Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo namjere

HZZO želi kupiti Imunološki zavod

Imunološki zavod
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.05.2014.
u 21:17

- HZZO je već većinski vlasnik, želimo okrupniti ostale udjele i vlastitim sredstvima dokapitalizirati Imunološki – kaže Varga i dodaje da je to od interesa države, HZZO-a i građana.

Među osam pisama namjere za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda, koja su stigla danas u Ministarstvo gospodarstva, jest i ono Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, doznaje Večernji list.

Potvrdio nam je to ravnatelj Siniša Varga.

- HZZO je već većinski vlasnik, želimo okrupniti ostale udjele i vlastitim sredstvima dokapitalizirati Imunološki – kaže Varga i dodaje da je to od interesa države, HZZO-a i građana.

Ovom neočekivanom ponudom postavlja se pitanje koliko je vjerodostojno da Imunološki zavod preuzme javna ustanova nakon što je država već dopustila da Zavod propadne a da nije u njega uložila ni kune.

Varga, međutim, ukazuje da će HZZO, kad nakon 11 godina izađe iz Državne riznice, postati subjekt koji će poslovati na zdravim temeljima, što dosad nije bilo moguće. Kupi li Imunološki koji od privatnika ili HZZO, kupit će ga novcem od kredita pa je svejedno čiji je taj novac. Međutim, ističe, nije svejedno hoće li se poslije proizvodi Imunološkog zavoda prodavati po proizvodnim cijenama ili po gotovo monopolskim cijenama.

- Proda li ga država privatniku, bila bi to Pirova pobjeda i mala zarada, ako bi već godinu dana nakon prodaje HZZO imao četiri do osam puta veće troškove za proizvode Imunološkog zavoda – navodi Varga te ustvrđuje da bi HZZO-ovo preuzimanje Imunološkog zapravo značilo društveno odgovorno ponašanje. U tom bi slučaju prioritet bilo dobivanje dozvole za proizvodnju plazme i bakterijskog cjepiva i licence Svjetske zdravstvene organizacije, koje su izgubili, te gradnja nove hale.

>> Država kao Imunološki, a cjepiva ponestaje 

>> Ulagač mora preuzeti sva tri cjepiva Zavoda

Komentara 10

NV
novo vriijeme
22:27 16.05.2014.

Ovo je čudno, Ministarstvo zdravlja vlasnik Imunološkog pušta isti na propadne, direktor uništi opremu za proizvodnju i ništa, a onda odjednom HZZO koji je dio Ministarstva kupuje Zavod. Kadija te tuži,kadija te sudi. Sumnjam u dobre najere,jer da su postojale Zavod bi danas radio.

DU
Deleted user
21:34 16.05.2014.

Najprije ga htjeli uništit i kad se javio Bandić sa mu svi konkurencija !

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:00 17.05.2014.

...brzo kupiti pa onda brzo preprodati svom omiljenom privatniku.... brzo... do kraja mandata nema prviše vremena.... treba stići obaviti sve te transakcije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije