Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Bozanić:

Ne smijemo prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti

Marija Bistrica
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/8
15.08.2014.
u 13:05

Nadbiskup je pozvao okupljenu masu da se zajedno pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene diljem svijeta.

U Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu na blagdan Velike Gospe okupilo se 30-ak tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, koji se u svojoj propovijedi, između ostalog, osvrnuo na vrijednost žene i dara života, rađanje djeteta, kao i očuvanje obitelji i tradicionalnih kršćanskih vrijednosti..

- Danas osjećamo dramatičnu napetost i sukobljenost između Božjega darivanja spasenja i nastojanja da se spriječi rođenje Djeteta po kojem na svijet dolazi Božja vladavina i pobjeda nad zlom – rekao je Bozanić. Pritom je dodao kako se u svetištima spoznaje svetost naroda, koji sam ne griješi u svojim sudovima kada prosuđuje ponude koje mu se nude ili kad se suočava s iskrivljenom interpretacijom svoje povijesti.

- Iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva današnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta. Čemu promicati nešto što nije izišlo iz duše hrvatskoga bića, niti mu koristi? Premda smo posljednjih godina upozoravali da takvi pokusi neće donijeti ni gospodarsko blagostanje, niti zadovoljstvo hrvatskom društvu, bezobzirno su se poduzimali koraci koji su bili nalik prkosu protiv dobra Domovine – govorio je vjernicima Bozanić, nastavljajući kako nam svetkovina Velike Gospe omogućuje prepoznati razliku između dobra i zla.

- Nošeni milošću koja nam je darovana po Mariji, s tugom promatramo kako se u našoj domovini namjerno otvaraju prostori napetosti, donose odluke koje uzrokuju sukobe, da bi se zatim igralo vatrogasaca. Umjesto kulture dijaloga, promiče se kultura konflikta, ne vodeći računa o onome što je uistinu temeljeno za boljitak ljudi.I baš tu, gdje nema brige za život, gdje se drugima nanosi tuga i gdje vlada neosjetljivost, rastu i šire se razarajuće klice zla – rekao je kardinal okupljenoj masi u crkvi na otvorenom.

- U svetkovini Velike Gospe zrcale se vrijednosti za koje se valja zauzimati ustrajno, svakoga dana. Međutim, trajno ostaje otvoreno pitanje našeg odnosa prema otajstvu života. Ono se lako pretače, ne samo u bolno pitanje demografije u našoj domovini, nego i u razna druga područja kao što su odgoj i obrazovanje, zdravstvena i socijalna skrb, dostojanstvo rada, zabrinjavajuća nezaposlenost te razvoj gospodarstva – zaključio je kardinal. Rekao je kako nas svaka svetkovina Uznesenja ponovno snažnije ujedinjuje – otkriva riznicu hrvatske vjerničke baštine koja se pomlađuje po mladim vjernicima.

- Zato se ne smijemo umoriti u zauzimanju za zaštitu života i za jačanje obitelji – ne prepustiti odgoj djece onima koji ne poštuju vrijednosti stvorenosti i vječnosti. Ne pokolebati se pred onima kojima nije stalo do hrvatske kulture srasle s kršćanstvom. Ne smijemo odustati od promicanja istine koja je ponizna pred žrtvom ljudi koji su svoje živote izložili za druge – zaključio je kardinal Bozanić.

Na kraju je pozvao okupljenu masu da se zajedno pridruže molitvama pape Franje i cijele Crkve za sve progonjene diljem svijeta. Posebno je pritom mislio na progone i patnje koje trpe kršćani od Ukrajine, preko Bliskog Istoka i Iraka, do Afrike. Pozvao je vjernike da svoje molitve usmjere i prema onima koji još uvijek trpe posljedice poplava u domovini i susjednim zemljama. 

>> 'U našoj domovini donose se odluke koje uzrokuju sukobe da bi se zatim igralo vatrogasaca'

Komentara 47

MN
mnemnosine
14:40 15.08.2014.

Pope nigdje u nasem Ustavu ne pise da je nasa zemlja Katolicka, nego laicka i demokratska, a religija slobodan izbor gradjana svih religija. Tako pise u Hrvatskoj, tako pise u Europi i na citavom Zapadu. Nismo u Srednjem Vijeku da moramo slusati Crkvu. Na Zapadu nemosh cuti nikoga da prica o Crkvi, kao i da ne postoji, gradjani se bave sasvim desetim stvarima, uce, studiraju, i rade, a popovi su okolo po svijetu bave se humanitarnim radom, sa izbjeglicama, sa bolesnima, sa gladnima. Tako kako nas uci Biblija, da predika bez djela nema nikakvu tezinu i vrijednost, a to isto je rekao i Papa Ratzinger da rijeci bez djela u Krscanstvu ne vrijede nista. Da covjek treba raditi dobra djela, jer Bog trazi od nas djela, a ne praznu pricu. Eto to nas Biblija uci. Sta znaci da ako covjek radi dobra djela, i ne treba ici u Crkvu da bi bio dobar Krscanin.

RO
rosa
13:33 15.08.2014.

Bozanić je kardinalsku poziciju Hrvatske pretvorio u najobičniju politikantsku poziciju na kojoj je "proćerdao" četvrt stoljeća.

NE
neboiznadzagreba
13:49 15.08.2014.

Danas je blagdan Velike Gospe , majke kojoj su neka djeca došla pješačeći brdima i dolinama ( da joj pod noge stave svoje terete, jade i nevolje ,moleći pomoć i utjehu ) , a neku su dovezli službeni vozači dada održe prodiku okupljenoj "masi" i vrate se u svoje zaštićene odaje ; da mi je znati koja su joj draža !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije