Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Petir:

'Pitanje radioaktivnog otpada trebamo rješavati dijalogom sa slovenskom stranom'

Marijana Petir
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
15.06.2015.
u 12:55

HSS i ja osobno smatramo da Republici Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada, kazala je u dvoru HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir

HSS i ja osobno smatramo da Republici Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada, te da nisko i srednje radioaktivni otpad koji nastaje kao posljedica medicinskih istraživanja i liječenja te polovicu radioaktivnog otpada koji moramo zbrinuti nakon prestanka rada NE Krško, treba rješavati u okviru dijaloga sa slovenskom stranom – rekla je Marijana Petir u Dvoru, gdje je sudjelovala na konferenciji na temu "Treba li Hrvatskoj odlagalište nuklearnog otpada?".

Podsjetila je da je predviđena lokacija na Trgovskoj gori izbrisana iz Prostornog plana Sisačko-moslavačke županije te da je rijeka Una preventivno zaštićena u kategoriji regionalnog parka.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, bivši ministar poljoprivrede i okoliša Slovenije te bivši gradonačelnik Krškog Franc Bogovič rekao je da je moguće zajedničko rješenje Hrvatske i Slovenije.

– Zajedničko rješenje za Sloveniju i Hrvatsku tehnički je izvedivo, a lokacija Vrbina u Sloveniji može prihvatiti sav nisko i srednje radioaktivni otpad te vjerujem da je dogovor moguć ukoliko se otpočne dijalog između slovenske i hrvatske strane koji je po ovom pitanju do sada nažalost izostao. Trenutačno je privremeno odlagalište srednje i radioaktivnog otpada u Nuklearnoj elektrani Krško, a ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore do 2023. godine o zajedničkom zbrinjavanju otpada, svaka strana morat će preuzeti svoj dio otpada. Slovenija je utvrdila lokaciju za gradnju nisko i srednje radioaktivnog otpada udaljenu 700 metara od nuklearke koja je ucrtana u državni prostorni plan s predviđena 4 silosa za zbrinjavanje otpada od kojih su dva dobila potrebnu građevinsku dozvolu dok za druga dva nije ista zatražena jer ne postoji dogovor s Hrvatskom – rekao je Franc Bogovič.

Cijena jednog takvog silosa košta 157 milijuna EUR, a dva 178 milijuna EUR-a. Silosi se počinju graditi 2017. godine, a probni rad i početak odlaganja je predviđen od 2020. godine.

>> Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Komentara 1

NE
nepenthe
14:10 15.06.2015.

Zašto se šuti o zatvorenim i zapečaćenim bunkerima iskopanim u planini Ivanščici na dijelu koji spada pod općinu Lobor, a u kojima je navodno skladišten radioaktivan otpad?? Još je i više zabrinjavajuća činjenica da se u neposrednoj blizini nalazi izvorište Lobor, sa kojeg se pitkom vodom opskrbljuje velik dio Hrv.zagorja kao i činjenica da taj dio Zagorja (koji se opskrbljuje vodom iz navedenog izvorišta) bilježi ogroman porast broja osoba oboljelih od leukemije i multiple skleroze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije