Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma kurije

Hrvatski biskupi birani su po novim pravilima

Papa Franjo
Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL
1/3
15.04.2016.
u 13:00

Papa promišlja o reformama Rimske kurije i Crkve. Želi da budu temeljite i uđu u svakodnevni život kako ih nitko ne bi mogao poništiti

Odabir biskupa i uloga apostolskih nuncija bile su teme rasprave pape Franje i članova vijeća devetorice kardinala zaduženih za reformu Rimske kurije, kao i univerzalne Crkve. Reforme su počele poprimati oblik, a bilo je riječi o uredima i službama (dikasterijima) u Rimskoj kuriji te o prijedlozima kako ih mijenjati.

Novi kriteriji

Razmotreni su i kriteriji za prikupljanje informacija potrebnih za odabir novih biskupa. Premda reforma odabira novih biskupa treba tek stupiti na snagu, čini se da je papa Franjo već sada primijenio nešto od budućih pravila pri odabiru novih biskupa u Hrvatskoj. Prije su nunciji slali papi tri imena mogućih novih biskupa, uz oznaku kojem bi oni dali prednost, na osnovi čega je papa odlučivao kome povjeriti koju biskupiju. Tijekom konzultacija kandidati za biskupe dobivali su upitnik u kojem su izražavali svoja promišljanja.

Uz postojeće urede i službe u Rimskoj kuriji papa Franjo želi uvesti i dva nova

Foto: ©FABIO PIGNATA/Milestone Media/PIXSELL

Osobnost i pastoralni rad

Sada će se taj upitnik ažurirati kako bi se stekla što preciznija slika o tome kako kandidati razmišljaju o nekim bitnim temama, kakav pogled imaju na društvenu i kulturnu stvarnost, kakvo je njihovo pastoralno iskustvo, ali i kakva je njihova osobnost. Razgovaralo se i o ulozi nuncija i o tome kakvi bi oni i kao osobe trebali biti.

Promišlja se i o tome kakvu osobnost trebaju imati kandidati za biskupe i nuncije

Razgovaralo o dikasterijima Kurije, a ponovno su razmotreni tekstovi za osnivanje dva nova ureda koja želi papa Franjo, odnosno za laike, obitelj i život te za pravdu, mir i migracije. Papa Franjo ne žuri se s reformama zato što želi da one budu temeljite, da uđu u život, kako njegovi nasljednici ne bi imali razloga poništiti ih.

>> Biskup Pozaić predvodio misu prigodom dolaska tijela sv. Leopolda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije