Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i drugi ponuđači poslali ponude

Korejsku ponudu lovaca FA 50 pozdravljaju u Vladi i MORH-u

avion koreja FA-50
Foto: Korea Aerospace Industries
1/3
27.04.2016.
u 08:25

Trenažno-borbeni avion FA-50 tehnološki je iskorak čak i u odnosu na američki F-16, a ima SAR radare koji se ugrađuju u najsuvremeniji avion današnjice F-35

Južnokorejska ponuda da se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obnovi njihovim trenažno-borbenim zrakoplovom FA-50, o čemu je Večernji list jučer donio ekskluzivnu reportažu, u Hrvatskoj će biti ocijenjena dobrodošlom. Kad pristigne službena ponuda, jer dosad su Južnokorejci u MORH-u priredili samo prezentaciju svog proizvoda. Ostali ponuđači već su, saznaje se, poslali svoje ponude, jer svi očekuju da će RH zadržati borbeno zrakoplovstvo, kao što to političari i obećavaju. U zadnjih mjesec-dva i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević založili su se za opstanak borbene komponente HRZ-a. Prije nekoliko dana predsjednica je razgovarala i s predstavnicima švedskog SAAB-a koji ponovno nudi eskadrilu Gripena. Stigle su i ponude za francuski Rafale, rabljene američke F-16.

Zanimljiv i “mali F-16”

Buljević kaže da “veseli svaka ponuda koja pomaže rješavanju problema naše borbene eskadrile, osigurava budućnost HRZ-a i svaka koja bude prihvatljiva bit će razmotrena”. I premda su se već mnogi bili okladili da će borbeno zrakoplovstvo, nakon neuspješnog remonta naših MiG-ova 21 u Ukrajini, biti ugašeno, u MORH-u se, naprotiv, pripremaju za sve što je potrebno kako bi pripremili premijera i predsjednicu za donošenje eventualne odluke o nabavi novih ili novijih ratnih zrakoplova. General Josip Štimac potvrđuje za Večernji list da će ubrzo pri MORH-u biti osnovan stručni tim od sedam-osam članova čiji će posao biti da za državni i vojni vrh pripremi studiju s analizom ponuda. U stručnom timu će osim Štimca biti još dvojica bivših zapovjednika HRZ-a, generali Josip Čuletić i Vlado Bagarić, a pridružit će im se eksperti za financije i tehniku.

– Studiju o stanju u HRZ-u sa svim opcijama njegove budućnosti trebamo završiti do kraja 2016. godine – kaže Štimac.

Smatra da će studija pokazati da je cilj, a to je opstanak borbenog zrakoplovstva, ostvariv i da Hrvatska treba i može imati borbeno zrakoplovstvo. Kaže da je vrlo zanimljiva i južnokorejska ponuda.

– Drži vodu, jer FA-50 je dobar trenažno-borbeni zrakoplov koji je tehnološki iskorak čak i u odnosu na američki F-16, na temelju kojega je FA-50, kao “mali F-16”, i nastao – kaže Štimac.

Posjeduje, naime, SAR radare, koji se ugrađuju i u novi F-35. Pozitivno je što Južnokorejci nude još i gradnju logističko-obučnog centra. Inače, njihov FA-50 pogoni američki General Electricov motor, kao uostalom i Gripen.

Važno i partnerstvo

Stručni tim će posebno pridati pažnju ponudama koje će sadržavati i mogućnost za tehnološki napredak u RH. Jer nabava borbene eskadrile danas se uglavnom i uvjetuje prijenosom tehnologije, a čini se da će to nuditi i Južnokorejci i švedski SAAB. Naravno, cijena jest važna, kao i uvjeti kreditiranja ili leasinga, no pri odabiru se sigurno neće odlučivati isključivo na osnovi cijene. U državnom vrhu mogli bi se voditi i stavom da je izbor borbenog zrakoplova ujedno i izbor strateškog partnera za idućih 30 godina. Dakle, politici bi moglo biti važno i kakvi su partnerski (politički, gospodarski, vojni) odnosi s državama iz kojih dolaze ponude. 

>>Koreja nam nudi 16 lovaca za 750 milijuna dolara: Uzmete li naše lovce, robu za EU slat ćemo preko luke Rijeka

>> Afera Avioni mogla bi završiti kao i famozna afera Kamioni

Komentara 139

SI
sitnalov
08:49 27.04.2016.

Avionu ništa ne fali. Best Buy. Da ne spominjem prednosti ekonomskog povezivanja i zbližavanja s Južnom Korejom, jednom od najbrže rastućih i najnaprednijih svjetskih ekonomija. Inače je grozno što stanovnici te države obožavaju našu zemlju i pokušavaju se zbližiti s našim ljudima a mi ih gledamo ko dosadne vanzemaljce umjesto da prihvatimo njihovo prijateljstvo.

Avatar Sandokan
Sandokan
08:52 27.04.2016.

Naravno da će ovu ponudu većina Hrvata ismijavati. Pa naravno, mi se svi razumijemo u ratno zrakoplovstvo i znamo nabrojati trenutno najbolje avione o kojima smo čitali u našim "stručnim žurnalima". Baš gledam Predsjednika Turske, ima isti izraz lica kao prije nekoliko godina Predsjednik Kine. Na licu mu se vidi da si postavlja pitanje "Pa što je ovdije tražim? Ovi nemaju ništa osim mora, sunca i zapuštenih oranica. Oni ne znaju što hoće!" naravno, naši borci za ljudska prava su obojcu dobrano popljuvali kako prvog za Kurde tako drugog za Tibet. Naravno, u svom sljepilu i općem omalovažavanju mi ne znamo ni izraziti svoje ekonomske interese, a kamoli iz ponuđenoga napraviti dobar biznis. Sjetimo se samo našeg svojevremenog podsmjeha Škodi Favorit i Hyundaiu Pony i pogledajmo u što su izrasle te dvije kompanije dok se kod nas ne proizvode ni bicikli pa ni građevinska kolica. O avionima ne moram ni pisati jer kao što rekoh "svak Hrvat" zna da ovaj ponuđeni KIA ili Hyundai avion ne vrijedi ništa! na žalost postali smo zemlja žicaroša pa što nam tko iz sažaljenja udjeli mi sretni.

VE
verakruz
09:20 27.04.2016.

Svedski političari su nam se nebrojeno puta pokazali kao neprijatelji. Otvoreno rovare i dan danas protiv svih mogućih Hrvatskih interesa, a za korist muslimana i srba. Kako god Gripen bio dobar zrakoplov, odbacio bih ga kao stari prezervativ, jednostavno jer dolazi iz Švedske. Ovaj avion je sigurno dobar, ali treba vidjeti kakve sve podrske možemo dobiti od Amerikanaca u slučaju odabira polovnih F 16. Mislim da tu diplomacija, gospodarstvenici, strateški i nacionalni interesi trebaju biti pogođeni u sridu. Jer ovo je toliko velika i strateški važna odluka, da će promijeniti odnos snaga u ovom dijelu svijeta. Nadamo se u našu korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije