Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osudili izjave

'To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku'

brezovica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
22.06.2015.
u 14:31

Nadam se da to neće narušiti odnose Hrvatske i Srbije. Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava", dodao je Šipuš.

Mnogi su se u ponedjeljak, na proslavi Dana antifašističke borbe u Brezovici, osvrnuli na izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina u Jadovnom. Svi su složni da je riječ o neprimjerenim izjavama.

'Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava'

"Nisam na samoj komemoraciji reagirao na Vulinov govor jer Jadovno nije bilo mjesto za reakciju na takve izjave. Kategorija gosta bi sama po sebi trebala odrediti razinu uljudnosti u nečijem nastupu tako da bih rekao prije da je ministar Vulin problem srbijanske Vlade, a ne naš. Uostalom, tko je pažljivo slušao moj govor mogao je shvatiti da je to ujedno odgovor na njegove i slične izjave" , rekao je ministar kulture Berislav Šipuš koji se u nedjelju nalazio na komemoraciji u Jadovnom.

"Nadam se da to neće narušiti odnose Hrvatske i Srbije. Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava", dodao je Šipuš. O Vulinovim izjavama govorila je i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Dužnosnici bilo koje Vlade moraju paziti što govore. Vulin je otprije poznat po takvim izjavama, a s druge strane on je, posredno i neposredno, podržavao ono što Šešelj radi po Srbiji, a da se Vlada Republike Srbije nije ogradila od toga. Riječ je o klasičnom političaru mrzitelju i mislim da je netko jučer ipak tamo trebao reći "ne trebaju nam takvi političari mrzitelji", rekla je Kosor.

Mesić: Riječ je o mjestu pijeteta

Bivši predsjednik Stjepan Mesić smatra kako Jadovno nije mjesto za takve izjave.

"Jadovno je mjesto na kojem bi se trebali pokloniti žrtvama stradanja i kao takvo nije mjesto za takve poruke. Riječ je o mjestu pijeteta , a ne mjestu vođenja dnevne politike.", rekao je Mesić koji smatra da je iz istog razloga u redu i što je u Jadovnom izostala reakcija.

"Treba reagirati, no ne tamo. Ja bih, recimo, reagirao putem medija, na ovakav način kao sada.", kazao je Mesić

I aktualna predsjednica osudila je izjave.

"Temeljni kućni odgoj nalaže da, kad dođeš u tuđu kuću, poštuješ domaćina. Vulin nije naš problem, nego se pokazuje da je problem srpskog premijera Vučića. Mi podržavamo Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, no  jasno je da se ne može ući u EU s takvim političarima i takvim izjavama", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović dodavši da je na Vučiću da riješi problem s Vulinom.

'To su huškačke izjave'

Jasen Mesić je u ime HDZ-a ocijenio nedopustivim izostanak bilo kakve reakcije iz Vlade.

"To su huškačke izjave iz kojih je jasno da Vulin ne poštuje Hrvatsku. Čudno je da takve izjave dolaze iz Srbije gdje imate rehabilitaciju četništva i pokušaj da se Dražu Mihailovića predstavi kao antifašističkog borca", rekao je J. Mesić.

Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je organizatorima skupa u Jadovnom da su trebali razmisliti koga zovu u goste, posebno znajući Vulinove ranije izjave, dok je sam gost morao razmisliti što će govoriti na mjestu komemoracije.

"Ne šalju se konfliktne poruke s mjesta na kojima se odaje počast žrtvama", rekao je Ivo Josipović.

>> Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Komentara 217

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
11:19 22.06.2015.

Ova spodoba Vulin je samo glasno izjavila ono što misle o Stepincu besprizorni likovi tipa Stazić, Milanović, Pusićka, Šipuš, Geđa, pardon Peđa i ostali.

LA
LaurenceofArabia
11:03 22.06.2015.

Mislim - pa nakon takvog ispada, reagirati je morala Ministrica vanjskih poslova ( da, znam tko je) i nasi diplomatski redovi. Da se to desilo u bilo kojoj normalnoj zemlji, dobio bi zabranu ulaska u zemlju. Znajuci kakva je Pusicka, vjerojatno mu je nakon te izjave jos i popusila. Ovo sve ide prema tome da cemo kao Hrvati u vlastitoj drzavi morati nositi znak na rukavu.

MA
matosh_
11:05 22.06.2015.

Vulin je trebao biti proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj već nakon što je generala Gotovinu nazvao "ustaškim generalom", jer time je i HV nazvao ustaškom vojskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije