Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povukao kandidaturu za ministra branitelja

Milijan Brkić odustao zbog Mosta, novi kandidat HDZ-a demograf Šterc

Brkić Karamarko
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
14.03.2016.
u 09:01

Most je HDZ-u uspio zaustaviti imenovanje dvoje ministara – Josipe Rimac i Milijana Brkića, glavnog operativca HDZ-a

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, odustao je sinoć od kandidature za ministra branitelja! U podužoj objavi na svom Facebook profilu, praćenoj fotografijom neukrotivog vuka, objasnio je, među ostalim, da nije postignuto suglasje među vladajućom većinom o tome da on bude ministar te kako bi prekinuo mučnu situaciju objavljuje da u ovom trenutku ne može prihvatiti tu časnu dužnost.

Sinoć nam je u SMS poruci potvrdio da je problem u Mostu, pa se može zaključiti da Most u Saboru nije bio voljan podržati Brkić za ministra. Glavni tajnik HDZ-a piše da dužnost ministra branitelja ne smije biti poligon za nemilosrdna politička prepucavanja, a da budući ministar ne smije biti talac neodgovornog dijela politike i medija.

Počašćen kandidaturom

Za Večernji je list Brkić prokomentirao da postoji crta dostojanstva i časti koja se ne prelazi, ali i da premijeru Tihomiru Oreškoviću ni najmanje ništa ne zamjera, niti zato što je pozvao braniteljske udruge da predlože i druge kandidate za ministra branitelja pa ih je sada ukupno 10, odnosno bez Brkića devet. Štoviše, u objavi na Facebooku piše da je ugodno iznenađen senzibilitetom koji je premijer Orešković pokazao prema braniteljskoj problematici te mu na tome zahvaljuje. Brkić se jučer, neslužbeno doznajemo, sastao s Tomislavom Karamarkom, prvim potpredsjednikom Vlade i šefom HDZ-a koji ga je prije 20-ak dana nominirao za funkciju ministra branitelja te ga izvijestio da se povlači iz te kandidature. Izvori iz HDZ-ova dijela Vlade kažu da se Brkić nije povukao mimo dogovora s Karamarkom. Karamarkova nominacija Brkića za ministra branitelja otpočetka je u dijelu medija doživljena kao njegov pokušaj eliminacije glavnog tajnika, koji je opterećen aferom s plagiranim diplomskim radom, i njegova utjecaja u HDZ-u, no Brkić sam kaže da je počašćen tom kandidaturom.

Podsjetimo, njegova nominacija pretvorila se u političku dramu u HDZ-u jer Brkić navodno nije znao da će biti kandidiran, bio je svjestan slučaja diploma i da će dobiti “medijske batine”, a razgovor kod premijera čekao je dva tjedna, što je bilo dodatno ponižavajuće za drugog čovjeka HDZ-a. Njegovo povlačenje iz kandidature događa se uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, pa će biti zanimljivo kako će to utjecati na izbore u HDZ-u...

Tvrd stav Karamarka

“Iznimna mi je čast i ponosan sam na to što sam predložen od naše stranke na tu dužnost, naročito što sam dobio veliku podršku od svojih suboraca i šire javnosti. Naravno, u politici postoje i oni drugi koji bi htjeli neka druga i drukčija rješenja. Broj kandidata porastao je na desetak, a to se neriješeno stanje koristi za različite špekulacije kao i za svojevrsno grubo blaćenje Domoljubne koalicije, HDZ-a, hrvatskih branitelja i mene osobno”, napisao je Brkić koji je i na naše pitanje zamjera li Tomislavu Karamarku što ga je uopće kandidirao za ministra branitelja odgovorio da je “počašćen kandidaturom”.

Karamarko je prošli tjedan zauzeo prilično tvrd stav i premijeru Oreškoviću poručio da je Brkić jedini HDZ-ov kandidat i da ta stranka, odnosno Domoljubna koalicija u Saboru samo za njega može dići ruke. Činilo se da nakon tog ultimatuma sve ide u smjeru izbora Brkića za ministra branitelja iako je bilo jasno da on ne bi bio premijerov izbor za ministra. Premijer Orešković, naime, nakon slučaja Mije Crnoje nije bio sklon za njegova nasljednika predložiti Brkića zbog slučaja diploma. Iako su iz kruga premijera Oreškovića stizale informacije da će ga pritisnut HDZ-om ipak predložiti za ministra, bilo je jasno da premijeru Brkić nije “drago” rješenje.

Očito, svjestan svega toga, Milijan Brkić se odlučio sam časno povući jer je trakavica oko njegova imenovanja ionako već predugo trajala. Uostalom, od samog početka je relativizirao svoju nominaciju, no zanimljivo je da ništa ne zamjera premijeru Oreškoviću nego je strelice usmjerio prema Mostu čiju podršku, kako tvrdi, nije dobio. Ako je to točno, Most je HDZ-u uspio zaustaviti imenovanje dvoje ministara - Josipe Rimac i Brkića, glavnog operativca HDZ-a. U HDZ-u doznajemo da će kao kandidata za ministra branitelja sada predložiti demografa Stjepana Šterca, kojeg je već za ministra nominirala Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  

>>Milijan Brkić objavio: Ne mogu prihvatiti časnu dužnost ministra branitelja!

>>Demo zbog Brkića zatražio hitan sastanak s premijerom Oreškovićem

Komentara 163

Avatar navijač
navijač
09:14 14.03.2016.

Sad treba preispitati diplomu Vesne Pusić i njenu kandidaturu za UN.

Avatar Bruno
Bruno
09:26 14.03.2016.

"političku dramu u HDZ-u jer Brkić "NAVODNO" nije znao da će biti kandidiran," ::-)) Kad procitam ovakav spin ne moram ni gledati tko je autor, Nema raskola ni politicke drame u HDZ , nacionalni heroj , Branitelj Brkic jos dugo ce dominirati politicku scenu u Hrvatskj. Nema ponovo Pedje Matica , nema povratka na staro drugarice i drugovi! Josipovicevi savjetnici nek pakuju prnje, odzvonilo im je.

HR
hromcan
09:14 14.03.2016.

Treba srušiti MOST . Mnogi koji su glsdali za taj isti MOST sada im je žao idemo na nove izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije