Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova vozila za granicu

'Samo je na hrvatskoj granici u EU manji broj ilegalnih imigranata'

Novi auti za granične policajce
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
03.04.2014.
u 15:18

Graničnim policajcima iz 10 županija u kojima su vanjske granice EU ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predao je vozila za nadzor i još učinkovitiji posao, koji je potvrdila i europska agencija za nadzor granica. Ukupno 115 vozila vrijedno je 2,84 milijuna eura iz europskoga projekta IPA 2010 – Nabava opreme za integrirano upravljanje granicom

Hrvatski granični policajci iz policijskih uprava, tj. 10 županija koje graniče s državama koje nisu članice Europske unije, danas su iz ruku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića primili ključeve 85 vozila, koja će im od danas pomagati u daljnjem radu prilikom nadzora hrvatskih, ujedno i vanjskih granica EU.

Ukupno 115 vozila, među kojima je 80 modela marke Seat Altea (po 40 s policijskim obilježjima i 40 neobilježenih, a još 35 kombija tek treba doći), vrijedno je 2,84 milijuna eura, osiguranih iz projekta EU IPA 2010 – Nabava opreme za integrirano upravljanje granicom.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Služit će Upravi za granicu Ravnateljstva policije i Carinskoj upravi Ministarstva financija, uz ophodne riječne brodove i termoviziju iz istoga EU projekta. Pojačavamo kapacitete granične policije – napomenuo je Ostojić te pohvalio hrvatsku policiju koja se očito dobro priprema za ulazak u schengenski prostor.

Na hrvatskoj je granici, pozvao se na podatke Frontexa, europske agencije koja prati stanje na vanjskim granicama Europe, zabilježen pad od 30 posto u broju ilegalnih imigranata u 2012. godini.
– Hrvatska je jedina zemlja koja ima tako dobre rezultate u otkrivanju ilegalnih imigranata, zahvaljujući opremanju i vrijednom radu graničnih policajaca – ocijenio je ministar.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Cijenu jednog novoga vozila Ostojić nije znao, kao ni odgovor na pitanje zašto su za ovaj posao ponovno izabrana vozila istog ponuđača.
– Mogu samo reći da se biraju na javnoj nabavi uvijek najjeftinija i najbolja vozila – rekao je Ranko Ostojić, koji se osvrnuo i na današnju odluku Vlade da će spornih 11 Audija nabavljenih u veljači ustupiti MUP-u.

– Da se odlučilo o raskidu ugovora, naravno da bi se trebali plaćati i penali i nastala bi šteta. To bismo već napravili da je bilo moguće. No, drago mi je da je policija dobila još tih 11 automobila za policijske poslove. Apsolutno su takvi auti korisni u nekim trenucima, a Ravnateljstvo policije odlučit će o njihovoj namjeni, hoće li biti presretači ili još nešto drugo.

Audiji će stići u MUP, dodao je ministar, vrlo brzo. Leasing za policijske aute plaćat će policija, a one koje dobije ministarstvo plaćat će samo ministarstvo.

Odbio je govoriti o odnosu Marine Lovrić Merzel, sisačko-moslavačke županice, s premijerom Zoranom Milanovićem.

Komentara 6

DU
Deleted user
16:13 03.04.2014.

Policiji su trebala nova vozila, ali nekami drug Ostojic objasni kako da pogranicna policija ide Alteama po bespucima uz BiH granicu??? Nisu li tu trebali terenci? Mozda su uzete Altee jerZubak nema pogodnih terenaca?

DU
Deleted user
17:52 03.04.2014.

Pa to je normalno,da Imigranti tocno znaju u koju drzavu trebe da idu,a oni nasu drzavu izbjegavaju,jer znaju da i nasa drzva ima oko 1 miljion imigranta diljem europe i svjeta,pa nece valjda oni spasavati hrvazski proracun,jer europska unija dobroo placa drzavama koje imaju imigrante u svojoj u drzvai……….

Avatar delminium
delminium
18:21 03.04.2014.

koje gluposti ....... možda hrvatska policija na granici radi posao kako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije