Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički triler

Milanović traži saveznike za raspuštanje Sabora

milanović i karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
08.06.2016.
u 08:45

U sjeni rata Karamarka protiv Oreškovića šef SDP-a želi hitne izbore. U tome računa i na podršku Mosta.

Hrvatski politički triler, kakav nismo vidjeli još od stvaranja države, nastavlja se svom žestinom. Najjača stranka u Vladi, HDZ, jučer je počela prikupljati potpise za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Dakle, čovjeka kojeg su upravo oni doveli u Banske dvore prije samo nekoliko mjeseci. HDZ-u, odnosno predsjedniku te stranke Tomislavu Karamarku, nepoželjni premijer jučer je poručio: “Ovo je borba za Hrvatsku, a Karamarko je ogroman teret za ovu Vladu, čak i za HDZ.”

Nakon ove izjave premijer Tihomir Orešković u svom je stanu razgovarao s liderom Mosta i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Nakon otprilike sat vremena, Petrov je otišao od Oreškovića, novinarima nije rekao nijednu riječ. Nakon što je Petrov otišao, Tihomiru Oreškoviću u posjet je došao njegov najvažniji i najutjecajniji savjetnik, Stjepo Bartulica. Nakon petnaestak minuta izašao je iz Oreškovićeva stana. Također bez riječi.

Pouzdano znamo da su premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Petrov na taj sastanak došli s čvrstim stavom – ostavku ne damo, tražimo da Karamarko napusti Vladu.

SDP želi izbore što prije

Igru je zaigrala i oporba, s treće strane. Nakon što je iz Zagorja u utorak navečer vodstvo SDP-a pustilo “glas” da će u slučaju da HDZ zatraži opoziv premijera Oreškovića i oni glasati za njegov odlazak, danas preokret.

– Ni sutra ni preksutra nećemo htjeti točno reći kako ćemo se postaviti kada se bude glasovalo i o našoj i ovoj ad hoc inicijativi za izglasavanje nepovjerenja jer to je proceduralno moguće preduhitriti – poručio je jučer s tiskovne konferencije šef SDP-a Zoran Milanović. Dodao je i kako ni sam nije u stanju objasniti građanima zašto bi se čekalo do rujna da bi se išlo na nove izbore jer mi smo, kazao je, država bez vlasti.

– Očito je da HDZ želi izbjeći glasanje o povjerenju Tomislavu Karamarku i to proceduralno mogu. Mi želimo da Hrvatski sabor prekine ovu agoniju i da na izbore idemo prije ljeta. Ovo je sramoćenje i čista blamaža. Ovo je prvi put da u Hrvatskoj ovako nešto postoji – kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Dotaknuo se i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojoj je poručio da 70 posto građana želi nove izbore i da među njima ima i ljudi koji su glasali za nju.

– Ovaj put mislim da više neće – kazao je.

Zanimljiva je opaska Zorana Milanovića, a koju je na presici spomenuo nekoliko puta, da je ovakav stav SDP-a isključivo taktičke, a ne političke prirode. I kako će sve što će raditi, činiti isključivo s ciljem da se što prije raspusti Sabor.

– Naš cilj su što skoriji izbori i tko god nam u tome može pomoći, naš je taktički partner – poručio je Milanović. Time je očito aludirao na Most i njegovih 12 zastupnika koji su se već izjasnili da će podržati izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku. U SDP-u se pitaju je li moguće da Božo Petrov i njegovi mostovci mogu surađivati s ovakvim HDZ-om nakon svega, pa makar i Tomislav Karamarko ne bio više prvi potpredsjednik Vlade.

– Mogu li mostovci surađivati s HDZ-ovim ministrima koji su jučer stajali iza Karamarka dok je on govorio o lošoj Vladi, većem utjecaju koji želi, SOA-i i MUP-u. Ako je to Boži Petrovu prihvatljivo, neka kaže – pita jedan član Predsjedništva SDP-a.

U glavnoj oporbenoj stranci kažu i kako su oni izazvali procese i da nitko kome fotelje nisu ispred javnog interesa neće sudjelovati u preslagivanju te kako su novi izbori uistinu jedina realnost.

– Odluka o raspuštanju Sabora u interesu je Hrvatske i SDP će voditi tu priču – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

Sjednica Vlade - upitna

Danas bi trebala biti održana redovna, tjedna sjednica Vlade, no hoće li se sjednica stvarno i održati, tek treba vidjeti. Jer, prošla je propala, ministri su samo telefonom izglasali dvije od ukupno 14 točaka dnevnog reda.

U trenucima dok mu je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko najavljivao “otkaz”, premijer Tihomir Orešković održao je jučer ujutro sjednicu užeg kabineta Vlade, odnosno onog što je od tog kabineta ostalo. Jer, kako smo doznali, od svih HDZ-ovih ministara na sastanak je došao samo ministar vanjskih poslova Miro Kovač. No, čak ni on, prema riječima jednog od sudionika sastanka, ministra iz Mostove kvote, zapravo nije sudjelovao na sastanku jer je brzo otišao. Na sastanku užeg kabineta bili su predsjednik Vlade, od dvojice potpredsjednika bio je samo Božo Petrov, te Mostovi ministri.

– Premijer Tihomir Orešković odradio je sastanak kao pravi profesionalac. Prošli smo kroz sve točke dnevnog reda i sjednica Vlade trebala bi biti sazvana za sutra. A hoće li se sjednica uopće održati, odnosno tko će na nju doći, hoće li će se itko od HDZ-ovih ministara tamo pojaviti, to vam doista ne mogu reći – rekao nam je jedan od Mostovih ministara.

Pitali smo ga i je li točna neslužbena informacija koja se pojavila jučer ujutro, a prema kojoj je HDZ-ov ministar Miro Kovač Mostovim ministrima predložio da se odreknu Oreškovića, odnosno da pristanu na nekog novog mandatara, novog premijera. Naš izvor iz Mosta kaže da to nije točno te dodaju da ako je ta ponuda negdje iznesena, nije iznesena jučer na užem kabinetu Vlade.

Komentara 94

KA
kasio
08:59 08.06.2016.

Pakao bi tek poceo s tobom na vlasti

RI
Ringo
09:01 08.06.2016.

Najbolje ne gledati ni čitati vijesti sljedećih 15 dana. Političari iskaču ne samo iz paštete, počeli su iz kruha iskakati.

FA
Fake
08:53 08.06.2016.

Kad ćeš već jednom raspustiti sebe da te više ne gledamo i ne trpimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije