Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2015. u 12:39

Milanović danas Tuđmana promatra bez ideološke ostrašćenosti

Udovica prvoga predsjednika gospođa Ankica Tuđman napokon može biti zadovoljna. Polako se ostvaruje ono što je u svojoj knjizi "Moj život s Francekom" napisala još 2006. godine: "Sedam godina od njegove smrti Hrvatska je na putu da predsjednik Tuđman bude prihvaćen od svih političkih stranaka... i postane zajedničko naslijeđe cijeloga hrvatskog naroda i različitih političkih opcija koje će na različite načine stremiti k istome cilju: uvijek i sve za Hrvatsku, a jedinu nam Hrvatsku ni za što."

Sudeći prema posljednjim izjavama, Tuđmana je prihvatio i premijer Zoran Milanović. "Tito i Tuđman najbolje su što smo u danim razdobljima svoje povijesti imali", rekao je u ožujku ove godine, a prije nekoliko dana izjavio je kako su "zadnjih stotinu godina Hrvatsku po značaju i utjecaju u političkom životu obilježila tri čovjeka – Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman".

Zašto šef SDP-a danas hvali Tuđmana kad ga je prije nekog vremena kritizirao i redovito stavljao iza Tita? Premda se čini neobičnom, Milanovićeva je retorika logična i očekivana. Prvo, njegovi korigirani stavovi o Tuđmanu vjerojatno su iskreni. On danas razumije Tuđmana, lakše mu je shvatiti njegove poteze jer je i sam iskusio kako je voditi državnu politiku; sada ga promatra iz perspektive u kojoj nema ideološke ostrašćenosti.

Drugo, kao pragmatičan političar, Milanović se u izbornoj godini obraća biračkom tijelu koje nije izvorno njegovo. Treba mu svaki glas pa snubi i one birače koji se sa simpatijama sjećaju prvoga predsjednika. Zato i izbjegava isticati negativne elemente Tuđmanove politike.

Radikalnoj ljevici, kojoj je Tuđman simbol "mračnog režima 1990-ih", zasigurno se ne sviđa Milanovićevo veličanje prvoga predsjednika, ali ne sviđa se ni desnici jer je ušao u teritorij koji smatra ekskluzivno svojim. Milanović se lani svidio Hrvatima u BiH (posjetom Mostaru spriječio međunacionalni sukob), upravo rješava probleme branitelja, a sad veliča Tuđmana. Karamarko bi se ozbiljno trebao zabrinuti.

>>Tuđman postaje sve veći i u očima svojih protivnika

>> 'Milanović miče seniore i jača si poziciju u slučaju da izgubi izbore'

>> Milanović: 20. stoljeće obilježili su Stjepan Radić, Tito i Tuđman

Komentara 102

MI
MileKubura
13:21 27.06.2015.

Ivica Panvic jučer je rekao da je Milanovic rekao Tudman je zlocinac i ne zaslužuje trg u Zagrebu.

FR
Franciskoo
13:06 27.06.2015.

Ljudi, pogledajte jučerašnju tv bujicu na youtube-u, i sve će vam biti jasno. Nažalost večernjak je samo jedan od 95 posto medija koji su se svrstali uz Milanovića i šire partijske spinove. Dobro su u emisiji rekli gospoda Kuljiš ii Malić da Milanović ima neki svoj paralelni sustav vladanja te kontrolira represivni aparat, većinu medija, dobar dio pravosuđa odnosno upravlja gotovo svim procesima u državi trenutno.

JK
ja-kan
12:54 27.06.2015.

Milanović hvali Tuđmana jer nema što drugo !! Dali je za njegovog mandata rastao standard građana, broj stanovnika, broj zaposlenih, dali je pravosuđe bilo bolje, dali je gospodarstvo modernije i snažnije - NIJE. Za njegovog mandata povećao se broj političkih uhljeba, politička korupcija je sveprisutna, državna se poduzeća vode kao da su stranačka. Ne, Milanović naprosto nema izbora može hvaliti Tuđmana ili šutjeti i čekati svoj dvostruki pad, hrabrosti da nešto promijeni (npr. da smijeni Vrdoljaka) ionako nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije