Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži plan

EK poslao svoje ljude u Zagreb. Juncker Vladi: Što čekate s reformama

et al.
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
1/2
14.03.2017.
u 13:00

Za neke najavljene promjene, poput reforme sustava dječjih doplataka, Komisijini su operativci prvi put čuli u razgovoru s novinarima

Laura Bardone, načelnica odjela za Hrvatsku i Španjolsku Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove (ECFIN), dva dana boravi u Zagrebu gdje se, navode u predstavništvu Europske komisije, susreće s nadležnim hrvatskim službama kako bi razgovarali o strukturnim reformama koje mora pripremiti Plenkovićeva Vlada u sklopu Nacionalnog programa reformi koji članice moraju dostaviti Komisiji u travnju.

Zabrinuti zbog zdravstva

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, podsjećamo, nedavno je upozorio da je Hrvatska zastala s reformama sredinom 2015., a posebno su izdvojili reforme mirovinskog sustava, zdravstva, tržišta rada, javne uprave, pravosuđa, smanjenja neporeznih davanja i poboljšavanja poslovne klime. Vlada je dosad najavila jedino da će 20 do 30 posto smanjiti neporezna davanja, no još nije rečeno koji će od 500-tinjak nameta teških gotovo deset milijardi kuna doći pod škare. Također, ministar zdravstva Milan Kujundžić otkrio je da su dugovi bolnica i HZZO-a dogurali do 7,5 milijardi kuna, ali osim načelnog stava da će se ići na spajanje pojedinih županijskih bolnica, nije iznio precizniji plan. Što se zdravstva tiče, Komisija je iznimno zabrinuta za održivost zdravstvenog sustava u idućim godinama. Očekuju reformu bolničkog sustava koji troši najviše i stvara najviše dugova. Kako bi se rasteretio bolnički sustav, očekuju i razvoj primarne zdravstvene zaštite u smislu da obiteljski liječnici samostalno obrađuju više pacijenata i manje ih šalju bolničkim specijalistima. EK nikad nije bio sretan što se hrvatsko zdravstvo najvećim dijelom financira iz doprinosa, dok je privatna participacija građana skromna.

Prijedlog novih reformi nije još poznat ni Europskoj komisiji, no oni su doputovali u Zagreb s jasnom porukom da bi htjeli vidjeti realizaciju svih obećanja koje im je lani dostavila Oreškovićeva Vlada, a ona uključuju bolje upravljanje državnim poduzećima, racionalizaciju lokalne uprave, ujednačavanje socijalnih prava, bržu privatizaciju, uspostavu novog sustava plaćanja i nagrađivanja u javnom sektoru, promjene u mirovinskom sustavu, pravosuđu, popravljanje poslovne klime. Premda su stope rasta hrvatskog gospodarstva dobre, Komisija je mišljenja da se taj rast neće održati u srednjem i duljem roku zbog strukturnih slabosti koje opterećuju hrvatsko društvo. Za neke najavljene promjene, poput reforme sustava dječjih doplataka, Komisijini su operativci prvi put čuli u razgovoru s novinarima.

Novosti za beneficirani staž

Jučer se delegacija ECOFIN-a susrela s predstavnicima četiriju ministarstava: gospodarstva, državne imovine, rada i mirovinskog sustava te zdravstva. Kad je riječ o mirovinama, jasno su dali do znanja kako očekuju brže produljenje radnog vijeka na 67 godina, već od 2029. godine, jaču penalizaciju prijevremenih mirovina, ali i izjednačavanje prava povlaštenih skupina umirovljenika, kao što su ratni veterani, s pravima koja imaju ostali umirovljenici. To je, kažu, pitanje jednakosti mirovinskih prava za sve. Također se očekuje jasnija definicija invalidnosti i novi sustav beneficiranog staža.

>> Plenković o budućnosti EU: Ovo su tri bitne točke za Hrvatsku

>> EK: Smanjujte poreze na plaće, ne dirajte PDV

Komentara 22

BU
Bubalamala
13:43 14.03.2017.

Reforme mogu čekati, prvo da se vidi jeli riječ o masovnoj grobnici.

PO
portugisac
13:16 14.03.2017.

Smanjiti plaće direktorima u državnim firmama a posebno istima ukinuti otpremnine, jedino ako ide u penziju.

SA
santos1201
14:27 14.03.2017.

nema reformi niti će ih biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije