Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ovo je presedan'

Hasanbegović: Osobno ću preuzeti praćenje ostvarivanja programa i trošenja sredstava

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
05.02.2016.
u 09:22

– Moje je načelno stajalište da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture, a ako Vlada donese odluke da je to potrebno, postoje drugi resori – rekao je Hasanbegović

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović iznio je danas na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora razloge za razrješenje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Hasanbegović je istaknuo kako je ovo saslušavanje svojevrsni presedan jer mu nije poznato da se sjednice sazivaju o pitanjima koja nisu u saborskoj nadležnosti. Dodao je i da je otvoren za daljnju suradnju.

– U pozadini je medijska kulturna politika moje predšasnice Zlatar Violić na koje je ona imala puno pravo sukladno rezultatima izbora – rekao je Hasanbegović koji je svoje obrazloženje razrješenja povjerenstva izložio u nekoliko točaka.

– Temeljem mišljenja samog povjerenstva sredstva su dodijeljena za 2015. godinu. To nije prijeporno, ulazimo u novu proračunsku godinu i za povjerenstvom kao takvim više nema potrebe, neovisno potpuno o mom osobnom mišljenju o njegovu sastavu. Sve ono što sam rekao; mjerila, sastav, članovi, sve to nije imalo presudnu ulogu, već novi proračun i nova medijska strategija budući da me stara ni na koji način ne obvezuje – rekao je Hasanbegović

Dodao je da će osobno na sebe preuzeti praćenje ostvarivanja programa i trošenja sredstava putem nadležnih stručnih službi u Ministarstvu, poput revizije.

– Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnome smjeru, moje je načelno stajalište, koje ću uskoro u sklopu kulturne politike i oblikovati, da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture, a ako Vlada donese odluke da je to potrebno, postoje drugi resori – rekao je.

Hasanbegović je rekao da je procedura razrješenja utemeljena na zakonu i pravilnicima. – Treba pročitati odluku, ovo povjerenstvo nema propisanu proceduru razrješenja jer nije riječ o kulturnom vijeću čiju problematiku uređuje drugi zakon – rekao je Hasanbegović i odgovorio na pitanja o otvorenom pismu udruge U ime obitelji.

– Najiskrenije, dobio sam barem stotinu otvorenih i zatvorenih pitanja s tim u vezi, riječ je o potpunoj koincidenciji. Uopće ne znam sadržaj tog pitanja i to ni na koji način nije imalo bilo kakvu ulogu u donošenju ove moje odluke – rekao je.

Hasanbegović je, podsjetimo, Povjerenstvo razriješio 27. siječnja i tada rekao kako će Vlada i Ministarstvo kulture kreirati potpuno novi pristup prema medijima, posebno prema koncepciji potpore neprofitnim medijima.

Cijelu tu priču pratile su brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, ideološku uskogrudnost i sektaštvo

Zlatko Hasanbegović

Nakon saslušanja ministra kulture Zlatana Hasanbegovića i burne rasprave, Odbor za medije većinom glasova utvrdio je da Hasanbegović postupio sukladno svojim zakonskim ovlastima kada je razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije. Dovoljno glasova nije dobio prijedlog oporbe koja je tražila da se izglasa zaključak prema kojemu od ministra traže da poništi odluku o razriješenju Povjerenstva kojemu mandat ističe u listopadu ove godine.

Potpredsjednik Odbora, SDP-ov Nenad Stazić, koji je i tražio saslušanje ministra kako bi objasnio zakonske temelje za svoju odluku, pojasnio je kako je odluku o razrješenju Povjerenstva ministar donio dan nakon što je dobio otvoreno pismo udruge "U ime obitelji" koje je kritiziralo Povjerenstvo jer im nije dodijelilo sredstva za njihov portal, dok su novac davali nepostojećim portalima (dio novca namijenjen je i za poticanje osnivanja novih medija op.a.).

Hasanbegović je objasnio kako je riječ o potpunoj koincidenciji jer uopće nije znao za sadržaj tog otvorenog pisma, ali i dodao da je dobio na desetke otvorenih i "zatvorenih" pisama ispisanih na stotinama stranica koja govore o problemima razriješenog Povjerenstva.

Naglasio je da nema potrebe za nastavkom financiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture te ustvrdio da za ovim Stručnim povjerenstvom, utemeljenim 2013. godine, nema više nikakve potrebe. Povjerenstvo je dosad provelo tri natječaja.

- Cijelu tu priču pratile su brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, ideološku uskogrudnost i sektaštvo, promjene odluka u zadnji čas te dodjela sredstava mimo natječaja diskrecijskom odlukom mimo ministrice i javne svađe – nabrajao je ministar. Povjerenstvo je, nastavlja, dodijelilo sredstva za 2015. godinu, sada se priprema nova proračunska godina i za povjerenstvom više nema potrebe.

- Neki misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnom smijeru, no moje je načelno stajalište koje ću oblikovati ukoro u sklopu nove kulturne politike, da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture. Ukoliko Vlada donese odluku da je to potrebno postoje drugi resori i upravni modaliteti - pojasnio je Hasanbegović.

SDP-ov Nenad Stazić drži da je ministar nezakonito razriješio Povjerenstvo, te da je to sukladno zakonima i propisima mogao samo ako članovi nisu redovito dolazili na odbor ili ako su osuđeni za neko kazneno djelo beuvjetnom kaznom.

- Na krive članke se pozivate u svojim obrazloženjima, to je kao da se pozivate na Zakon o sportu ili pravilnik o radu turističkih zajednica. Vaš pravni akt je ništavan i svi razriješeni članovi Povjerenstva mogu ići na upravni spor koji će dobiti - upozorio je Stazić dodavši kako će Hasanbegović zbog toga doživjeti sramotu pa će "stručni ministar stručne Vlade nezakonito razriješiti stručno povjerenstvo".

 - Zadatak tih članova je i da prate izvješća korisnika o utrošenim sredstvima, tko će sada pratiti kako se troše sredstva, hoćete li vi to raditi nezakonito – kazao je Stazić.

Ministar mu je odgovorio da ne postoji zakon koji regulira potporu neprofitnih medija. - Mislim da ste možda nehotice promašili meritum jer spominjete propise koji reguliraju rad kulturnih vijeća, a ne povjerenstva. Kad raspustim neko vijeće onda ću se strogo držati propisane procedure, a povnavljam, za Povjerenstvo ne postoji nikakva propisana procedura – tvrdi Hasanbegović.

SDP-ov Damir Tomić kazao je ministru da najavljuje "društvo kojeg se mora plašiti".

- Shvatit ćete da ste pogriješili i osnovati novo povjerenstvo u kojem će sjediti jedna osoba – Željka Markić, a mi ne odgovaramo njenim zakonima – smatra Tomić. Ministar mu je uzvratio da na njega ni na koji način nije utjecalo pismo Željke Markić te je odluka o razrješenju isključivo njegova odluka.

SDP-ov Željko Jovanović, koji nije član odbora, kazao je da bi najbolje za ministra bilo da prizna da je pogriješio.

- Vaš zadatak nije donositi odluke U ime obitelji, nego u ime građana – dodao je Jovanović, a njegov stranački kolega Davor Bernardić drži da ministar potiče nove podjele u društvu smjenama prije nego što je donio bilo kakvu medijsku strategiju.

HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da već duže vrijeme upozorava da je ovakav način financiranja neprofitnih medija pogrešan. Dodaje i da se ne sjeća da je ikada ministar pred Odborom morao odgovarati za svoje postupke, a i podsjetio da nitko nije sporio bivšoj ministrici Andrei Zlatar Violić što je promijenila sve ljude u svim kulturnim vijećima koja su postojala.

Prostor kulture je prostor najveće slobode govora i tko god krene restriktivno imat će probleme

Goran Beus Richembergh

- Stručnih povjerenstava ima desetak i na njih se ne primjenjuje Zakon o kulturnim vijećima- tvrdi Mesić te poziva ministra da donese medijsku strategiju. Upozorava da su mediji danas nazišli samo Ministarstvo kulture te da bi se medijima trebalo baviti više ministarstava.

Beus Richemberg: Prostor kulture je prostor najveće slobode govora i tko god krene restriktivno imat će probleme

HSLS-ov Darinko Kosor smatra da treba financirati neprofitne medije, ali da nije zadatak odbora da sudi ministru o zakonitosti njegovih odluka te da bude "prijeki sud iz bivših vremena".

HNS-ov Goran Beus Richembergh upozorio je da već na početku mandata 1.499 kulturnih radnika zahtjeva smjenu ministra.

- Sutra vam se može dogoditi da postanete persona non grata u kulturi. Pa da vas kao ministra pozovu na premijeru neke predstave gdje netko kaže da neće glumiti pred vama. Zamislite skandala. Zato vam ne zavidim na uvjetima u kojima sada radite – tvrdi Beus. Dodaje i kako je ministar rekao da ga je u ministarstvu zatekao "beživotni teorijski elaborat" od medijske strategije. - Da znate samo kakve su se rasprave vodile oko te strategije, ako mislite da će vaša lako proći, onda ste u zabludi. Prostor kulture je prostor najveće slobode govora i tko god krene restriktivno imat će probleme – naglašava Beus.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Andrija Mikulić ustvrdio je da je potpisana odluka legitimna. Ova odluka nije ukidanje neprofitnih medije, ne daj Bože – kazao je Mikulić te podsjetio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo bivšu ministricu Violić upravo zbog dodijeljivanja sredstava diskrecijskim pravom određenim medijima, ali i da su određeni mediji koje je ministarstvo financiralo širili govor mržnje i netoleranciju.

>> Hoće li Hasanbegović postati nova ikona desnice?

>> Premijeru dali apel za smjenu Hasanbegovića: 'On nije ni demokrat ni antifašist'

Komentara 241

JO
joeamerican
09:31 05.02.2016.

bravo samo tako pa cemo vidjet .. ko je do sad sta radijo i trosijo novac

MR
MrkiMedo
09:32 05.02.2016.

Bravo ministre!

ZG
zorbas.grk
09:34 05.02.2016.

tako da ministre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije