Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mršaviš, ali opasno. Nova istraživanja natjerala Europsku agenciju za lijekove na zabranu

Lijek za mršavljenje reductil opasan pa se povlači s tržišta

reductil
VL
Autor
Diana Glavina
22.01.2010.
u 17:11

Lijek Reductil, koji u hrvatskim ljekarnama stoji 300 kuna, povećava rizik za razvoj moždanog i srčanog udara.

Lijek za mršavljenje Reductil povlači se s tržišta! To je današnja vijest iz Europske agencije za lijekove EMEA-e kao i Hrvatske agencije za lijekove. Novo kliničko ispitivanje pokazalo je da lijek povećava rizik za razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih promjena kao što su moždani ili srčani udar.

Povjerenstvo za humane lijekove EMEA-e, na temelju ocjene podataka o sigurnosti i djelotvornosti primjene Reductila, smatra kako rizik primjene nadilazi korist pa je i preporučilo povlačenje lijeka. Njegova je cijena u hrvatskim ljekarnama oko 300 kuna, a pacijenti koji su se uključili u rasprave na internetskim forumima tvrde da se uz pomoć Reductila u mjesec dana moglo izgubiti četiri do osam kilograma. Reductil je inače na dopunskoj listi HZZO-a, što znači da država participira pacijentu trošak lijeka.

Liječnici više ne smiju propisivati Reductil

Liječnici trebaju razmotriti druge načine liječenja pacijenata koji su ga do sada koristili. Hrvatska agencija za lijekove navodi i to da ljekarnici ne smiju izdavati Reductil, a pacijente koji su ga do sada koristili trebaju uputiti na liječnički pregled. Lijek je registriran kao pomoćna terapija, uz dijetu i tjelovježbu u liječenju prekomjerne tjelesne težine, ali je i među ženama koje su htjele izgubiti nekoliko kilograma bio vrlo popularan.

Agencija za lijekove u suradnji s proizvođačem Reductila, tvrtkom Abbott Laboratories d.o.o., organizirala je povlačenje lijeka s tržišta u Hrvatskoj. Svim zdravstvenim djelatnicima uključenima u propisivanje i izdavanje lijeka Reductil bit će poslano pismo s najnovijim podacima o sigurnosti primjene lijeka.

U Hrvatskoj čak 64,1 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Reductil je ublažavao osjećaj gladi, odnosno povećavao osjećaj sitosti te je također povećavao perifernu potrošnju energije, objasnio je prof. dr. Mirko Koršić, voditelj Centra za debljinu KBC-a Rebro. Inače, za isti lijek američka agencija za lijekove objavila je da se mora uzimati pod strogim liječničkim nadzorom, ali ga nije zabranila.

Ključne riječi

Komentara 3

GA
Galinka
10:45 31.01.2014.

i za sad svi ljudi koje ja poznam uključujući i mene imaju samo dobra iskustva s njim, moja vjenčana kuma je također nevoljko počela piti reductil i u 2 mjeseca je izgubila 12 kg i presretna je, zglobovi je ne bole, sretnija je i bolje se osjeća kao i ja. samo cure sa 10 mg. ide bolje nego sa 15 mg. eto to je samo mala preporuka, ja osim suhoće usta u 1 mjesecu korištenja nikakvih drugih simptoma nisam imala, a moja kuma niti to.I kupiti Reductil iz Engleske na http://www.acomplia-reductil.net Dobila sam tablete kod kuće u 6 dana

CM
christine.miriam21
08:58 17.02.2017.

I have reduced my weight by running at early morning. Along with that I always had 2 liters of water and have made diets ( reductil meridia 20 mg from pharmacy weightlosscure.net ) is essentially indicated for obesity management, whichh would include the promotion and maintenance of weight loss. Though the patient may still feel hungry, the amount of food that would make him feel full would be considerably less.

OB
-obrisani-
20:06 22.01.2010.

Sad je kasno, ja već smršavila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije