Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spomen-obilježje

Josipović položio vijenac srpskim žrtvama: Svaki zločin treba kaznu

Ivo Josipović
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
27.12.2012.
u 17:06

Predsjednik Josipović položio je vijenac na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na 42 srpska civila ubijena 1991.godine između sela Jeminovac i Šnjegavić

U organizaciji Srpskog demokratskog foruma i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine danas je u višesatnoj posjeti Požeško-slavonskoj županiji boravio predsjednik RH Ivo Josipović. Predsjednik Josipović najprije je položio vijenac na spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na 42 srpska civila ubijena 1991. godine između sela Jeminovac i Šnjegavić te se potom zadržao u razgovoru s mještanima tih i okolnih sela. – Vrijeme je da se poklonimo i ovim žrtvama, a svaki zločin, bez obzira s čije strane, mora biti kažnjen – istaknuo je predsjednik Josipović. Na putu prema Pakracu predsjednik se zaustavio i u Kusonjama gdje je položio vijenac ispred kapelice podignute u znak sjećanja na 21. hrvatskog branitelja koje su na tom mjestu u Domovinskom ratu ubili četnici. Razgovarao je i s predstavnicima udruge roditelja stradalih Bjelovarčana.

Sa 23 na 6 posto Srba u tom kraju

Tijekom boravka na pakračkom području Ivo Josipović sastao se i s predstavnicima srpske pravoslavne crkve, a potom je sudjelovao na javnoj tribini o aktualnom položaju srpske zajednice na području zapadne Slavonije. Prije rata, istaknuo je u uvodnom govoru zamjenik požeškoslavonskog župana iz redova srpske nacionalnosti Miroslav Grozdanić, na pakračko-lipičkom području živjelo je 22.500 Srba koji su činili 23 posto stanovništva, a sada ih je svega 4680 ili 6 posto. Obnova kuća uglavnom je završena, a najveći problemi srpskog stanovništva ekonomske su prirode – kazao je Grozdanić.

Tijekom izlaganja sudionika tribine jasno su izdvojena dva osnovna problema koja treba riješiti da bi suživot Srba i Hrvata bio bolji, a to su pronalaženje u ratu nestalih osoba i procesuiranje ratnih zločina. – Položio sam vijenac na mjestu na kojem su na okrutan način ubijeni hrvatski branitelji i na drugom mjestu gdje su stradali naši sugrađani srpske nacionalnosti. Na oba mjesta sreo sam ljude, njihovu rodbinu i prijatelje koji Hrvatsku doživljavaju kao državu u kojoj mogu zajedno živjeti i to je ono što ohrabruje – istaknuo je predsjednik Josipović. Podsjetio je potom i kako želi da Hrvatska bude pravedna država, a to podrazumijeva povratak, procesuiranje zločina, pronalazak nestalih ali i rad za sve građane, zajedničko školovanje djece srpske i hrvatske nacionalnosti i drugo.

Hrvatska traga za još 1711 osoba

Ministar Predrag Matić istaknuo je da se u Hrvatskoj još traga za 1711 osoba te da sadašnja vlada ne postavlja pitanje koje su one nacionalnosti. Gradonačelnik Pakraca Davor Huška još jednom je pozvao sve građane srpske nacionalnosti, ako mogu, da pomognu u pronalaženju 21 osobe iz logora Bučje, kao i u otkrivanju minskih polja.

>>'Prihvaćam da Bog postoji, ali moje iskustvo 
to nije potvrdilo'

Komentara 88

Avatar naroz
naroz
19:33 27.12.2012.

Mali korak za coveka ali veliki korak za Srbe i Hrvate Tako se treba a sada RS i Srbija treba da uradi isto kao i Bosanci Cestitam Gosp Jovanovicu na njegovom postupku A isto tako cestitam dole na komentare srbina i hrvata - nismo svi zaguljeni

Avatar naroz
naroz
19:33 27.12.2012.

BRAVO MELINDA 27.12.2012. u 18:39h melinda je napisao/la: E da je vise ovakvih politicara nikada nebi bilo ratovanja .Pa Josipovic posteno priznaje da je bilo zrtava na obije strane i da su zlocini pocinjeni i na jednima i drugima zahvaljujucii pohlepi za tudim teritorijama milosevica i tudmana bez obzira na zrtve, a njihova familija i porodica su bili na sigurnome za vrijeme rata ..Josipovic je dostojan biti presjednik svih postenih hrvata i ponosna sam na njega..

AS
a_sutra
18:52 27.12.2012.

Nevina zrtva je nevina zrtva. Svaka cast gosp. Josipovicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije