Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krenulo izručenje

Kapetan Dragan predan hrvatskim vlastima, sutra stiže u Split

kapetan Dragan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.07.2015.
u 11:47

Njegov dolazak u zagrebačku zračnu luku očekuje se u četvrtak u ranim satima, kada će biti prebačen na Županijski sud u Splitu

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u srijedu u jutarnjim satima predan je hrvatskim policajcima u zračnoj luci u Sydneyju i sada se nalazi na putu prema Hrvatskoj, objavila je australska vlada. Njegov dolazak u zagrebačku zračnu luku očekuje se u četvrtak u ranim satima, kada će biti prebačen na Županijski sud u Splitu. Ondje će biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, njegovo prvo ispitivanje trebalo bi biti osigurano u roku od 16 sati, a potom ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Tužiteljstvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i zapovjednik 'Jedinice za posebne namjene' i 'Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa' kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.Tereti ga se i stoga što su tijekom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Istraga je naknadno proširena i zbog sumnje u njegove ratne zločine protiv zarobljenika i civila na području Knina. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja 2006. je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je radio kao trener golfa. Otada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

>> Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

Komentara 64

DU
Deleted user
12:07 08.07.2015.

Dobro dosao Dragance u Hrvatsku!!! Zauvijek!!!

DU
Deleted user
12:08 08.07.2015.

Zavladala je velika nervoza u vladajućim krugovima. Kako ga dočekati?

AU
aunekustvar
13:08 08.07.2015.

Sad više nije veliki srbin, sad je mali srpčić..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije