Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka truneja

Milanović Hrvatima u Gig Harboru: Nisam ni znao da postojite

milanović
Foto: Vlada RH
1/4
29.09.2014.
u 11:01

Prvog dana boravka u SAD-u premijer Milanović posjetio je Gig Harbor, gdje se sastao s gradonačelnicom Jill Gurnesey te predstavnicima grada i hrvatske zajednice

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović doputovao je s izaslanstvom u Sjedinjene Američke Države, gdje će boraviti do 4. listopada 2014. Tom prilikom posjetit će pet vodećih američkih IT kompanija, a u Seattleu će se sastati s hrvatskom zajednicom.  Prvog dana boravka u SAD-u, premijer Milanović posjetio je Gig Harbor, gdje se sastao s gradonačelnicom Jill Gurnesey te predstavnicima grada i hrvatske zajednice.

 – Prvo, nisam znao da postojite, a drugo, jedino što sam znao ovom kraju je o onom visećem mostu, kazao je, govoreći o obližnjem mostu preko tjesnaca Tacoma, poznatom po tome što se spektakularno srušio samo nekoliko mjeseci nakon puštanja u promet 1940. godine.

Na susret s premijerom Milanovićem u Parku braće Skansie, koji je trajao dva sata, došlo je više stotina predstavnika hrvatske zajednice. Izrazio je zadovoljstvo susretom te zahvalio na dobrodošlici koju mu je priredila hrvatska zajednica. Istaknuo je da su hrvatski iseljenici ljudi koji su se usudili napustiti svoje domove i nepovoljne životne uvjete i uputili se morem, u različitim smjerovima, u daleke krajeve. Također, rekao je, naši su iseljenici „prokrčili“ put ostalima da dođu ovdje, smjeste se i podijele znanje i iskustvo koje su ponijeli sa sobom od kuće.

Život uz more, od mora i s morem povijesno je bio zajednički nazivnik naše male nacije. I koliko god smo mali kao nacija brojem, naša je nacija najsvestranija u Europi. Naši su iseljenici odabrali tražiti vlastitu sreću kao jedno od svojih temeljnih ljudskih prava. Uspjeli ste i zaslužujete svaku pohvalu i poštovanje zbog toga. Ponosan sam što vidim zajednicu koja živi jako daleko i koja je iskoristila najbolje od zajednice i političkog sustava zemlje koja to omogućuje, a to su Sjedinjene Američke Države, kazao je Milanović.

 – Nakon toliko dugo u politici, postanete ravnodušni. Ovo nisam očekivao – kazao je.

Osvrnuo se i na partnerstvo SAD-a i Hrvatske u Afganistanu te je ovom prigodom izrazio sućut i duboko poštovanje prema svim američkim žrtvama.

U povodu dolaska predsjednika Vlade Zorana Milanovića u Gig Harbor, Grad je 28. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u Gig Harboru. Naime, tri su hrvatska doseljenika 1867. godine osnovala Gig Harbor, a tijekom sljedećih 50 godina hrvatski su doseljenici razvijali luku Gig Harbor. U tom su razdoblju Hrvati svojim znanjem i vještinama potaknuli razvoj ribarstva i brodogradnje u cijeloj regiji. U ime svih Amerikanaca hrvatskog podrijetla, koji žive i rade u regiji, donijeta je Odluka o proglašenju Dana hrvatske baštine. 

>> Milanovića u pitoresknom Gig Harboru dočekali kongresmen i tamburaši

Ključne riječi

Komentara 34

UI
Uvijek_iskreno
11:37 29.09.2014.

I ovakav nas predstavlja u svijetu?!

Avatar petrolio
petrolio
11:28 29.09.2014.

majko moja koje izjave?!?!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:34 29.09.2014.

"Pametan" čovjek, nema šta, završio velke škole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije