Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon remonta

HRZ opet spreman za nadzor zračnog prostora

22.07.2015  Zagreb - U vojjarni
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
23.07.2015.
u 14:30

Broj borbenih pilota MiG-ova smanjio se na samo 12

Miris kerozina u izgaranju, najdraži "parfem" svakog pilota, opet se prostirao stajankom ispred hangara na zagrebačkom Plesu, gdje su godinu dana "šarafljeni" borbeni MiG-ovi 21 HRZ-a nakon beskrajnog remonta u ukrajinskoj Odesi. Piloti su za medije izveli vježbu s dva lovca presretača i presreli "sumnjivi" pilatus te ga prisilili na slijetanje. A nakon toga druga tri MiG-a zagrmjela su iznad glava okupljenih u vježbi formacije koju će prikazati na mimohodu 4. kolovoza.

Dva mlada pilota

Na predstavljanju eskadrile od 12 MiG-ova bili su načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić te posebni gost, američki general s četiri zvjezdice (i pilot), zapovjednik NATO-ovih zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi general Frank Gorenc, koji je u RH zbog razgovora o mogućnostima, sposobnostima i razvoju HRZ-a te obilaska poligona Slunj koji zanima Amerikance. Lovrić je novinarima "priznao" da se broj pilota MiG-ova u međuvremenu smanjio na samo 12, no da će se dovesti dva nova mlada pilota i da je u tijeku preobuka novih. Potvrdio je da će do kraja 2016. državni i vojni vrh morati donijeti odluku o nabavi novog tipa borbenog lovca.

– Hrvatska će sigurno zadržati sposobnost nadzora svog zračnog prostora – kazao je Lovrić. Plan je da se, nakon odluke o izboru aviona, 2019. počne s uvođenjem prvih novih / rabljenih zrakoplova, a do 2021. nova bi eskadrila trebala zadobiti punu operativnu sposobnost.

Ukrajinci će platiti penale

– Eskadrila je sada kompletna i imamo potpunu borbenu spremnost – kazao je Lovrić i objasnio da je HRZ želio preuzeti posve ispravne avione te će Ukrajinci morati platiti penale.

>> Pogledajte eskadrilu borbenih aviona HRZ-a i PZO-a

>> Hrženjak je čudo od pilota, opet leti na MiG-u

Komentara 12

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
15:35 23.07.2015.

Odjednom izbori i sve je u Hrvatskoj u odličnom stanju. Pa ovi na vlasti bi dali vlastitu djecu u robstvo samo da vladaju STRAŠNO !!!!!!!

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
16:41 23.07.2015.

Strah i trepet regiona strahovito mocna ,,u svitu vise neupotrebljiva eskadrila hrastovi trupaca,,,,,zivia ministar odbrane od komaraca Kotromannnnnn

MH
mrtav-hladan
19:39 23.07.2015.

Američki general bio je oduševljen Odavno vec nije vidio ovakovu moć hrz ❗️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije