Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreda upozorava

Pripazite ako još niste potpisali konverziju iz švicarskih franaka u eurske kredite!

Franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
09.03.2016.
u 09:53

Povod upozorenju su dva poziva klijenata austrijskih banaka koje njihove banke pokušavaju prevariti

Udruga kreditnih dužnika - Kreda poziva na oprez sve klijente banaka koji još nisu potpisali konverziju iz švicarskih franaka u eurske kredite o čemu je priopćenjem izvijestila javnost.

"Povod upozorenju su dva poziva klijenata austrijskih banaka koje njihove banke pokušavaju prevariti. U prvom slučaju su klijent i banka potpisali i ovjerili aneks ugovora nakon čega banka obaviještava klijenta da mu je ugovorila prenisku kamatnu stopu i da će mu poslati novi izračun. To bi značilo da klijent ipak neće imati preplatu.

Ovaj nevjerojatni potez banke u potpunosti uvodi pravnu nesigurnost u ugovorne odnose banke i klijenata!

Postavljamo pitanje Hypo banci: ako vi očekujete da klijent dobrovoljno poništi potpisani i ovjereni ugovor o kreditu jer smatrate da ste pogriješili u određivanju kamatne stope, može li i klijent poništiti prvi ugovor jer je pogriješio u izboru valute?!

Drugi slučaj dogodio se u Erste banci kada je klijent, nakon prihvaćenog izračuna došao potpisati aneks. U potpunoj nevjerici je čitao brojeve koji se u potpunosti razlikuju od izračuna koji mu je banka poslala i koji je potpisao. Ne samo da su mu povećali kamatnu stopu i umanjili preplatu, već ga nisu ni upozorili da su podaci u aneksu potpuno različiti. Radi se o čistom pokušaju prijevare i ucjeni jer banka klijentu prijeti da mu neće konvertirati kredit, ako ne potpiše  jednostrano izmijenjeni aneks ugovora.

Apeliramo na Hrvatsku narodnu banku i Ministarstvo financija da skinu povez s očiju i zaštite dužnike koji su slabija strana u ovom odnosu!  Pojedine banke izigravaju zakone ucjenjujući dužnike njihovom egzistencijom! Udruga kreditnih dužnika - Kreda će svim relevantnim institucijama u EU još tijekom ovog tjedna poslati opširan izvještaj o tijeku konverzije temeljem Izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju jer na vrata u vlastitoj državi već mjesecima uzalud kucamo!

Zadnjih godina u Hrvatskoj odnos banke prema klijentu više nalikuje na šibicarenje nego na partnerski odnos - koliko god klijent pazio, na kraju opet ostane prevaren i praznih džepova.

>> Udruga Kreda: Živimo u zemlji apsurda

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:16 09.03.2016.

eurske kredite???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije