Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski sajam naoružanja

Hrvatski patrolni brod i jurilica M-46 traže kupce

Brodosplit dovršava prototip obalno-ophodnog broda od 43 m za naručitelja HRM, a nudi ga i na svjetskom tržištu
Foto: Brodosplit
1/2
22.02.2017.
u 07:02

Zagrebački Brodarski institut projektirao je i obalno-ophodni brod i vrlo brzi presretač M-46, koji izlaže Olimp nautika iz Pule

Na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije IDEX 2017., u Abu Dhabiju sudjeluje 16 hrvatskih tvrtki. Ove godine dojmljiv je i nastup hrvatske brodogradnje, na dijelu sajma koji se naziva NAVDEX, a splitski Brodosplit na vlastitom izložbenom prostoru predstavlja obalno-ophodni brod za koji smatraju da će izazvati dosta zanimanja. Riječ je o prototipu koji završavaju u zatvorenom hangaru brodogradilišta u Splitu, a čiji je naručitelj Hrvatska ratna mornarica. MORH je prije nekoliko godina bio naručio izradu serije od pet jednakih obalno-ophodnih brodova 43 metra dužine, a posao je dobio Brodosplit, koji gradi prema projektu Brodarskog instituta u Zagrebu. Brod dužine 43 m može se koristiti i za sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. Vrlo je sposoban u progonu, a kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva može otploviti 1000 nautičkih milja.

Isti je zagrebački institut projektirao i presretač velikih brzina M-46, koji proizvodi “Olimp nautika”, tvrtka iz Pule, koji također nude u Abu Dhabiju. Riječ je o presretaču posljednje generacije koji “leti” po moru brzinom od 55 nautičkih milja na sat, a namijenjen je specijalnim policijskim, vojnim i antiterorističkim postrojbama. Testiranje u Sredozemlju trajalo je 824 dana u svim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima. Zbog velikih rezervoara njegov je doplov i veći od 500 nautičkih milja, pri brzini većoj od 100 km/h troši 80 litara goriva na sat, a pri “krstarećoj” brzini od 40 do 45 čvorova troši 60 l na sat. Nosivosti je 45 tona, a može biti naoružan strojnicom od 7,62 mm te topom od 20 mm.

>> U Brodosplitu porinut mini kruzer vrijedan više od milijun eura

Komentara 13

SX
sudbina x
10:29 22.02.2017.

Ipak ste promijenili fotografiju i maknuli onu starudiju...

BO
boyosb
07:58 22.02.2017.

Ponešto znam, ovo je zvijer od brods za naše more!! Kapa do poda konstruktorima!!!

SX
sudbina x
07:28 22.02.2017.

Zašto nema fotografija tih plovila. Nadam se da ova zahrđala hrpa željeza to nije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije