Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Investitori vole Oreškovića, kamata na dug pala 0,3 posto

Tihomir Orešković
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
22.01.2016.
u 18:30

Kamata koju plaćamo na javni dug povrh cijene koju plaćaju Nijemci pala je za 30 baznih poena otkad je Orešković mandatar

Investitori pozdravljaju izbor Tihomira Oreškovića za premijera, a Bloomberg piše da je “tehnokrat na čelu Hrvatske dobro rješenje”. Reagirala su i tržišta pa kamata na hrvatski dug pada od dana kada je Orešković potvrđen kao mandatar za sastavljanje Vlade.

U posljednjih mjesec dana kamata na hrvatsku obveznicu pala je za 0,3 posto, što svjedoči o povjerenju investitora u Oreškovićeve sposobnosti. Trenutačno spread na hrvatski dug, odnosno iznos kamate koju plaćamo povrh cijene koju plaćaju Nijemci, iznosi oko 370 baznih poena, odnosno 3,7 posto. Jedna od glavnih zadaća koju je Orešković stavio pred sebe smanjiti je javni dug, odnosno njegov udio u BDP-u koji se približio stopi od 90 posto.

Investitori traže reforme, i to odlučne, a prema izjavama vodećih ljudi bankarskog sustava i investicijskih fondova za Bloomberg, vidljivo je da vjeruju da će Orešković na tom polju biti aktivniji od prethodnika.

Komentara 11

JU
juma
18:38 22.01.2016.

Odlična vijest. Svjetska tržišta kapitala ne možete prevariti, njih ne zanimaju antifašisti i ustaše i ostala naša ideološka prepucavanja, nego samo novac i izgledi države da se gospodarski oporavi i vrati dug. Oni su odmah prepoznali tko misli raditi i nudi optimizam, a tko je četiri godine prodavao maglu i širio podjele.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
18:41 22.01.2016.

Naravno. I kaj bumo sad, crvena bratijo? Glavno da vi kakite kako Oreškovića nitko ozbiljno ne shvaća. Osim kaj je napravio više u jednom danu nego Zoka u 4 godine.

DU
Deleted user
18:54 22.01.2016.

Di su sdepenjare jel partijaju i svijetu laknulo kad smo se riješili kokošinjca pa vde napredak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije