Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Lorencin:

Nećemo ugasiti ni jednu turističku zajednicu

02.06.2015., Cakovec - Ministar Darko Lorencin i gradonacelnik Stjepan Kovac otvorili najsuvremenije mini golf igraliste u Hrvatskoj. Mini golf teren nalazi se kod Gradskih bazena Marija Ruzic, pokriven umjetnom travom, okruzen raslinjem te je osvijetljen
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
27.07.2015.
u 00:15

Sada čak trećini lokalnih TZ-a 90 posto prihoda odlazi na plaće i trošak ureda

Turističkim zajednicama koje na same sebe, prostor i plaće troše iznad 25 posto svojih prihoda više ne prijeti gašenje. Ministar turizma Darko Lorencin tu je bitku predao. Koji će iznos biti granica, prepustit će, kaže, da iznjedri daljnja rasprava o izmjenama cijelog paketa turističkih zakona. Prvotni plan prema kojem bi uz takav cenzus za "odstrel" bila gotovo polovica od ukupno 304 TZ-a pretrpio je kišu kritika, a na noge je digao i župane.

Sastanak sa županima

– Prošli tjedan sastao sam se i s njima, nedoumice smo razjasnili i dogovorili da će prijedlozi novih zakona ići u dva čitanja – kaže Lorencin.

– Hoće li umjesto 25 posto u zakonu stajati 45 ili 55 posto, nije suštinsko pitanje. Suština je da trenutačno čak trećini turističkih zajednica općina i gradova 90 posto prihoda odlazi na plaće i funkcioniranje ureda. Turizmu su potrebne turističke zajednice koje neće biti svrha same sebi i s ovih 25 posto htjeli smo skrenuti pozornost i na činjenicu da takvih ima podosta. Iako, ni u jednom trenutku nismo predlagali da se ijedna, pa i najmanja turistička zajednica po automatizmu gasi. Nova zakonska rješenja predviđaju da ih lokalna uprava, ocijeni li da treba i želi svoju turističku zajednicu neovisno o tome koliki su joj prihodi, preuzme i dotira – pojašnjava ministar Lorencin.

Nova zakonska rješenja, inače, ostavljaju mogućnost da se turističke zajednice udružuju i osnažuju, a lokalnoj razini daje se i mogućnost da sama, u skladu s atraktivnošću destinacije, određuje i visinu boravišne pristojbe.

Nema žurbe

To nikome nije sporno, kao ni mogućnost da se za goste s cruisera uvede boravišna pristojba. No, proteklih je tjedana u raspravi o budućim zakonima – o turističkim zajednicama, boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini – nesporazume izazivala promjena tokova novca. Lorencin, međutim, tvrdi da Glavni ured HTZ-a po novom neće dobijati više Samo će se, umjesto kao dosad nacionalnim parkovima, deset posto boravišne pristojbe nautičara preusmjeriti županijskim turističkim zajednicama. Teren će, kaže, imati više novca i zato što će članarina od velikih kompanija i trgovačkih lanaca ubuduće ostajati tamo gdje je i zarađena. Trenutačno takve tvrtke 99,5% članarine uplaćuju gdje im je sjedište, uglavnom u Zagrebu. A samo teleoperateri godišnje uplate oko 12 milijuna kuna članarine.

– Želimo racionalniji sustav, više po mjeri današnjeg turizma i da se u TZ-i više bave turističkim proizvodima, a manje svojim plaćama. Tajming nije bitan i nema žurbe. Želimo konstruktivno razgovarati, a plan je da do kraja listopada konačni prijedlozi uđu u saborsku proceduru – kaže ministar.

>> Raspisali natječaj za direktore HTZ-a, a onda tri ureda ugasili

Komentara 8

NJ
njoj
11:05 27.07.2015.

Čekaj, čekaj...... hoćete ili nećete? Stvarno više ništa ne razumijem kad je ova Vlada u pitanju

BJ
Bjelovar112
09:04 27.07.2015.

siguran sam da nećete ugasiti još po mjestima kao što je Nin otvarate preduzeca za razvoj turizma i 15 uhljeba u tom poduzeću ne da smanjite vi povecavate i gomilate gubitke ! ali koga briga narod to plaća ne ide iz vaše kase .

Avatar morski
morski
09:14 27.07.2015.

Turističke zajednice služe lokalnim moćnim turističkim tvrtkama, a ne Zajednici !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije