Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedjeljom u dva

Bandić: Boris Lalovac radio je u banci i tada je šutio. Model za švicarce je nepravedan

Milan Bandić i Aleksandar Stanković
Foto: HRT
1/2
13.09.2015.
u 15:41

Ja sam bio i ostao hrvatski socijaldemokrat na djelu i antifašist. Ja živim socijaldemokraciju, nisam rekao jednu lošu riječ o svojoj bivšoj stranci – kaže Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić gostovao je u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva. Najavio je samostalni izlazak na izbore sa svojom strankom Milan Bandić 365. Nakon poraza na predsjedničkim izborima 2009. od Ive Josipovića i parlamentarnim izborima 2011. kada je njegova nezavisna lista osvojila tek 2,4 posto, pitalo ga se što je naučio:

– Treći put Bog pomaže. Kad gledam povijest demokracije i političkih uhljeba, i Hrvatska je u sjeni tih stranaka, peti put nakon što obnašam gradonačelnički mandat, vrijeme je da pomognem Hrvatskoj – kaže Bandić.

Hoćete li ostaviti mjesto gradonačelnika ako osvojite vlast, pitao ga je Aleksandar Stanković:

– Daj Bože da se to dogodi, to je dobit i za Zagreb i za Hrvatsku – kaže Bandić da ga ne zanima Sabor nego izvršna vlast. Na kampanju kaže, neće puno trošiti. Najviše 500.000 kuna. To neće biti problem skupiti jer njegova stranka ima 7,5 tisuća članova pa će od donacija toliko sigurno skupiti. Izaći će na izbore u svim jedinicima.

Ako biste bili u izvršnoj vlasti, s kime biste bolje surađivali? Tko vam se čini bolji za suradnju, operativno? – pitao je Stanković.

– Ja sam bio i ostao hrvaski socijaldemokrat na djelu i antifašist. Ja živim socijaldemokraciju, nisam rekao jednu lošu riječ o svojoj bivšoj stranci – kaže Bandić koji u programu stranke navodi socijalnu sigurnost i stabilnost za sve.

– To je conditio sine qua non, a tu su još i uravnoteženi gospodarski razvoj i ekologija, država znanja, ravnomjerni razvitak, poziciniranje Hrvatske u EU – rekao je Bandić i najavio da će dobije li priliku, reformirati javnu upravu.

– Trebamo nove ljude, 7-10 posto kvalitetnih ljudi, a prirodnim odljevom i drugim mjerama otići će 15-20 posto. I to treba napraviti u privih 6 mjeseci mandata –kaže Bandić.

Dotaknuo se i rješenja problema u švicarcima:

– Švicarci? Ja imam 7.600 kuna rate za švicarac svaki mjesec. Odluka vlade nije socijalno pravedna. Njihov prijedlog je jednak i za jahtu i za prvu nekretninu. Trebali su reagirati davno, porezom na pasivu banaka. Boris Lalovac je radio u Raiffeisen banci, tada je šutio, a sad je glasan. Ja bih za prvu nekretninu koja je kupljena na kredit u švicarcima dao subvenciju kamate – kaže Bandić.

Kako uštedjeti novac,  Bandić kaže da treba prestati dijeliti nezarađeno i kažnjavati nerad, odnosno uvesti mjerljivost rada.

Mijenjao bi on i poreznu politiku.

– Moramo donijeti kvalitetni porezni sustav koji se ne mijenja svaki dan. Kompatibilan zakonski sustav koji će nuditi subvenciju tamo gdje je sigurno da se porezna presija smanji i da se zaposle ljudi. Određenim dijelovima Hrvatske, u Ličko-senjskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj županiji, sdržava bi trebala subvencionirati poduzetnike na 5, 10 godina. Ne bi ih mučila ćirilica da su popeglani kao Jelačićev trg – kaže Bandić.

Aleksandar Stanković pitao ga je kako je uspio prikupiti novac za jamčevinu budući da je riječ o 15 milijuna kuna, je li prijatelj s Marijanom Hanževkovićem.

– On je uskočio, mjesec i po dana, poslije toga pomogli moji poznanici, on me više ne brani. Dobri smo si, znamo se 20-ak godina, čujemo se i vidimo. On je ugledni zagrebački odvjetnik.

Jel vas začudilo što je položio iznos?

– Što vas ne ubije, to vas ojača. Kad vas netko liši slobode, možete kloneti ili naći dodatnu snagu. Nisam klonuo, čitao sam stalno. Od Ive Andrića, Meše Selimovića, do Glembajevih. Obnovio sam srednjoškolsku literaturu. Dodatni motiv našao. Što se tiče procesa sudskih, na sudu ćemo to opovrgnuti kao što sam već dokazao za štandove koje je tražila udruga U ime obitelji.

Hanžeković je podigao kratkoročni kredit za vašu jamčevinu, na iznos od 15 milijuna kuna riječ o oko pola milijuna kuna?

– On je meni pomogao s milijun i pol kuna, ostalo su dali moji prijatelji. Na taj iznos je digao kredit.

Hoćete mu vratiti to, riječ je o oko 40000 kuna kamata?

–Hoću, naravno. Dao sam zahtjev da se zamjeni keš za nekretnine.

Vi ste već u kreditu?

– Zato postoje prijatelji i poznanici. Riješit ćemo to.

Ali Marijan Hanžeković radi ovrhe za Grad Zagreb?

– On radi svoje poslove za Zagreb, radi na natječaju kao i svi drugi.

Sukob interesa je ako ste mu dužni. Do kad ćete mu vratiti novac?

– Vratit ću, rekao je Bandić.Porekao je da živi u bratovom dijelu stana i kaže daodvjetnici rade na tužbi protiv medija koji su objavili informaciju za koju ga tereti USKOK – da posjeduje dodatna četiri stana u Zagrebu.

Denivelacija rotora u Zagrebu trebala bi početi u drugoj polovici iduće godine i stajat će 25 do 30 milijuna eura što će Grad osigurati iz vlastitih izvora doke će gradnja žičare na Sljemenu stajati 30 milijuna eura i Grad će dio novca povući iz fondova EU.

Bandića smeta pozdrav "Za dom spremni". Kaže da "to ne vrijedi komentirati, to je retrogradno, gubimo vrijeme."

– Zagreb već sutra može primiti dvije tisuće izbjeglica po dvoranama i jedini je sposoban to organizirati – kaže Bandić.

Riječi hvale ima i za Slavka Linića, dojučerašnjeg stranačkog kolegu koji je bio prvi kada je država trebala uzeti novac od Grada, na što je rekao:

– Tada je bio u toru sa SDP-ovm s predsjednikom vlade na čelu. Tor je kad uzimate gradske pare, i to je dokazano, oke?

Komentara 80

Avatar Laura92
Laura92
15:56 13.09.2015.

Zna se iz čije si ekipe...nisi ti ništa drugačiji od Zokija

SU
sungtakedo
16:19 13.09.2015.

zna Bandić kako će! Prvo pohvali Tita, onda u crkvu, zatim pomogne stotinu sirijaca, odbrusi predsjednici, napravi ceste gradskim novcem, ode u Caritas, pokloni se borcima NOB-a pa poslije izbora sa Zokijem sastavi Vladu! Nije to slučajno!

GA
gasparri
16:13 13.09.2015.

Bandiću, ti samostalnim izlaskom na izbore samo pomažeš Milanoviću, to ti nije baš pametna ideja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije