Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'I drugi put – pravi put'

Josipović: Tuđman je otišao u Knin poljubiti zastavu, a nije ju odande odnio

josipović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
Autor
Ivanka Toma
08.12.2014.
u 20:09

Njegov program za idući mandat temelji se na projektu Druge republike

I drugi put – pravi put – slogan je pod kojim je Ivo Josipović danas predstavio svoj izborni program kojim želi osvojiti novi mandat predsjednika Republike.

– Jedini sam kandidat koji nudi ozbiljan program i koji ga može pokazati. Nudim konkretna rješenja. Temelj mog programa ustavne su promjene. Hrvatsku vidim kao otvorenu i konkurentnu zemlju koja prepoznaje svoje potencijale i na njima gradi novu svijest i novu ekonomiju. Odmah nakon prezentacije svoga programa u Domu hrvatskih likovnih umjetnika elektroničkim ga je putem poslao na čak 6000 adresa.

Lupanje šakom bez ovlasti

Nije propustio osvrnuti se i na protukandidate. Za Kolindu Grabar Kitarović rekao je da je predstavila svoj program, ali nije o tome vidio napisanu nijednu riječ. – Ona bi lupala šakom o stol. Jeste li vidjeli da toga ima igdje u ustavnim ovlastima predsjednika? – rekao je Josipović, a dotaknuo se i Franje Tuđmana na kojeg se pozivaju protukandidati.

– Drže govore i polažu vijence Tuđmanu na grob, a željeli bi iz Ustava izbaciti antifašizam iako je upravo predsjednik Tuđman bio antifašist – nastavio je Josipović i još napomenuo da Tuđman nikad nije odnosio zastavu nego je otišao u Knin i poljubio je.

Uz suprugu Tatjanu Josipović, predsjednika Sabora Josipa Leku, potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić, podršku su mu došli dati i brojni političari i uglednici: predsjednica ORaH-a Mirela Holy, glumac Vili Matula, sindikalist Ozren Matijašević, umirovljeni general Rahim Ademi, SDP-ovci Antun Vujić, Gordana Sobol, Željka Antunović, bivši ministar Željko Jovanović, potom Ljubo Jurčić, Josip Kregar, Radimir Čačić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, šefica Laburista Nansi Tireli i drugi.

Objašnjavajući zašto ranije nije predlagao izmjene Ustava, Josipović je rekao da prije zbog procesa ulaska Hrvatske u EU to nije bilo moguće te da mu je za takav potez bilo i potrebno iskustvo koje je stekao u prvome mandatu. Rezimirajući mandat koji privodi kraju, predsjednik je rekao da je radio s dvije vlade i dva politički različita Sabora, da ih je jednako kritizirao, ali i s njima surađivao.

Prezentirajući sadržaj programa koji treba biti “pravi put” u projekt “Druge Republike” naglasio je da su ustavne promjene uvjet provođenja ekonomskih reformi. – Bez reforme države, administracije, uprave, a dijelom i pravosuđa, neće biti nikakvoga ekonomskog oporavka – rekao je Josipović.

Premijer imao obveze

Kao pokretačku snagu društva vidi ulaganje u obrazovanje, kulturu i znanost.

– Premijer i predsjednik SDP-a još je ranije dogovorio s predsjednikom Ivom Josipovićem da neće doći na predstavljanje njegova izbornog programa jer je imao druge obaveze. No javno je potpisao podršku njegovoj kandidaturi i s njim predao potpise. Dakle, njegova je podrška neupitna. Na predstavljanju je bio predsjednik Sabora Josip Leko koji ima visoku funkciju u SDP-u (predsjednik Glavnog odbora, nap. a.), što jasno govori i o podršci stranke – rekla je glasnogovornica Josipovićeva izbornog stožera Mladenka Šarić komentirajući primjedbu da na predstavljanju programa nije bilo premijera ni SDP-ovaca iz Vlade.

>> Izbori se bliže, kome ćete dati svoj glas

>> Četiri kandidata: Kolinda ignorira Kujundžića, a Josipović sve kandidate

Komentara 250

KA
kajinx
12:51 08.12.2014.

Prvo nam objasni gdje si bio do sada.

DU
Deleted user
12:51 08.12.2014.

A gdje mu je sada njemu omiljena crvena petokraka?

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
12:43 08.12.2014.

Opet laže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije