Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostudent

Hrvatski su studenti među najmanje zadovoljnima u cijeloj Europi

Studenti
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.04.2016.
u 11:11

U odnosu na prethodno istraživanje, provedeno 2010. godine, smanjio se broj studenata koji plaćaju školarinu sa 60 na 49 posto

Kad je riječ o zadovoljstvu studijem, naši su studenti među najnezadovoljnijima u Europi. Nezadovoljniji od naših samo su austrijski i rumunjski, a naši studenti ocjenjuju i da studij koji studiraju neće pridonijeti ispunjavanju njihovih životnih ciljeva. To je pokazalo istraživanje Eurostudent koje je provedeno 2014. godine i u kojem je drugi put sudjelovala i Hrvatska. Istraživanjem je obuhvaćeno više od dvije i pol tisuće hrvatskih studenata. Slično ili tek nešto malo više je zadovoljstvo studenata susjednih nam zemalja, a među najzadovoljnijima su studenti skandinavskih zemalja, Češke, Estonije, Rusije, Irske....

Stipendije siromašnima

U odnosu na prethodno istraživanje koje je provedeno 2010. godine, u Hrvatskoj se broj studenata koji plaćaju školarinu smanjio sa 60 na 49 posto, a povećao se i broj studenata koji imaju najniže troškove studiranja što je, ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, važno za otvaranje pristupa visokom obrazovanju i uspješan završetak studija. No, položaj tzv. ranjive skupine, odnosno studenata lošijeg socio-ekonomskog položaja nije se promijenio.

– Istraživanje pokazuje da je važno raditi na poboljšanju studentskog standarda i da je pomoć potrebno fokusirati ponajprije po kriteriju potrebe, a ne izvrsnosti. Potrebno je razmisliti i o preraspodjeli postojećih sredstava. Istraživanje je pokazalo da stipendije imaju studenti sveučilišnih studija, koji u startu ne plaćaju školarinu, i oni koji žive u studentskim domovima, a oni imaju i najniže troškove studija. Zbog toga bi stipendije trebalo usmjeriti na kategorije koje imaju najviše financijskih problema – izvanredne studente, one na stručnim studijima, starije studente i one koji imaju djecu – kaže Šćukanec.

Dodaje također da je bolonjski model studiranja imao negativan utjecaj na studente koji su uz studij i radili i tako se financirali. Zanimljivo je također da je u Hrvatskoj izrazito mali broj studenata roditelja, a on je u međuvremenu od 2010. pao sa šest na samo tri posto. U Estoniji, Švedskoj i Norveškoj djecu ima čak 20 posto studenata. Polovica naših studenata živi s roditeljima, a u Italiji, Malti i Gruziji 70 posto. U skandinavskim zemljama taj broj je samo deset posto.

>> Više od 70 posto studenata želi raditi u inozemstvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije