Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Romić:

Sustave navodnjavanja želimo imati u cijeloj Hrvatskoj

Davor Romić
Davor Puklavec/PIXSELL
07.04.2016.
u 14:17

On je obišao gradilište dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja u Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji, koji se proteže po trasi planiranog plovnog kanala Dunav–Sava.

Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je danas da je u Hrvatskoj pripremljeno 90-ak projekata za navodnjavanje gotovo 124 tisuće hektara poljoprivrednih površina te ustvrdio kako se ide u dobrom smjeru, istaknuvši da prije desetak godina gotovo da i nije bilo takvih programa.

On je obišao gradilište dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja u Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji, koji se proteže po trasi planiranog plovnog kanala Dunav–Sava.

Riječ je o nacionalnom pilot-projektu u sklopu NAPNAV-a, čijom će se izgradnjom, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje oko 4.000 hektara poljoprivrednih površina u području kanala, osigurati i dohranjivanje dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i umjetnih vodotoka.

Ukupna vrijednost investicije je 491 milijun kuna, od čega je do kraja prošle godine realizirano 443 milijuna.

- U svakom planu ima i prepreka. Mi te prepreke sada preskačemo kako bismo u svim dijelovima Hrvatske, gdje će to biti potrebno, imali izgrađene sustave navodnjavanja. Da bismo do toga došli, moramo mijenjati neke navike i ići prema dohodovnim poljoprivrednim kulturama, jer su sustavi navodnjavanja skupi - rekao je Romić.

Na novinarsko pitanje ministar je odgovorio kako će isplata poticaja poljoprivrednim proizvođačima početi sutra, a prva količina novca na njihove će račune sjesti u ponedjeljak. Sve će se, dodao je, odvijati određenom dinamikom.

- To se ne može napraviti u jednom danu. Niti u jednom trenutku ništa nije kasnilo, jer se cijeli sustav morao prilagoditi novim uvjetima poticaja. Naš plan je da do početka svibnja svi poticaji budu na računima korisnika - rekao je Romić, dodavši da će poljoprivrednici s već isplaćenih 75 milijuna kuna predujma i avansa dobiti ukupno 3,4 milijarde kuna. 

>> Mladi mogu udahnuti novi život ranjenoj domaćoj poljoprivredi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije