Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA REFORMA

Marić: Neće biti smanjenja opće stope PDV-a od 2018. godine

marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.11.2016.
u 12:52

Ministar je kazao i kako ne možemo gledati izdvojeno jedan element porezne reforme, već reformu kao cjelinu.

Ova porezna reforma i ovih 15 zakonskih propisa međusobno su povezani i možemo govoriti o cjelovitoj poreznoj reformi – kazao je Zdravko Marić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o poreznoj reformi. Kazao je i kako se velika većina propisa počinje primjenjivati od prvog mjeseca.

Marić je kazao kako je on s kolegama nastavio raditi na ovoj reformi bez obzira na prijevremene izbore koji su se dogodili. 

– Vlada upućuje svih ovih 15 zakona na drugu stranu Markova trga – kazao je Marić i dodao da očekuje veliku raspravu. Smatra da su neki argumenti u javnosti bili neutemeljeni.

– Očekujemo izglasavanje svih ovih zakona na vrijeme i njihovu implementaciju od 1. siječnja 2017. godine – izjavio je Marić.

Neto efekt ove porezne reforme na razini je 2 milijarde kuna. Svakako treba gledati sveobuhvatnost i cjelovitost ove reforme, smatra Marić. Kazao je kako možemo očekivati da će se potencijalna stopa rasta povećati u idućoj godini, ali i u ostalim godinama koje slijede.

Ministar je rekao i da ne možemo gledati izdvojeno jedan element porezne reforme, već reformu kao cjelinu.

Tvrdi da PDV na novine ostaje kakav je i bio, a što se tiče na trošarine na cigarete, to je nešto "što će Vlada napraviti uredbom".

– U aktivnoj smo komunikaciji s proizvođačima i oni su svjesni da moramo uskladiti cijene s Europskom unijom – kazao je Marić.

– Od prvog dana bila je intencija da plaćanje smještaja ostane kao što je i bilo. Pojavile su se određene dvojbe jer neki imaju ugovorene cijene za iduću godinu, a one obuhvaćaju usluge s noćenjem, pansionom ili polupansionom. Iz tog razloga napravili smo prijedlog zakona da se zadrži ta snižena stopa PDV-a. Ona uključuje smještaj i usluge vezane za smještaj – kazao je Marić. 

Marića su upitali i za amandman kojim bi se onemogućilo dužnosnicima da dobiju veće plaće s ovom reformom.

– Amandman na plaće dužnosnika? Legitimno je pravo da se taj amandman podnese, ako mene pitate, a ja ću vam vrlo jasno reći da je ova porezna reforma prevelik posao i zahvat i ne bih ga nikako povezivao ni s kakvim populističkim i demagoškim principima – odgovorio je Marić na pitanje.

Kazao je i kako neće biti smanjenja opće stope PDV-a od 2018. godine.

>> Vlada u Sabor poslala čak 15 zakona: Ostaje PDV od 5% za kruh, mlijeko, lijekove i knjige. Turizam ide s 13% na 25%, ukida se olakšica za prvu nekretninu

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:09 10.11.2016.

Milanovic stvorio 100 milijardi duga u jednom mandatu, svaka dobronamjerna pa i ova vlada mora rezati da nas izvuce iz recesije ! Sad oni koji su glavni krivci za ovo situaciju idu na barikade uz pomoc klijentelistickog mosta, dalmatinski "ugostitelji su njihova klijentela sa 300, 400 i 1000" zaradom , Sramota! Glasajte dalje SDP i Most pa ce biti jos vise rezanja , pogotovo druga Bulja i Petrova kojima manje smeta porez sirotinji nego njihovim donatorima iz ugostiteljstva.

DO
doktorica
14:37 10.11.2016.

- Amandman na plaće dužnosnika? Legitimno pravo da se taj amandman podnese, ako mene pitate, ja ću vam vrlo jasno reći da je ova porezna reforma preveliki posao i zahvat i ne bi ga nikako promatrao u nikakvim populističkim i demagoškim principima - odgovorio je Marić na pitanje. ma super,njemu je demagogoija da netko dobiva 17 000 kuna a netko -ništa!Želimo tu istu demagogiju i populizam za hrvatsku sirotinju!!!

JO
jocorluka
18:36 10.11.2016.

Kako vi demokrati i blokirate komentare.isto ste lagali protiv Trumpa i pisali lazi i nisku propagadu.Tako isto porez 25% to nije normalno,to je ustvari pljacka i ilegalno a VL to prikazuje kao demokratsko dostignuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije