Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović:

Jovićeva funkcija je da pomaže predsjedniku, a ne da vodi paralelnu politiku

josipović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
07.10.2014.
u 18:56

Istaknuo je kako će kao i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabara Kitarović, i on biti u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. studenog

Predsjednik Ivo Josipović za RTL Danas otkrio je kako planira inicirati nove ustavne promjene te potpuno reformirati izborni sustav ako pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima.

Građanima je čestitao sutrašnji Dan nezavisnosti, a na pitanje obilježava li se on dovoljno, odgovorio je kako je uvijek moguće razmišljati o nekom atraktivnijem programu.

Istaknuo je kako će kao i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, i on biti u Koloni sjećanja u Vukovaru 18.studenog.

Osvrnuo se i na ustavne promjene i kritike HDZ-a kako to nije pošteno učiniti uoči izbora:

 – Čudio bih se kada bi se HDZ složio sa mnom. Naime, prošao sam jedan mandat, stekao sam određena iskustva, došlo je vrijeme da se iskustva sumiraju i razmišlja o budućnosti. Smatram da Hrvatska treba bolji temelj za svoj razvoj. Smatram da je taj temelj novi Ustav. Projekt novog Ustava nudi ozbiljne reforme hrvatskog društva. Riječ je o reformama koje je gotovo nemoguće provesti bez novog Ustava, ne samo zato da se slomi politički otpor nego i zato što je priroda nekih promjena takva da moraju biti položeni u Ustavu. Smatram da izborni sustav moramo promijeniti. Vjerujem da građani žele više sudjelovati u donošenju političkih odluka, žele biti aktivniji, neposredniji, odlučujući u izboru svojih zastupnika u Sabor – kazao je Josipović.

Predsjednik je istaknuo kako nudi "jedan novi model koji pretpostavlja da građani imenom i prezimenom biraju pola zastupnika po većinskom sistemu, a da drugu polovinu biraju sa stranačkih lista, ali uz preferencijalno glasovanje".

 – Budući da je referendum jedan od oblika neposrednog odlučivanja građana, predlaže se jedna bolja profilacija referenduma s jasnijim pravilima i s određenim vrijednosnim jamstvima kako referendum ne bi otišao u neku krajnost kojom bi narušio demokratske temelje društva. Ali se polje referenduma širi. Isto tako, uvodi se novi institut, a to je stavljanje neke točke na dnevni red Sabora. Građani će sa 10.000 potpisa moći staviti neku točku na dnevni red Sabora bez obzira na stav zastupnika – kazao je Josipović.

O smjeni svog savjetnika Dejana Jovića rekao je kako bi "nakon ove aktivnosti koju je poduzeo, bio razriješen".

 – Ne zato što je nedopušteno otvarati bilo koju temu u demokratskom društvu. Dejan Jović je eminentni profesor s dobrim ugledom i radovima, ali netko tko je savjetnik ili analitičar u Uredu predsjednika i nije zaposlen ili angažiran na Sveučilištu ili na Akademiji znanosti, njegova funkcija je da pomaže predsjedniku, a ne da vodi paralelnu politiku ili nudi paralelne inicijative. Riječ je o jednom tekstu koji je imao implicitne i ozbiljne političke konotacije koje ja nisam mogao dozvoliti  – kazao je Josipović.

>> Josipović i dalje u velikoj prednosti pred Grabar Kitarović

Komentara 43

VE
verakruz
19:12 07.10.2014.

Sad si se sjetio Josipoviću!!! Sada, pred izbore. Tvoja je jedina sreća što te se nije moglo smijeniti ranije jer oporba nije imala dovoljno ruku za opoziv. Inače si odavno zaslužio da prošećeš sa Pantovčaka. Ne dao Bog da ikada više budemo birali takvog kao što si ti Josipoviću.

KA
kavicakaka8
19:05 07.10.2014.

Građanima je čestitao sutrašnji Dan nezavisnosti,,,,,,,,kasno predsedniče posle one izjave da je na današnji dan donešena teška odluka uz agresivnu agresiju okupatora-njih se spomenulo u "izjavi",a ljudi koji su te odluke donosili za dobrobit hrvatske nisu vrijedni spomena-

Avatar marnie
marnie
19:04 07.10.2014.

Ista vam je politika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije