Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki ledostaj

Mađarski ledolomac probio led na Dunavu, sutra nastavlja uzvodno

mađarski ledolomac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
19.01.2017.
u 13:40

Očekuje se da će ledolomac u petak biti spreman vratiti se istim putem uzvodno kako bi odlomljeni komadi leda mogli otploviti nizvodno i da će doći do drugog ledlomca br. 6 koji se nalazi na 1357. kilometru Dunava

Mađarski ledolomac broj 11 danas oko podneva završio je s probijanjem ledostaja na Dunavu nizvodno i došao u područje vodotoka gdje nema leda te će u Vukovaru dopuniti gorivo i sutra nastaviti lomiti led uzvodno.

Voditelj Centra obrane od poplava "Hrvatskih voda" za područje Dunava i donje Drave Ivica Nađ kazao je Hini kako je ledolomac pri izlasku iz područja ledostaja dodatno usitnio led posebice veliku santu te naglasio kako je s tim probojem ledostaja veliki dio posla uspješno obavljen.

Očekuje se da će ledolomac u petak biti spreman vratiti se istim putem uzvodno kako bi odlomljeni komadi leda mogli otploviti nizvodno i da će doći do drugog ledlomca br. 6 koji se nalazi na 1357. kilometru Dunava, gdje su naslage leda bile najdeblje, te zajedno nastaviti proširivati danas probijeni koridor i osigurati protočnost Dunava.

Nađ ističe i kako je teško prognozirati koliko će ledlomci još ostati na Dunavu, jer se ponovno očekuje hladni val s vrlo niskim temperaturama, pa će ostati pripravni dok se ne procijeni da neko vrijeme neće biti problema s ledom.

Ponovio je kako vodostaji Drave i Dunava i dalje nisu zabrinjavajući te kako ne prijeti opasnost od poplava.

Ivica Nađ izvijestio je kako će temeljem bilateralnog dogovora mađarske i srpske strane iz Mađarske prema Srbiji u četvrtak biti upućena još dva ledolomca koji će prolaskom kroz Hrvatsku obaviti dodatno lomljenje leda i tako doprinjeti obrani od ledostaja na Dunavu.

>> Jedan mađarski ledolomac uspio se probiti Dunavom do Dalja

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
14:37 19.01.2017.

kolko je kn/h?

Avatar deziderij
deziderij
16:20 19.01.2017.

Mene samo interesira tko i koliko će platiti te brodove ledolomce ? Tko je krivac u Hrvatskoj pa nije na vrijeme reagirao ? Hoće li se ikada znati tko je kriv zbog tog ne reagiranja na vrijeme ili će, kao i uvijek do sada, nečije pogreške i propuste plaćati sitnozubi hrvatski puk ?

SL
slatix
18:18 19.01.2017.

Troškove dijele tri strane. Mađari Srbi i Hrvati. Mađari su zbog svoje sigurnosti zaduženi do Dalja lomiti led. Zanima me samo zašto nitko ne postavi pitanje odgovornosti, Lučka kapetanija u Vukovaru apsolutno ništa nije uradila. nisu bili u stanju pokupiti bove koje označavaju plovni put prije ledenog vala što je uobičajan postupak. Sve je led odnio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije