekoliko postojećih socijalnih naknada, između ostalih i opskrbnina, i uvođenjem jedinstvene zajamčene minimalne naknade (ZMN) za najugroženije građane započela nužne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje pod Ministarstvo socijalne politike i mladih nekoliko socijalnih naknada iz različitih resora.Također, Vlada Republike Hrvatske nije smanjila minimalna primanja hrvatskih branitelja sa 1090 kuna na 800 kuna nego, sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio u siječnju 2014.godine, prethodno fiksni iznos opskrbnine od 1097 kuna sada, nakon uvođenja zajamčene minimalne naknade, iznosi 100% osnove za samca, tj. 800,00 kuna, za dvočlano kućanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1280 kuna (800+480) te za tročlano kućanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1600 kuna (800+480+320) – priopćilo je Ministarstvo branitelja.

Ističu da su izmijenili Uredbu o jednokratnoj novčanoj pomoći (JNP) kako bi korisnicima koji ne uspiju ostvariti pravo na ZMN dali određenu socijalnu sigurnost te ih dodatno zaštitili. U 2014. godini izdano je 10.157 rješenja u ukupnom iznosu od 24,472.171,00 kune.

– Gospodin Klemm u sinoćnjoj je emisiji istaknuo i kako je ova Vlada smanjila braniteljske mirovine za 10%, što implicira da su sve mirovine hrvatskih branitelja smanjene u navedenom iznosu. Istina je, međutim, da nisu smanjene mirovine manje od 5000 kuna, mirovine 100% HRVI I. i II. skupine te mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja i njihovih majki koje su s njima sukorisnice tih mirovina. Važno je napomenuti i kako se smanjenje ne odnosi na one mirovine koje su više od 5000 kuna, a smanjenjem bi pale ispod tog iznosa; npr. mirovina u iznosu od 5.012 kuna smanjena je za samo 12 kuna. Na koncu, propisani su i jasni kriteriji gospodarskih kretanja pod kojima će se smanjene mirovine vratiti na prethodno stanje – pojašnjavaju u Ministarstvu.

>> 'Da branitelji žele razgovarati, ne bi prijetili, postavljali ultimatume i tražili ostavku'

Komentara 47

KN
knezica
17:17 08.05.2015.

Lažljivi stvore. Tvore. Vidjećemo tebe i tvoje financije kada sletiš! Uzimaš HRVI da bi dao agresorima. Postoji zapisnik sa tajne sjednice gdje ste čet.nike mislili ubaciti pod financiranje ministarstva socijalne skrbi. Velei.zdaja se to zove Matiću. Nema drugog naziva. A to je koliko znamo najteže krivično djelo u svakoj državi. Znam da će me sada banirati, ali će barem netko pročitati. Povraća mi se od tebe i tvojih Matiću.

FO
ForeignLegion1987
17:19 08.05.2015.

ovog ne podrzava niti uvazava ni njegova vlastita supruga jer i ona a i svatko zna da je samo jedan mali potrcko zorana milanovica

Avatar Abcda
Abcda
17:21 08.05.2015.

Tvoju sigurno nisu smanjili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije