Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višemilijunski bonusi

Jakovina: 'Prihvaćam kritike koje dolaze na moj račun, ali ne i podmetanja"

tihomir jakovina
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Autori: Hina, Vecerni.hr
25.07.2016.
u 18:15

Jakovina je rekao da su ti bonusi povezani s dobrim poslovanjem Hrvatskih šuma, a pozvao je menadžere da ih se odreknu

Bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovinamilijunskim bonusima u ugovorima s čelnicima Hrvatskih šuma, koje je potpisao, rekao da je ta uprava dobro poslovala, ostvarila neto dobit od 383 milijuna kuna, imala 10 posto manje plaće od prošle, nije imala ugovorene otpremnine i police životnog osiguranja pa su bonusi bila moguća nagrada, no bez obzira na to, prihvaća kritike i poziva kolege da povuku svoja potraživanja.

"Što se tiče poslovanja Uprave, u razdoblju od 2012. do 2015., neto dobit je 383 milijuna kuna, a četiri godine prije ta je dobit bila 50-ak milijuna kuna. To govori o profesionalnosti ove Uprave, odrađeni su svi poslovi koji su trebali. Prihvaćam kritike oko bonusa koji su bili moguća nagrada. Nisam mogao znati 2012. da će biti tako dobri rezultati", rekao je Jakovina.

"U siječnju 2012. imenovana je nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan je ugovor koji se drastično razlikovao od onog s prethodnom, peteročlanom Upravom – 10 posto manje bruto plaće, police životnog osiguranja izbačene su, kao goleme otpremnine u slučaju odlaska", rekao Jakovina. Istaknuo je da su imali  jasne ciljeve i smjernice poslovanja – reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU. "Taj cilj smo i napravili", rekao je.

Jakovina prihvaća kritike

"Prihvaćam dio kritika koje dolaze na moj račun, ali ne mogu prihvatiti podmetanje gospodina Jandrokovića koji je bio potpredsjednik Vlade kada su se isplaćivali višemilijunski iznosi upravama tvrtki koje su imale loše poslovanje", rekao je Jakovina.

"Ogradit ću se i od kritika Petrova", rekao je Jakovina. "Gospodin Petrov kao stručnjak u pregovorima sa sindikatima trebao bi znati da se ne govori o klasičnim otkazima, nego o odlascima u mirovinu i osobno uvjetovanim otkazima koji su bili suglasni sa sindikatom", dodao je Jakovina.

'Pozivam kolege da povuku svoja potraživanja'

 Kako je istaknuo, do dolaska Kukuriku koalicije na vlast Hrvatske šume služile su kao bankomat za stranačko zapošljavanje.

 "Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka  pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade", zaključio je bivši ministar.

Na pitanje novinara je li riječ o tajnim ugovorima, Jakovina je rekao da ti ugovori nisu tajni. "To su klasični ugovori o radu i svi su ih mogli vidjeti", dodao je.

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, 26. siječnja 2012. sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te s Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume zbog neisplate bonusa.

Komentara 35

PI
pismeni
18:42 25.07.2016.

G. Jakovina, niste Vi krivi već oni koji su Vas postavili za ministra Ministarstva poljoprivrede. Vaše neznanje dovelo je Hrvatsku poljoprivredu na koljena, a Slavoniju ste uspješno iselili u zapadne zemlje. Kuću sa imanjem možete tamo kupiti za desetak tisuća eura.

DE
dernek
18:59 25.07.2016.

Ma vidi molim te prihvaticu kritike za izvlacenje love iz drzavni poduzeca trebo bi ti prihvatiti remetinac.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:17 25.07.2016.

Ja i dalje ne razmem. Likovi kaj su na čelu državnih firmi dobivaju milijunske bonuse ??? OK, ak su tak dobri nek im se da 13. plaća il malo bolja Božičnica...al ovo fakat nema veze s vezom...il zapraf ima -- s klijentelizmom, vezama i vezicama, žmuklanjem i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije