Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlaze s pantovčaka

Josipovićevi savjetnici idu u privatni sektor ili na fakultete

kolaž
Foto: Pixsell
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
23.01.2015.
u 19:00

Šefica Josipovićeve kampanje i savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal također će uzeti plaću za idućih šest mjeseci i dati se u potragu za novim poslom

Ivo Josipović potpisao je odluke o razrješenju svih politički imenovanih osoba u Uredu predsjednika, i to s danom 18. veljače, kada mu istječe mandat. S istim datumom razriješit će sve svoje savjete i povjerenstva. Dio njegovih suradnika zadnje radne dane na Pantovčaku, osim u pražnjenju ormara, provode u potrazi za novim poslom.

Gareljić u privatni sektor

Predstojnik Ureda Vito Turšić, koji je u veljači 2012. iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prešao na Pantovčak, kaže da razmatra nekoliko ponuda. Glavna tajnica Ureda predsjednika Mirjam Katulić vjerojatno će se vratiti u MVP gdje je 1994. i započela karijeru. Pročelnica kabineta Danica Juričić Spasović koristit će se zakonskom mogućnosti da šest mjeseci od isteka mandata prima plaću (a možda i pola plaće u drugih šest mjeseci) i tražiti novi posao.

Neke se mogućnosti, kaže, otvaraju u odnosima s javnošću, no još nije odlučila. Savjetnik za obranu Zlatko Gareljić budućnost vidi u privatnom sektoru, no planira i intenzivniji angažman u SDP-u. Savjetnica za europske poslove i međunarodne organizacije Mirjana Mladineo, osoba s jednom od najzavidnijih diplomatskih karijera, nakon isteka mandata kod Josipovića ide u mirovinu. Šefica Josipovićeve kampanje i savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal također će uzeti plaću za idućih šest mjeseci i tek se dati u potragu za novim poslom. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković demantira da je dogovorio odlazak u SOA-u i kaže da tek pregovara o novom radnom mjestu. Savjetnik za unutarnju politiku prof. Siniša Tatalović nije ni prestao raditi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je redoviti profesor.

Savjetnica za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice Ankica Marinović također nije prekinula radni odnos na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Kamo će savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, nismo doznali. Josipović je sve državničke aktivnosti zamrznuo i prije početka kampanje pa su novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ostala imenovanja dvanaestak veleposlanika. Za njih desetak procedura je u završnoj fazi, dobili su agremane zemalja domaćina i za odlazak na dužnosti nedostaje im još mišljenje saborskog odbora te supotpis predsjednika i premijera.

Veleposlanici na čekanju

Na toj listi su tajnica MVP-a Vesna Cvjetković koja bi trebala ići za veleposlanicu u Austriju, glasnogovornica u MVP-u Danijela Barišić koja bi išla u Makedoniju, voditelj Ureda za odnose s EU u MVP-u Hrvoje Marušić u Norvešku, voditelj hrvatskog ureda u Litvi Davor Vidiš u Rumunjsku, glavna tajnica Vlade Zorica Matković za veleposlaničko mjesto u Kanadi, dok je savjetnik premijera za protokol Ivan Mašina dobio agreman od Irske.

– Bez predrasuda ću tome pristupiti, proučiti svaki slučaj osobno i držati se kriterija poput stručnosti, poznavanja jezika, ugleda, njihovih dokazanih diplomatskih vještina i prilagođenosti osobe profilu zemlje. Pozvat ću sve kandidate za veleposlanike ponaosob na razgovor i onda donijeti odluku. To što oni većinom već imaju agreman država domaćina, nije problem, naime, u diplomatskoj praksi sasvim je prihvatljivo da se agreman po potrebi i ponovi za drugu osobu. No, poznajem diplomatsku praksu i bit ću ovdje maksimalno objektivna, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

>> Kriza sa švicarcem prekasno za Josipovića, ali za premijera – baš na vrijeme

Komentara 124

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:24 23.01.2015.

A što se drugarica Tamara Obradović Mazal ne vrati u Srbiju?

BU
Bulaba
19:23 23.01.2015.

Šest mjeseci na punoj plaći, šest mjeseci na pola plaće, šest mjeseci Lepoglave, šest mjeseci gradnje nasipa, i onda otpust u majčicu Srbiju.

DU
Deleted user
19:20 23.01.2015.

Apage! U trenutku kad je zbog pressinga užasnute javnosti morao smijeniti Dejana Jovića, strepio sam da će Josipović angažirati Miroslava Lazanskog umjesto njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije