Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČINI

Kapetana Dragana branit će Darko Stanić

29.06.2015., Split - Odvjetnik Darko Stanic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
30.06.2015.
u 22:00

Nakon što je nekoliko odvjetnika odustalo od Vasiljkovićeve obrane u strahu od pritiska javnosti, dodijeljen je odvjetnik po službenoj dužnosti

Nemam povjerenja u hrvatsku državu, koja me nedužnog optužila za ratne zločine – čulo se u više navrata iz australskog zatvora gdje svoje zadnje dane broji Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Stoga izručenje Hrvatskoj više nije pitanje njegovih preferencija: dolazak okrivljenika za ratne zločine, u pratnji naoružanih hrvatskih policajaca, očekuje se ovih dana, najkasnije do 15. srpnja.

Detalji, kao i datum izručenja, još nisu poznati, ali je poznato da bi trebao biti predan splitskom Županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv zarobljenika i civila. Procedura nalaže da bi Vasiljkovića najprije trebali ispitati splitski istražitelji, koji bi potom od tamošnjeg Županijskog suda trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor gdje će čekati suđenje.

Težak i stresan slučaj

Manje je poznato da je Vasiljković posljednjih tjedana imao silnih problema s dobivanjem pravne pomoći. Naime, pripremajući svoju obranu pred hrvatskim sudom, angažirao je odvjetnički par koji mu je iznenada otkazao punomoć, i to nakon što su počeli užurbano sastavljati popis svjedoka obrane, s kojima je trebalo obaviti službene razgovore u Hrvatskoj, ali i u Srbiji. Najprije se odvjetnik požalio na slabo zdravlje, rekavši da mu je predmet ipak pretežak i stresan, a odvjetnica je "iznenada angažirana za novi, složen predmet, koji joj oduzima previše vremena". U odvjetničkim krugovima, međutim, moglo se čuti da je oboje nesuđenih Vasiljkovićevih branitelja primilo ozbiljne prijetnje.

Ako je suditi prema razvoju događaja, te su prijetnje uspješno pronašle svoju metu. Naime, splitski Županijski sud ubrzo je, u želji da Vasiljkoviću pronađe branitelja po službenoj dužnosti, kontaktirao s više splitskih odvjetnika, no svi su redom odbili zastupanje pozivajući se na prezauzetost i zdravstvene probleme. Neki od njih upravo su "preuzeli druge složene predmete ili imaju već dogovorena putovanja i odlaske izvan države".

Potom je sud odredio odvjetnika Borivoja Miloševića, no on se ispričao jer je isplanirao dva mjeseca godišnjeg odmora pa nema vremena proučiti spis.

Naposljetku, sud je neki dan Vasiljkoviću pronašao odvjetnika, iskusnog Splićanina Darka Stanića (na slici), koji će svoj posao obavljati po službenoj dužnosti. Hoće li prihvatiti ponudu Županijskog suda, nije dvojio ni trenutka.

– Prihvatio sam zastupati Vasiljkovića jer me kao profesionalca obvezuje Kodeks odvjetničke etike, prema kojem svatko, pa tako i optuženi za ratni zločin, ima temeljno ljudsko pravo na obranu. Ne branim djelo, već čovjeka – kazao nam je Darko Stanić, odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u sferi kaznenog prava.

Prema savjesti

Branio je i hrvatske vojnike optužene za ratni zločin poput Tomislava Duića, zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora, ali i bivše pripadnike JNA poput kapetana Ace Lazarevića, osuđenog na deset godina zatvora zbog granatiranja Zadra. Tijekom tog procesa, otkriva, nije primio nikakve prijetnje, a vjeruje da će tako biti i sa slučajem Vasiljković.

– Može se pretpostaviti da će pozornost javnosti prema meni, zbog razvikanosti slučaja, biti snažnija, ali prijetnji i pritisaka se ne bojim. Da, čuo sam za kolege koji su odustali, ali svatko od nas radi prema svojoj savjesti – kazao je odvjetnik Stanić.

Komentara 13

Avatar d-ano
d-ano
22:10 30.06.2015.

,,,,,,,,,,,,,,Treba ga dovest u lancima na proslavu OLuje........

CC
Chicago Chicago
08:33 01.07.2015.

Molio bih vas da se dobro propremite za ovaj proces, jer ce se kroz njega otkriti pocetci rata. Po meni je to najvazniji dio Domovinskog rata i javnost ima pravo da ga zna.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
22:34 30.06.2015.

Moj Staniću djelo njegovo i on su povezani i te kako.Zato njega i njegovo zlodjelo osuditi po zakonu Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije