Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef SOA-e kod premijera

Lozančić nije dao ostavku, borit će se jer drži da nije kriv?

dragan lozančić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2016.
u 19:26

U Vladi kažu da nije bilo govora o smjeni ravnatelja SOA-e

 Dolazak ravnatelja Sigurnosno-obavještajne službe Dragana Lozančića u Banske dvore, nakon što je završena sjednica Vlade, nije promaknula medijima. Do razgovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem dolazi nakon višednevnih nagađanja da slijedi smjena ravnatelja Lozančića, nakon što su mediji objavili da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović inicirala njegovu smjenu zbog navodnog propusta jer je nije na vrijeme obavijestio da je "uletjela" u mjere dok je SOA prisluškivala Zdravka Mamića.

U Vladi, međutim, kažu da je šef SOA-e Dragan Lozančić kod premijera Oreškovića bio “u sklopu redovitih sastanaka s premijerom”. Neslužbeno se u Vladi doznaje da Lozančićev dolazak u Banske dvore nije imao veze s njegovom najavljivanom smjenom. Dva dana prije, prvi radni sastanak predsjednice i premijera također nije završio nikakvom izjavom o Lozančiću premda su svi očekivali da će to biti tema. To, kao i diplomatska izjava iz Vlade, može značiti da će Vlada prepustiti Lozančiću da sam podnese ostavku ili će se Lozančić boriti i neće olakšati onima koji ga žele udaljiti. “Insajderi” su očekivali – s obzirom na to da hitra smjena ravnatelja SOA-e povlači dosta neugodnih posljedica jer se odvija u uvjetima “nečasnog otkaza” – da će Lozančić sam dati ostavku i tako spriječiti takav otkaz. Država bi se potom pobrinula da njegova sigurnost i egzistencija ne budu ugroženi.

Počelo se čak govoriti kako će Lozančić nastaviti karijeru u hrvatskoj diplomaciji. Podsjećalo bi to na rješenje koje je primijenjeno 2012. kada je, nakon isteka mandata, prethodnik Lozančića Josip Buljević (mrzak SDP-u) upućen kao generalni konzul u Los Angeles. Razlika je u tome što Lozančiću mandat istječe tek u listopadu 2016. Drugi izvori, pak, govore da Lozančić smatra kako nije počinio pogrešku pa zbog toga i neće sam podnijeti ostavku na funkciju “prvog špijuna” Hrvatske. Ima, dakle, lobiranja da se Lozančića smijeni i tako preuzme ovaj važan sektor od osobe koju je ipak postavio Zoran Milanović, ali je sve očitije da postoji i lobiranje da ga se ostavi da mandat privede kraju.

U svakom slučaju, šteta za SOA-u i Lozančića je već počinjena. Javnost je već “izbombardirana” različitim tvrdnjama i scenarijima, a tajna se služba našla izložena aferi.  

>>Ravnatelj SOA-e stigao u Banske dvore, hoće li ga smijeniti?

>>Prisluškivanje Zdravka Mamića i Davora Gjenera ne kompromitira šefa SOA-e Dragana Lozančića

Komentara 62

AB
abendblatt
19:46 04.02.2016.

Maknite Lozancica, on je Milanovicev kadar i krtica ovoj Vladi.

ZL
zlovato_
20:01 04.02.2016.

Lustracija i sviima onim koji nisu za Hrvatsku treba reči ti si Milanovićev čovjek,jer on smatra da smo mi slučajana država,jer ne osjčaju žrtvu koju osječaju majke, žene, dijeca, unučad.Vukovar.

DU
Deleted user
19:52 04.02.2016.

Naravno da ga neće smejniti... ja ga nebi.. sad bi ga ucjenio i da izloži sav prljavi veš Milanovića....takvi likovi se ne smjenjuju samo tak.. a i Lozančić je znao da Milanović nije do kraja.. kaj mislite da nema prljavog veša protv Milanovića... heheheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije