Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S RAVNATELJIMA BOLNICA

Kujundžić: Neki više vještače i rade za sebe nego za bolnicu

Milan Kujundžić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
28.02.2017.
u 16:19

- Posebice sam apelirao i molio da preko šefova klinika, zavoda i odjela naprave kontrolu izvršenosti posla ne samo po odjelima nego i po pojedincima - kazao je ministar

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sastao se danas s ravnateljima KBC-ova i KB-ova na temu financijskih rezultata i mogućih ušteda jer 4,7 milijardi kuna deficit je u zdravstvu. Sve su bolnice napravile u 2016. godini deficit u prosjeku između sedam i 10 posto osim KBC-a Rijeka, lovranske klinike i Zarazne, s tim da su rezultati za siječanj ove godine nešto bolji nego za isto razdoblje lani. Ukupan gubitak je 40 milijuna kuna, naprema lanjskom siječnju kada je bio 80 milijuna. Međutim, od tih 40 milijuna kuna, prema preliminarnim podacima, daleko veći iznos, čak 28 milijuna, otpada na županijske bolnice, dok su državne bolnice bilježe 12 milijuna. O tome će ministar razgovarati sljedeći tjedan s ravnateljima županijskih bolnica jer, kazao je Kujundžić, ipak je njihov postotak izvršenosti manji pa se “treba gledati u oči i reći tko radi, koliko radi i što radi”.

– Posebice sam apelirao i molio da preko šefova klinika, zavoda i odjela naprave kontrolu izvršenosti posla ne samo po odjelima nego i po pojedincima. Ravnatelji su rekli da nažalost znaju da postoje neki koji više vještače i zarađuju za sebe nego što rade u bolnici - kazao je ministar. Kako je pojasnio Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, da bi se moglo nagrađivati onog tko radi više i penalizirati one koji rade manje, nužno je mijenjati Zakon o radu i kolektivni ugovor.

Rastući problem skupih lijekova izazov je ne samo hrvatskog zdravstva i s njim će se teško biti nositi.

– Problem skupih lijekova vjerojatno ćemo rješavati po engleskom modelu, s nacionalnim povjerenstvima i količinom novca po pojedinoj bolesti i onda ćemo to dijeliti koliko je moguće najpravičnije u zadanim uvjetima - najavio je Kujundžić.

Kad je o odlascima liječnika riječ, ministar sa županima i lokalnom samoupravom razgovara kako stimulirati mlade, prvenstveno kako bolje i povoljnije riješiti stambena pitanja,a ubrzo će svima biti otvoren prostor za specijalizacije.

KBC Rijeka dvije godine zaredom posluje pozitivno, potvrdio je ravnatelj Davor Štimac, objasnivši da je dio odgovornosti za racionalno trošenje prebačen na šefove klinika i predstojnike zavoda, pa su oni dijelom i menadžeri.

>> 10 problema koje Kujundžić još nije ni pokušao riješiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije