Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tek jedan prosvjednik

Povorka ponosa prošla praznim ulicama Splita

split pride
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/15
07.06.2014.
u 21:15

Nisu došli ni gradonačelnik ni ministri. Urbana desnica i Caritas organiziraju protuakciju Prazan grad.

Povorka ponosa Split Pride krenula je iz splitskog Đardina u 14 sati, ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i splitskom Rivom, gdje se nakratko zaustavila. Gradom su prošli tek rijetki prolaznici, a neki su i zapljeskali, a riječ je mahom o strancima.

Dok je prošle godine u paradi bio i gradonačelnik Ivo Baldasar i pet ministara, ove godine došao je tek zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević.

- Ja sam bio jedini političar, i prije 4 godine bio sam na prvoj gej paradi. Ovogodišnja se održava u sasvim normalnim civilizacijskim okolnostima. Mislim da je krug zatvoren - izjavio je Kovačević.

Paradu je osiguravalo 600 policajaca uz specijalno vozilo s video i telekomunikacijskom opremom. Policija je izvijestila da tijekom Pridea nije bilo privedenih, a nije zabilježen niti jedan događaj koji bi doveo u pitanje sigurnost sudionike Pridea i ostale građane.

Povorka se oko 15 sati vratila u Đardin gdje se okupljenima obratio Ljubomir Mateljan, predsjednik splitske udruge Rišpet, organizatora ovogodišnjeg Gay pridea.

- Ljudska prava ne mogu biti na čekanju - poručio je članovima Vlade za koje je primijetio da danas nisu s njima. Zatražio je pravo na dostojanstven život bez straha koje je temeljno ljudsko pravo te pravo na posvajanje djece za koje je rekao da je velika obveza, ali su za nju spremni.

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Dodijeljene su i udrugama Kontra, Iskorak i Domine, organizatorima dosadašnjih splitskih Povorka ponosa, a okupljene su pozdravili predstavnici sličnih udruga iz Crne Gore, Srbije i drugih zemalja.

Zamijećen je tek jedan prosvjednik s transparetnom na kojem piše "Luka Rađa hrvatski domoljub, a ne mrzitelj lezbijki i pedera".

Rađa je izjavio da ne prosvjeduje protiv parade već protiv ponašanja policije.

- Uhitili su me za vrijeme gay parade 2012. na splitskoj Rivi. Nisam pravio nered, samo sam imao hrvatsku zastavu. Platio sam kazne gotovo 2,5 tisuće kune, uzalud sam se žalio, a ta nepravda nije nikad ispravljena, rekao je Rađa.

Za razliku od prošle godine, kada je uredbom bilo zabranjeno, na stolovima kafića primjećujemo pepeljare i čaše. Policija je ove godine procjenila kako ih ipak nije potrebno uklanjati.

Privedena jedna osoba

Jedan je 19-godišnji Splićanin pritvoren jer je dan uoči Split pridea koji se održava danas preko Faceboook stranica udruge Rišpet, koja organizira Paradu ponosa, prijetio jednom članu udruge. Nije ga bilo teško uhvatiti. Sa svog korisničkog profila na društvenoj mreži putem svoje mobilne mreže na portal udruge uputio je, kako policija navodi, ozbiljne prijetnje iz mržnje. Uz kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnja iz čl.139 st.4 doveden je policijskom pritvorskom nadzorniku.

Ključne riječi

Komentara 176

BI
billynik
12:12 07.06.2014.

Opet im ne valja, sad je problem što ih nitko ne pljuje i vrijeđa.

DU
Deleted user
11:15 07.06.2014.

Kakva je to parada ponosa koji čuva samo 600 policajaca??? Što bi bilo da se na drugom kraju države dogodi nekakav nered a policije nema jer svi čuvaju paradu ponosa.

GR
grabice
11:26 07.06.2014.

Ili se ubacite u neki vec postojeci praznik kao npr dan antifasisticke borbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije