Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Mamići mogu ostati bez jamčevine budu li utjecali na svjedoke

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
18.07.2015.
u 08:10

Braća Mamić imaju milijun razloga razmišljati s kim komuniciraju

U zemlji opterećenoj korupcijom i kriminalom elite, a s duboko ukorijenjenom tradicijom i kulturom zatvora kao u Hrvatskoj, očekuje se da svaka kaznenopravna afera počne tako da se sve aktere potrpa u zatvor. Bez toga, zaključak je, pravna država ne djeluje. I naravno da se onda skandalizira svako puštanje na slobodu i prikazuje kao nemoć pravne države. Tako su puštanje na slobodu ranije Bandića, a sada osobito Zdravka Mamića, doživjeli oni koji smatraju da su odavno trebali biti iza rešetaka.

Ukidanje jamčevine?

Za njih je ljekovit bio istup ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji je, iako se ogradio od slučaja braće Mamić, najavio preispitivanje jamstva kao zamjene za istražni zatvor u slučaju kad je ono uvjetovano radi sprečavanja utjecaja na svjedoke. “Ako vi teoretski možete utjecati na svjedoka, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo, onda je zbilja pitanje smisla te odredbe”, rekao je ministar govoreći o posljedicama odluke Ustavnog suda u povodu ustavne tužbe Milana Bandića. Time je ministar posredno zapravo odgovorio i onima koji prigovaraju što Mamićima nisu uz jamstvo nametnute i mjere opreza. Nisu, jer nakon odluke Ustavnog suda u slučaju Bandić, prema ministrovu tumačenju, to nema smisla. Iz slučaja Bandić razvidno je da one ne bi imale svrhe s obzirom na ustavnopravni stav da se jamčevina ne može oduzeti zbog činjenja novih kaznenih djela, čak i u cilju ometanja prvotne istrage, pa i utjecajem na svjedoke ako je riječ o kaznenim djelima različitim od onih zbog kojih je određen istražni zatvor.

I ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić “kao građanin” je rekao da je problem što se jamčevinom ne može spriječiti Mamićev kontakt sa svjedocima.

Ali, braći Mamić istražni je zatvor određen i zato da ne utječu na svjedoke, a kako im je u zamjenu određeno jamstvo kao blaža mjera kojom se to može spriječiti, i bez mjera opreza braći Mamić prijeti da ostanu bez jamčevine u slučaju da utječu na svjedoke, ali samo u odnosu na kaznena djela zbog kojih im je i bio određen istražni zatvor.

Riječi papa Franje

Kako se prema okrivljeniku uvijek mora primijeniti blaža mjera ako je njome moguće postići isto što i težom, postavlja se pitanje što bi se postiglo ukidanjem jamstva u slučaju braće Mamić. Tada bi im se mogla odrediti mjera opreza pa opet ne bi završili u zatvoru, što bi za njih bilo povoljnije jer onda ne bi imali milijun problema koje bi vrtjeli po glavi razmišljajući o tomu mogu li i kako utjecati na svjedoke.

Lani smo pisali o univerzalnom značaju riječi koje je papa Franjo uputio članovima Međunarodne udruge za kazneno pravo u Italiji, jer pogađaju bit problema i kod nas. Govoreći o tomu kako politika i mediji probleme rješavaju tražeći žrtvenog jarca, papa Franjo je preventivni zatvor nazvao suvremenim oblikom nedopuštene prikrivene kazne koja se skriva iza patine zakonitosti. Istražni zatvor samo je procesno sredstvo, ali ne jedino.

>> 'Mamić može nastaviti po svome koliko god hoće, a institucije će po svome'

Komentara 43

HR
H.R.T.99
08:17 18.07.2015.

DA ne padne u zaborav. Zašto vecernji list šuti? Podaci Svjetskog Ekonomskog Foruma: po učinkovitosti vlada Milanović i njegovi ministri drže neslavno 139. MJESTO OD 144 MOGUĆA. A Hrvatska država je na 77. mjestu. ŠESTA najgora vlada na svijetu. Evo što mu je donio njegov DEBELO PLAĆENI AMERIČKI SPECIJALIST PR. Oboje bi trebali u kut. Sa magarećim šeširićem na glavi. Navedeni podaci nisu izmišljeni, nisu nam ih uvalili neki anti Milanovići ili anti ljevičari ili anti partizani ili anti... niti pro HDZ, pro ustaše ili pro četnici ili pro...To su podaci Svjetskog Ekonomskog Foruma. Kojeg li srama. Katastrofa. Milanović se hvali najboljom vladom ikada. A Vecernji list šuti. Svojom voljom ili...

DU
Deleted user
08:30 18.07.2015.

Nemojte biti naivni, tako je i Bandić ostao bez jamčevine. Imamo pravosuđe koje ne bi poželjela ni Zambija.

AB
abendblatt
08:24 18.07.2015.

Ovo i je opet namnjestaljka, pustiti ih na slobodu bez ikakvih uvjeta, pa im onda natovariti da utjecu na svjedoke, stara komunisticka skola Ostoje Rankovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije