Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boško picula

"Hrvatska se ne bi trebala vojno angažirati u libijskom sukobu"

boško picula
Dominik Grgurić/PIXSELL
13.04.2011.
u 15:10

Predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije magistar političkih znanosti Boško Picula održao je predavanje u Karlovcu na kojem je komentirao hrvatsku vanjsku politiku i događanja u Libiji.

- Hrvatska se ne bi trebala vojno angažirati u libijskom sukobu, iako je članica NATO saveza. S obzirom na traumatično ratno iskustvo, trebala bi se baviti preventivnom mirotvornom diplomacijom. To bi, po uzoru na skandinavske zemlje, mogla raditi zajedno s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom – smatra predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije magistar političkih znanosti Boško Picula.

Naglašava da Hrvatska nema razrađenu vanjsku politiku, a da će stav prema libijskom sukobu zauzeti nakon što se o tom svjetskom problemu očituje Europska unija.

- Ako želimo biti u vanjskoj politici samosvjesna država, moramo gajiti veze s arapskim svijetom – smatra Picula.

Ne vidi ni što je cilj međunarodne vojne intervencije.

- Je li to smjena Moamera Gadafija ili stvaranje mogućnosti da se dvije sukobljene strane dogovore – pita se Picula.

Gadafi je bio najistaknutiji zagovornik afričkog ujedinjenja, no Picula smatra da ga više nije briga za to, a da će se najsiromašniji kontinet okrenuti novom libijskom vođi.

- Gadafi se trenutačno odrekao i Arapske lige i Afričke unije. Grčevito spašava svoj i živote svojih sinova. Uostalom, ideja ujedinjene Afrike je veća od njegovih inicijativa – smatra Picula.

Dodaje da je takozvano arapsko proljeće, započeto u prosincu prošle godine, građanska revolucija koja se zbiva sa zakašnjenjem od nekoliko stotina godina u odnosu na Europu.

- Najgore bi bilo da se unutrašnji nemiri prometnu u međudržavne, a posebice da arapske zemlje zbog nedaća počnu kriviti Izrael – kaže Picula.

Ključne riječi

Komentara 11

ST
standup
15:28 13.04.2011.

a i taj komesar Bosko- je pametan??,,... ako se ne prikljucé zemlje u \"pomocí\".., necé dobiti nista od Nafte.., a svi rezími-totalitarizmi..\"kako su dosli-na vlast, tako cé i oticí\"..nepisano-pravilo Univerzuma(pogledajte-ex yugu!) !!

ST
standup
15:32 13.04.2011.

..sa Kapitulacijom-Moamara se otvara unutrasnjost-koridor za Centralnu Afriku, od kuda cé se izseliti u EU -50. 000. 000 Afrikanaca-Planski do 2050. godine, a sa ovim tempom cé se ilegalno-preseliti 150. 000. 000 Afrikanaca u EU..i to EU necé mocí Financijski-podnjeti.., nezaboravimo i danasnjih 70. 000. 000 Turaka -do ulaska u EU-Turaske-Papire cé dobiti pol-Arabije, Azije, Afrike.. i s tim cé cifra do 2030.- biti visé od 100. 000. 000 emigranata za EU..!!

VI
vidimškoj
15:26 13.04.2011.

pametniji profesor od ministara i vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije