Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarska i dalje cilj

Izbjegličke rute i dalje mimo Hrvatske

Policija na granici
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
30.08.2015.
u 17:00

Imigrantima Hrvatska nije interesantna, za razliku od Mađarske koja je u shengenskoj zoni i koja za njih znači širom otvorena vrata prema njihovu krajnjem cilju Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

Stižu li nam izbjeglice?

50% Mađarska i dalje cilj

U Hrvatskoj se osjeća zabrinutost zbog mogućnosti prelijevanja vala imigranata koji su balkanskom rutom stigli iz Sirije, Iraka, Afganistana i sjeverne Afrike te preplavili Srbiju i Makedoniju. Nakon što je Mađarska najavila podizanje zida duž granice sa Srbijom te angažirala vojsku za čuvanje granica, Hrvatska je pripremila moguće prihvatne centre za imigrante. Međutim, imigrantima Hrvatska nije interesantna, za razliku od Mađarske koja je u shengenskoj zoni i koja za njih znači širom otvorena vrata prema njihovu krajnjem cilju Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

Zato pritisak na Hrvatsku do daljnjega neće biti tako snažan kao na Mađarsku. Prolazak kroz Hrvatsku imigrantima bi stvarao velike neprilike. U slučaju uhićenja bili bi odvedeni u prihvatilišta gdje bi utvrđivali njihov identitet, što bi moglo trajati mjesecima i godinama. Ako bi ipak uspjeli proći kroz Hrvatsku i ne bi bili uhićeni, velika prepreka za njihovo daljnje putovanje prema zapadnoj Europi je prolazak kroz Sloveniju, koji im nimalo ne bi bio lak. Zbog toga gotovo i ne pomišljaju na prolazak kroz Hrvatsku. Kako kažu, nitko od njihovih sunarodnjaka koji su krenuli tom rutom nije došao do svog krajnjeg cilja nego je ili ostao u Hrvatskoj ili čak bio vraćen natrag. Zbog toga jedina ruta o kojoj trenutačno razmišljaju vodi preko Mađarske.

40% Nova ruta: Mađarska ograda i sve veći izbjeglički val dio njih preusmjerit će na Hrvatsku

Hrvatska bi, kao posljedica gradnje zida na mađarskoj granici prema Srbiji, koja je trenutačno i vanjska granica EU i vanjska granica Schengena, mogla postati jedna od alternativnih ruta za ulazak izbjeglica u zonu Schengena.

Val izbjeglica koji stiže u Srbiju, zbog žičane ograde koju Mađarska gradi na svojoj granici prema Srbiji, mogao bi biti preusmjeren prema Hrvatskoj. Poznato je da se do kraja godine očekuje dolazak i više od pet milijuna imigranata koji će ići prema zapadnoj Europi, što je svojevrsno upozorenje da bi se ubrzo mogao naglo povećati broj izbjeglica i u Hrvatskoj.

10% Kriza jenjava: Žica, oštrije kontrole i zima potpuno će zaustaviti izbjeglice

Zatvaranje mađarske granice, najava povećanja kontrole na svim granicama preko kojih ide tzv. balkanska ruta i dolazak zime mogli bi potpuno zaustaviti priljev imigranata, kojima bi ionako opasno putovanje preko Sredozemnoga mora gumenim čamcima postalo gotovo nemoguće. Čak oko 90% imigranata iz Turske do Grčke stiže upravo gumenim čamcima.

>> Od šverca izbjeglicama krijumčari zarade 150 milijuna dolara godišnje

>> Krijumčari migrante koji su pokušali doći do zraka boli noževima

Komentara 11

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:56 30.08.2015.

A ima gadova među poglavicama koji se usuđuju tvrditi da je ovdje super!

Avatar pozor
pozor
22:50 30.08.2015.

Kad procitas ovaj clanak imas osjecaj kao da neki zale sto imigranti ne prolaze ovuda ili ih prizeljukuju sto prije da dodju prema nama.Jos bi ih naselili u ovim prostorima da mogu,i to arape koji nikad nisu bili u ovim prostorima i to od pocetka svjeta.Kako bi se netko takav i prilagodio nasoj kulturi i nama uopce.Ako vec zelite uvesti ljude u Hrv i toliko vam fali da vam netko imigrira pa eto vam makedonci,albanci i ostali iz bivse Juge ili vam oni smetaju,za vas je bolje arap nego netko takav..Nemam protiv arapa nista ali mi i oni nemamo niti trunku zajednickog,od kulture do vjere do demokracije ili slobode izrazavanja.

Avatar blederhund
blederhund
00:49 31.08.2015.

....ako i koji prođe kroz našu vukoebinu.....sendvić i flašu vode...i odpeljat ih na bus ili vlak....pokazat im put....i ispunili smo naš zadatak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije