Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Ostojić: Zimski kamp u Sl. Brodu za izbjeglice je spreman

ranko ostojić, slavonski brod
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/10
01.11.2015.
u 13:55

Centar u Opatovcu nastavit će raditi nekoliko dana usporedno s zimskim kampom u Slavonskom Brodu

Od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, koja traje više od 40 dana, do jutros u 9 sati ušlo je 297.526 izbjeglica. Kako se očekuje i dalji veliki priljev izbjeglica iz Srbije tijekom današnjeg dana broj izbjeglica koje su ušle u Hrvatsku preći će 300.000.

– Broj izbjeglica koji na dnevnoj bazi ulaze u Republiku Hrvatsku posljednjih se dana ponovno ustalio je tako u subotu u našu zemlju ušlo 7.200 osoba. Od ponoći do 9 sati danas u Hrvatsku je ušlo 2.389 izbjeglica, a trenutno je u kampu u Opatovcu oko 2000 osoba koje čekaju transport prema slovenskoj granici. I dalje se izbjeglice prema granici transportiraju samo vlakovima iz Tovarnika, rekao je jutros glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Dodao je i kako suprotno ranijim najavama i dogovoru ministara unutarnjih poslova Vlada Hrvatske i Srbije, Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića, sutra vjerojatno neće krenuti transport izbjeglica s željezničkog kolodvora u Šidu do zimskog kampa u Slavonskom Brodu.

– Ništa se na stvari ne mjenja. Sporazum je potpisan, protokoli će se poštivati i stvar je samo tehničke prirode da vlak iz Šida i krene, pojasnio je Džigumović. Prema tome dogovoru izbjeglice će se odmah na kolodvoru u Šidu smještati u hrvatski vlak koji će ih direktno prevoziti do zimskog kampa. Ukrcaj bi nadgledale i policijske snage Frontex. Tijekom sutrašnjeg dana s radom bi trebao započeti zimski kamp u Slavonskom Brodu ali to ne znači i da će kamp u Opatovcu, u koji već 42 dana pristižu izbjeglice, prestaje s radom.

Naime, centar u Opatovcu nastavit će raditi nekoliko dana usporedno s zimskim kampom u Slavonskom Brodu.

Prvi vlak s izbjeglicama u Brod dolazi u utorak

– Prvi vlak s izbjeglicama u Slavonski Brod neće doći sutra (ponedjeljak), kako je najavljeno, nego u utorak, a novi prihvatno-tranzicijski centar u ovom gradu u punom će kapacitetu početi raditi u srijedu – najavio je ministar Ranko Ostojić. Prema njegovim riječima, brodski centar kapaciteta 5.000 ljudi u potpunosti je spreman za prihvat izbjeglica u zimskim uvjetima, a do odgode je došlo jer je protokolom potpisanim sa srpskom stranom predviđeno da se to izvede kada u Šidu budu spremni za kompletan transport. Na ovaj će se način, kaže, dobiti dodatno vrijeme za preseljenje službi i usklađivanje svih preuzetih obveza, a centri u Opatovcu i Bapskoj polako će se gasiti. Ostojić je istaknuo kako je problema s protokom izbjeglica sve manje. U Hrvatsku ih u posljednjih tjedan dana ulazi u prosjeku 7.000  dnevno, a zasad sve zemlje ispunjavaju svoj dio dogovorenog plana i preuzetih obveza. Iako su mediji javljali kako je na mini-summitu u Bruxellesu dogovoreno povećanje smještajnih kapaciteta za 100 tisuća migranata, od čega bi polovica trebala biti smještena u Grčkoj, a ostatak u zemljama zapadnog Balkana, ministar tvrdi kako takav plan ne postoji.

– Jedina zemlja koja treba imati hot spotove je Grčka, a svi ostali dužni su povećati kapacitete za privremeno utočište za daljnji tranzit – rekao je Ostojić i dodao kako će hrvatska strana inzistirati da se u izbjegličku rutu uključi i Mađarska.

>> Slovenci od EU traže 10 milijuna eura, mi samo pet milijuna

Komentara 38

BK
branko-kockica
11:40 01.11.2015.

Kakav sad Džigumović, a gdje je naš superlažljivac Ostojić? I što sad, više se ne zatvara Opatovac, dakle vraćamo se na ono što smo svi govorili, a lažljivi mediji prešućivali i skrivali, da će svi Milanovićevi hot-spot centri, Prevlaka, Opatovac, Slavonski Brod, Ježevo, Kutina i dr. raditi paralelno, i da će se još uz pomoć UNHCR-a otvoriti 13-15 tisuća mjesta u novim hot-spot centrima, kako je Milanović dogovorio u Bruxellesu?

TA
tamanitelj
15:15 01.11.2015.

Koji više laže Ostojić ili Milanović , glasujte

NP
npravednost
14:36 01.11.2015.

crtač svastike se hvali kako otvara prvi hot spot ! Bravo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije