Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Konačno obustavili Josipovićev postupak o jednom od najlošijih zakona

Ustavni sud
Foto: ilustracija
26.02.2016.
u 12:24

Pravni stručnjaci taj su zakon kritizirali kao loš i besmislen, a prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, za njega je 2012. napisala da je "jedan od najkraćih, najkontroverznijih i najlošijih zakona donesenih zadnjih godina u Hrvatskoj"

Ustavni sud je tek sada obustavio postupak ocjene ustavnosti Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iako je bivši predsjednik države Ivo Josipović još lani 5. veljače povukao zahtjev koji je podnio kao predsjednik države u prosincu 2011. godine. Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, kad podnositelj odustane, postupak se može obustaviti, što znači i da ne mora. Riječ je o zakonu donesenom na prijedlog Vlade Jadranke Kosor, a kojim su proglašene ništetnima optužnice protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa, Ivana Vekića... 

Pravni stručnjaci taj su zakon kritizirali kao loš i besmislen, a prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, za njega je 2012. napisala da je "jedan od najkraćih, najkontroverznijih i najlošijih zakona donesenih zadnjih godina u Hrvatskoj".

Što se zahtjeva tadašnjeg predsjednika države tiče, zamjerala je već tada Ustavnom sudu što nije hitno postupio, ali je zaključila: "Usprkos velikim nedostacima Zakona, većina iznesenih primjedaba o njegovoj neustavnosti ne stoji." Inače, bivši se predsjednik vratio baš na Katedru na kojoj je predstojnica prof. Đurđević, a riječ je o politički, a vjerojatno i stručno, najjačoj katedri općenito u državi jer se po isteku mandata ustavnog suca tamo vratio i akademik Davor Krapac.  

>> Ustavni sud nije vlast iznad vlade, parlamenta i sudova

Ključne riječi

Komentara 8

KO
Komacero
12:50 26.02.2016.

On je bio ponos hrvatske drzave skolovan pametan i lijep.Kako je bil muzikalan kad u Srbu pleso zikino kolo sa sajkacom na koju prisili zvezdu petokraku ,ili kako reko u javnost u HNS mala mafija i to ko pravnik i predsjednik dokazo.A kako je tek sankcioniro one ustase iz Ajduka koje uhvatila talijaska policija na stadionu kad svastikama i nacistickom ikonografijom svjetu prezentiralo kako misle ajdukov jugend.Umjesto kazne on ih pusti i nagradi ko uspjesne agente i dobre studente.Neznam zasto Talijani raspisali tjeralicu za njegovim ocem pricaju i pisu da ubijo i klao talijaske zarobljenike zenu i djecu hmmm kako mogu i smiju.Ivo Josipovic je hrvatski Puccini komponist svjetskog glasa i stasa.

KO
Komacero
12:58 26.02.2016.

A kak je tek oblacil cipelicu Lovric Merzel kad bila zupanica i kak se orgijalo tam u lovackom drustvu a sve to platili hr poreznici.Uvjek mi cura veli vidis kaj kavalir.Uvjek sam mu bil zavidan na frizuri i svjetskim odjelima a danas mi najvise fali sa predsjednikom na kavi ,tam se skupljala elita i kojekave Radodajke.Smrknute su ulazile u kabinet predsjednika a vesele rascupane i pocupane izlazile.Nisam mogo vjerovat vidjevisi tuzne ugrozene zene kako postaju raspustenice amazonke.Kojim carobnim stapicem ih je usrecio Ivo ,zapela mi jedna sa dlakavim nogama i sitnim brcicima ufffffffff koja zena

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
13:11 26.02.2016.

O zamp-u ni slovca a to mu je znanstveni vrhunac karijere, ako je hns za njega mala mafija onda si možete samo zamisliti na kojoj je on poziciji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije