Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marina šunjerga

Milanović će "dobiti" Vučića, ali će račun platiti domaće tvrtke

18.09.2015., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic odrzao je u Banskim dvorima izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju u zemlji i eskalaciji izbjeglicke krize. Izbjeglicama je porucio da mogu proci hrvatskom i da idu dalje.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2015.
u 12:00

Hrvatska u ekonomskom sporu može izgubiti puno više nego Srbija

Verbalni rat i zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije doveli su u poziciju taoca hrvatsko gospodarstvo i imovinu hrvatskih tvrtki u Srbiji pa, dok se premijeri Zoran Milanović i Aleksandar Vučić nabacuju doskočicama poput "šaraj malo, brate", kamioni s kvarljivom robom čekaju na carini, a hrvatski poduzetnici strahuju hoće li političke napetosti potaknuti potrošače na bunt i bojkot hrvatskih proizvoda.

Jedna puno blaža situacija i izjava s hrvatske strane najvećim je proizvođačima uzrokovala znatan pad prodaje na srpskom tržištu, a da narod nije teško potaknuti na prkosnu osvetu zemlji koja im šalje nediplomatske poruke, dokaz je i neformalni bojkot slovenskih proizvoda u razdoblju dok je službena Ljubljana Hrvatskoj blokirala ulazak u Europsku uniju. Političari bi stoga morali biti jako oprezni kako izjavama ne bi narušili gospodarske odnose, a time i uzrokovali gubitke jer bi im se to na kraju moglo odbiti o glavu.

Milanović bi tako morao voditi računa o činjenici da, iako na političkom polju ima mnogo jače karte u rukama od Vučića, u ekonomskom sporu sa Srbijom Hrvatska može izgubiti puno više nego druga strana jer više izvozi u tu zemlju i zato što je kapital koji su domaće tvrtke uložile u Srbiju neusporedivo veći od srpskog kapitala u Hrvatskoj. Domaće gospodarstvo u Srbiju izveze 3,8 milijardi kuna godišnje, a iz Srbije uveze oko 2,7 milijardi kuna vrijednu robu, ali u tom su uvozu registrirani i mnogi proizvodi tvrtki koje imaju sjedište u Srbiji, ali su zapravo u vlasništvu hrvatskih poduzetnika i svojim dobrim poslovanjem poboljšavaju bilancu i potencijal ulaganja hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska se nametnula kao regionalni lider u sektoru prehrambene industrije i maloprodaje, a tu je poziciju stjecala tijekom cijelog desetljeća pametnog ulaganja domaćih tvrtki te laganog širenja tržišta. Sjetimo se samo kako je Agrokoru trebalo gotovo osam godina da preuzme slovenski Mercator i time stvori najveći maloprodajni lanac u regiji, a preuzimanja u Srbiji odvijala su se bez većih otpora domaće javnosti upravo zbog pomirbenih tonova i spremnosti na investicije koje su pokazale hrvatske tvrtke. Teško stečeni ugled mogao bi se izgubiti preko noći pa bi, nažalost, verbalna pobjeda Milanovića nad Vučićem mogla za sobom povući milijarde kuna ceha.

Komentara 77

EB
eto_bas_zato
12:03 24.09.2015.

briga milanovića za gospodarstvo Hrvatske!!

BO
borovina1981
12:07 24.09.2015.

Osjećat ćemo mi još dugo posljedice ovih Zoranovih nedjela.

BO
borovina1981
12:06 24.09.2015.

Pa naravno da će to građani Hrvatske platiti. Zoran pojma nema o životu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije