Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač:

Hrvatska je zemlja zapadnog svijeta, neće nam Srbija docirati. A Hasanbegoviću sam rekao da ću biti protiv njegovih amandmana

Davor Ivo Stier i Miro Kovač
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
15.12.2016.
u 22:38

Izjave premijera Plenkovića o Ukrajini nazvao je plemenitim, nikako ne gafom

Gost Pressinga bio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je komentirao blokadu poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU koja za sobom povlači sve lošije odnose dviju zemalja.

- Ma ne. Odnosi su sve bolji - tvrdi Kovač.

- Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterije. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice, rekao je Kovač za N1.

Osvrnuo se i na Vučićevu retoriku po kojoj se Hrvati boje srpskih čokoladice i sve partizane smatraju teroristima.

- Vučić bi se više trebao baviti razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti... To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači... Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnoga svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Neće nam Srbija docirati.Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u piianju - oštar je bio Kovač.

S obzirom na kritiku upućenu prema Vučiću voditelja je zanimalo zašto je ona izostala kada je njegova strank ulazila u europsku obitelj pučana, na što je Kovač kratko istaknuo kako je HDZ bila jedina stranka koja je bila protiv tog primanja. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam.

Komentirao je i 'aferu čokoladica' te ispriku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nazvavši slučaj pretjeranim interpretacijama u javnom prosturu. 

Izjave premijera Plenkovića o Ukrajini nazvao je plemenitim, nikako ne gafom i dodao:

- Mi razumijemo i tu brobu Ukrajinaca za cjelovitost, i mi smo to sami prošli, istodobno moramo balansirati i imati na umu da je Rusija velesila, da je partner zapadnim zemljama, pa i SAD-u, u rješavanju problema, a važna nam je i kao trgovinski partner, poručuje Kovač za N1.

Za sebe je rekao kako nije HDZ-ova desnica već tipičan HDZ-ovac koji je najviše glasova dobio u devetoj izbornoj jedinici. Sukladno tome nije podržao amandmane Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da se ne dodijeli 13 milijuna kuna za Nacionalna zakladu za razvoj civilnog društva. 

- Mi smo o tome raspravljali i zaključaili smo da ćemo biti protiv amandmana, zato što ćemo sljedeće godine dobiti novi model i efikasnije upravljanje tom zakladom. Ja sam za to rekao Hasanbegoviću - rekao je Kovač.

>> Kovač: Ne plaše nas prijetnje iz susjedstva! Stier: Hrvatska još ima rezerve oko poglavlja 26

Komentara 22

DU
Deleted user
23:42 15.12.2016.

Kovać još jedno od velikih razočarenja HDZ-ovih birača. Žalosno.

DU
Deleted user
22:58 15.12.2016.

Slažem se sa Kovačem da je tipični hadezeovac i nažalost ništa više od onoga što smo od njega očekivali. Puno diplomatske demagogije, a nikakvog djelovanja poput onih" vjerodostojnih " hadezeovaca u Odboru za ustav i..gubljenje vremena.

MO
morituriite
03:36 16.12.2016.

Kovaču, tipičan hdz-ovac je interesdžija koji ide za svojom koristi i slugan. Baš je nedavno i na tv-u bila rasčlabma hdz-a na one tipične, tradicionalne desničare i one iz ideala i uvjerenja koji ne traže nikakve koristi za sebe. Doduše, jest da su ti potonji u debeloj, debeloj manjini, ali eto našao se jedan Hasanbegović. Dobro je da si se i ovako javno izjasnio. Znači nisam pogriješila u vezi tebe od samog početka. I uzalud ti verbalno "branjenje" interesa RH kad na djelima padaš što si i kod ovog amandmana pokazao, slabiću i kukavico. Još par stvarčica do lokalnih izbora i Hasanbegović će vas sve hdz-ovce gole izvesti na čistac. Za one koji su još uvijek slijepi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije