Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetlo u tunelu

Hrvatski BDP rast će između 0,6 i 0,8 posto, europski 1,2

Ekonomski rast
Thinkstock
23.08.2015.
u 18:21

Stopa nezaposlenosti ima tendenciju pada, iako ostaju neriješeni problemi dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti mladih.

Eurozona je u drugom kvartalu rasla 0,3 posto u odnosu na prvi, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećanje je bilo 1,2 posto. Na razini EU rast je bio još i veći – 1,6 posto, a Finska je ostala jedina članica koja bilježi minuse. Hrvatski će DZS u sljedeći petak objaviti prvu procjenu kvartalnog BDP-a za Hrvatsku i prema svim očekivanjima uklopit ćemo se u pozitivan trend, ali sa stopom koja je niža od europskog ostvarenja. Zrinka Živković-Matijević, glavna ekonomistica RBA, procjenjuje da smo u drugom kvartalu 2015. godine zabilježili 0,65% realnog rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvom je kvartalu BDP rastao 0,5 posto. To bi bilo najbolje ostvarenje Milanovićeva vlade dosad, a vjeruje se da će rast biti nesporan, bez obzira na to kojom ga statističkom metodologijom evidentirali jer je pri objavi prethodnog kvartala bilo prigovora da DZS nije koristio metodologiju Eurostata. Štoviše, neki makroekonomisti procjenjuju da je gospodarstvo u prosjeku raslo 0,7 posto, a pritom svi očekuju rast između 0,6 i 0,8 posto.

>> Ovisnost o milijardama od turizma – recept siromašnih

Dosad objavljeni gospodarski pokazatelji kažu da je u prvom dijelu godine industrijska proizvodnja rasla 1,6 posto, trgovina na malo 0,9 posto, izvoz 10,9 posto, a idući se tjedan čeka i podatak o građevinskoj aktivnosti, plaćama za lipanj te prihodima od turizma. Prema prvih pet mjeseci građevina je napokon ostvarila 0,7 posto povećanja na međugodišnjoj razini, a imali smo i povećanje neto (no ne i bruto) plaća od 3,3 posto.

– Prema visokofrekventnim pokazateljima, osobna potrošnja nastavila je rasti i u drugom tromjesečju, pod utjecajem ne samo niske baze, nego i većeg raspoloživog dohotka, izostanka inflatornih pritisaka i prelijevanja pozitivnih učinaka iz turističke predsezone. Uz rast prometa trgovine na malo pad prosječne zaposlenosti bitno se usporio, dok stopa nezaposlenosti ima tendenciju pada, iako ostaju neriješeni problemi dugotrajne nezaposlenosti, neusklađenosti između potražnje i ponude radne snage, nezaposlenosti mladih i dugoročne tendencije smanjenja aktivnog stanovništava – komentira Zrinka Živković-Matijević.

U rast ne sumnja ni ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina-Alibegović, pri čemu posebno ističe oporavak na tržištu rada, smanjenje stope nezaposlenosti i povoljne rezultate robne razmjene s inozemstvom.

– Rast u Hrvatskoj stalno je manji od europskog, a pad veći – upozorava zastupnica HDZ-a u Europarlamentu Ivana Maletić, koja smatra da se Hrvatska gospodarski udaljava od EU.

>> Investitori: Čekamo izbore jer želimo znati uvjete rada

Ključne riječi

Komentara 34

FR
Franciskoo
19:01 23.08.2015.

Ovoj SDP vladi je 12 kvartala zaredom padao bdp i sad se nakon katastrofe i trogodišnje agonije hvale nekakvim dobrim vjestima. Hrvatska država je puno bolje ekonomski stajala 2011. te smo i tada imali rast BDP-a od 0.8 posto, a ne treba zaboraviti da je tada i cijela Europa bila u krizi, onda je došao sdp, Europa je izašla iz krize 2012. a mi smo i dalje zahvaljujući gospodarskim potezima i mjerama kukuriku vlade nastavili padati, oporavljamo se i to jako usporeno s najmanjim rastom BDP-a u Europi isključivo zato jer Europa već tri godine nije u krizi. Države u okruženju poput Mađarske i Slovenije te BiH imaju rast bdp-a od 2.5 i 3 posto. Rast BDP-a u svim državama EU je povukao i Grčku koja je u političkom kaosu, a ima rast BDP-a 0.8 posto, mi smo se kao i Grčka našli u tom vlaku koji je povukla Europa, kukuriku vlada nema veze s realnim rastom BDP-a, ali zato manipulacijama poput ne uvoza nafte tri mjeseca pokušava manipulirati BDP-om u izbornoj godini te pokazati da ima barem rast na nivou statističke greške.

TO
tolitol
18:45 23.08.2015.

Dovoljno je primijetiti buduće glagolsko vrijeme u naslovu, činjenicu da procjenu objavljuje DZS kojem je na čelu SDP-ov kadar i dodatnu činjenicu da smo u izbornoj godini. I sve je jasno. Ova će zemlja s ovom garniturom na čelu ući u europsku povijest kao jedina vlada koja je tijekom čitava mandata zabilježila sve i jednu godinu s padom gospodarske aktivnosti. O poraznim podacima u vezi s vanjskim zaduženjem, brojem zaposlenih odnosno nezaposlenih, desetcima tisuća onih koji bježe u inozemstvo, nesposobnosti da se za barem jedan relativno veliki projekt iskoriste europski fondovi itd. više se ništa novo ne da reći. Katastrofa za koju se nadam da se nikada više neće ponoviti.

Avatar dobry
dobry
00:17 24.08.2015.

Za svaku pohvalu! Nakon što su nas bivše HDZ-ove Vlade gospodarski bile uvukle u crnu rupu, mito i korupciju, za samo jednog mandata Vlada premijera Milanovića je uspjela ostvariti pozitivni pomak...i to uz sve moguće pokušaje subverzije od strane opozicije. Zdravi temelji gospodarskog i svakog drugog oporavka gospodarstva i države su uspotstavljeni i uopće ne sumnjam da će ova Vlada i u narednom mandatu nastaviti istim putem. Još samo pročistiti zakonodavni sustav od onih koji priječe konačni obračun sa mafijom-i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije