Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobijedio na natječaju

Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik

Ivan Veselić
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
25.08.2015.
u 15:17

Ivan će se u studenome u Europskom parlamentu u Bruxellesu boriti za titulu najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na natječaju kojeg treću godinu zaredom organizira Europska pučka stranka.

Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, pokraj Siska, najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik te će se u studenome u Europskom parlamentu u Bruxellesu boriti za titulu najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na natječaju kojeg treću godinu zaredom organizira Europska pučka stranka.

Ivan je pobijedio na prvom takvom natječaju u Hrvatskoj kojeg je organizirala HSS-ova europska parlamentarka Marijana Petir.

"Cilj je dati vjetar u krila mladim poljoprivrednicima, onima koji se, unatoč svim nedaćama, zadržavaju na hrvatskom selu i proizvode. Kriteriji natječaja bili su vrlo složeni, no drago mi je da se iz projekata 55 prijavljenih vidi da je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj sigurna. Posebno mi je drago vidjeti toliku količinu inovativnosti i održivih projekata. Vjerujem da Hrvatska može imati i najboljeg mladog poljoprivrednika Europe", rekla je Marijana Petir u utorak na proglašenju pobjednika na imanju "Moslavačka priča" u Maloj Ludini.

Od 55 prijavljenih kandidata, među kojima je i 11 žena, najbolje je odabrala stručna komisija koju su činili dekani hrvatskih fakulteta i veleučilišta te čelnici poljoprivrednih organizacija. Oni su odabrali deset najboljih koji će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.

- Svi pričamo o problemima u poljoprivredi, a ovaj natječaj pokazuje da su tu i mnogi uspjesi prisutni. Svaki od 55 projekata pokazao je želju za napredovanjem i razvitkom pa sam uvjerena da će hrvatska poljoprivreda, uz ovakve mlade ljude, za 30 godina biti i u puno boljem stanju nego danas. Oni shvaćaju da poljoprivreda nije socijalna nego gospodarska grana i takvo će nas razmišljanje dovesti u rang sa Europskom unijom, rekla je čelnica povjerenstva dr. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

Treće mjesto osvojio je proizvođač vina škrlet iz Popovače Tomislav Trdenić, druga je bila Josipa Matović iz Križevaca dok je pobjednik 23-godišnji Ivan Veselić iz Siska.

- Moj pobjednički projekt bazira se na proširenju proizvodnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Sa 12 hektara širit ćemo se narednih godina na 50, koje smo dobili od države. U ekološkoj proizvodnji uzgajamo više od 40 raznih vrsta povrća i voća, od čega radimo sokove, džemove, ajvar i druge gotove proizvode. Te proizvode prodajemo u trgovinama zdrave hrane i na našem izletištu u Lonjskom polju, rekao je Ivan.

Od sad će se tri proizvoda OPG Veselić iz Novog Sela Palanječkog naći i na policama trgovina DM, jer je to bila glavna nagrada za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske. 

>> Borovnica, jagoda, aronija... Evo što se isplati uzgajati! 

>> Vani traktore unajmljuju, a kod nas ih svaka kuća ima tri

Komentara 3

Avatar pora
pora
17:12 25.08.2015.

e to je za svaku pohvalu .... a ne samo pisati o razseljavanju...

VC
von_canada
17:28 25.08.2015.

Bravo momak do godine 100 hektara ti zelim, mozda bi bilo lepo do nas u Srbiji da dodjes i objasnis mladima kako se to radi! Uzdravlje!

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
00:40 26.08.2015.

Treba naglasiti da Ivan ima mamu i tatu , Gorana i Tihanu , oni su stvorili to što ima Ivan ! OPG Veselić glasi na Ivana ali mama i tata rade 22 sata na dan zajedno sa djecom Ivanom iom i Ivonom . Jako vrijedna i poštena obitelj . To što sada imaju stvaraju 25 godina tako da to nije samo tako došlo do rezultata .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije