Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Steže se obruč

"Kutle dao Sanaderu proviziju jer mu je sredio Hypov kredit"

Miroslav Kutle
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/4
17.08.2010.
u 22:00

Kulterer bi mogao progovoriti o upletenosti Ive Sanadera u razne sumnjive poslove Hypo banke poput kredita Kutli i Zagorcu.

Negdašnja bliska suradnica Miroslava Kutle Milena Šenator zaista je prije nekoliko mjeseci, doznajemo iz izvora bliskih istrazi, USKOK-u dala detaljan iskaz o tome kako je sredinom devedesetih prema Kutlinu nalogu isplatila 800 tisuća tadašnjih maraka osobi I. S. Iz ostalih okolnosti tih isplata bivša je financijska direktorica Šenator zaključila da je riječ o isplati provizije Ivi Sanaderu, koji je 2004. godine postao premijer.

Isplatnica s inicijalima I. S.

– Miroslav Kutle došao je kod mene, dao mi nalog da provedem isplatu i shvatila sam da je to provizija za Ivu Sanadera zbog kredita koje je Kutlina Globus grupa dobila od Hypo banke – tako bi se mogao rekonstruirati njezin iskaz o glavnoj stvari koja povezuje Sanadera sa šest isplatnica na kojima su bili inicijali I. S. i ‘Hypo’, kao podsjetnik da je riječ o kreditima. Očito je da takav iskaz ne može biti dovoljan za progon bivšega premijera, jer prema svemu sudeći u njemu nema dovoljno elemenata koji isplate povezuju sa Sanaderom. Zasad nije poznato jesu li istražitelji došli do informacije o tome na koga su glasili računi na koje je isplaćena tako izdašna svota, jer to bi mogao biti dodatni element u povezivanju Kutlina novca s dugogodišnjim hrvatskim premijerom.

Milena Šenator bila je s Kutlom i osuđena zbog afere Tisak, ali je ta presuda pala na Vrhovnom sudu. Podsjetimo, Milena Šenator dala je sličan iskaz prije više od desetljeća, no nakon toga ga je povukla. Sad, kad postoje i drugi tragovi koji upućuju na ulogu Ive Sanadera u djelovanju Hypo banke u Hrvatskoj, možda i njezin iskaz može dobiti na težini. U ovom trenutku, uz taj iskaz koji je vrlo detaljan, postoje očigledne indicije da bi i slučaj Nevenke Jurak i njezine Fimi-medije mogao voditi prema bivšem šefu HDZ-a, a ne smijemo zaboraviti ni austrijsku istragu afere s Hypo bankom. Tek ćemo vidjeti kako će se sve to razvijati i hoće li netko od trenutačno osumnjičenih odlučiti poboljšati svoj položaj i istražiteljima ispričati cijelu priču. Nagađa se da bi to mogao biti i Wolfgang Kulterer, nedavno u Austriji uhićeni bivši direktor Hypo banke.

Jučer poslijepodne i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u priopćenju je demantirao medijske tvrdnje kako je u tijeku prva istraga protiv Sanadera utemeljena na iskazu Milene Šenator. Bajić ističe da je takva tvrdnja ‘u najmanju ruku preuranjena’. Glavni državni odvjetnik podsjeća da je suradnja naših tužitelja s tijelima Republike Austrije u vezi s poslovanjem Hypo banke intenzivna te da su rezultati istraživanja u tom slučaju bitni za ocjenu pod kojim je okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba Hypo banka davala kredite Globus grupi.

‘Državno odvjetništvo dužno je postupati prema načelu legaliteta, dakle dužno je podastrijeti sudu dokaze i činjenice ili barem dokazati da postoji zatvoreni krug indicija iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Stoga zaključci i tvrdnje novinara koji se temelje na jednom iskazu bez ispunjenja ostalih uvjeta nemaju podloge i nisu stavovi Državnog odvjetništva’, navodi se u priopćenju DORH-a. Iz ovog se priopćenja može zaključiti da zasad nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage, ali i da bi ih uskoro možda moglo biti. Zbog toga se u medijima čak i putovanje bivšeg premijera s obitelji u SAD povezivalo s kriminalističkim obradama koje se u nekoliko smjerova vode u Hrvatskoj i Austriji.

Opet na ‘Malo vitra’

Nedavno je Sanader sa suprugom i kćerima viđen u Los Angelesu – postoji i videosnimka – svega nekoliko sati prije nego što je Nevenka Jurak uhićena. Navodi se i da je i ove godine vjerojatno ljetovao na jahti ‘Malo vitra’, gdje se odmarao lani, kad je dao ostavku na mjesto predsjednika Vlade, ostavku koja ni danas nije objašnjena iole suvislim razlozima.

Nevenka Jurak osumnjičena je – s prilično čvrstim dokazima – da je od državnih tvrtki izvukla najmanje 16 milijuna kuna, a bila je u bliskoj vezi s Mladenom Barišićem, šefom Carinske uprave i bliskim prijateljem bivšeg premijera Ive Sanadera.

Komentara 105

PO
power123
08:40 18.08.2010.

Vrijeme je za istinu.

MM
Mladen Miletić
10:46 18.08.2010.

Nastradao je Sanader nači če se neki zatvorenik, kriminalac koji če posvjedočiti kao u slučaju \"Zagorec\" je ja sam ga videl kako je nosil tašku staklenu prozirnjaču punu love i drgoga nam kamenja iz banke Avstrija Bečlija ! Nije mi mi htel dati ali tzo ni u debati i sada ga možeš hebati !

KU
kukuriku
23:57 17.08.2010.

rakla-kazala,..udbaska predizborna kamnpanja ...classic !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije