Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak ministara obrane

Hrvatska i Mađarska za jedinstven odgovor na nove migrantske rute

Josip Buljević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.04.2016.
u 17:27

Hrvatski ministar obrane Josip Buljević susreo se s mađarskim kolegom Istvanom Simicskom. Ministri dviju članica EU i NATO-a razgovarali su o aktualnom sigurnosnom stanju na globalnoj razini i implikacijama postojećih kriza na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi

Hrvatska i Mađarska zalažu se za jedinstven europski odgovor na moguće otvaranje novih migrantskih ruta, rekli su mađarski i hrvatski ministri obrane na sastanku u Budimpešti, priopćio je danas MORH.

Hrvatski ministar obrane Josip Buljević boravio je u četvrtak i petak u službenom posjetu Mađarskoj gdje se susreo s mađarskim kolegom Istvanom Simicskom.

Ministri dviju članica EU i NATO-a razgovarali su o aktualnom sigurnosnom stanju na globalnoj razini i implikacijama postojećih kriza na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi.

– Poseban naglasak bio je na usuglašavanju stavova po pitanju jedinstvenog odgovora u slučaju eventualnog otvaranja novih migracijskih pravaca te potrebi jedinstvenog djelovanja svih članica EU u slučaju takvog scenarija – stoji u priopćenju.

– Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, koja se trenutačno suočava s nizom izazova, od slabih državnih institucija, neriješenih bilateralnih pitanja, do rastućeg religijskog radikalizma i problema stranih boraca koji se bore u redovima ISIL-a – dodaje se.

Dvojica ministara razgovarala su o bilateralnoj obrambenoj suradnji, poput zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama, zajedničkim vojnim vježbama i obuci te suradnji snaga za specijalno djelovanje u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Tema je bio i skori summit NATO-a u Varšavi koji se, složili su se ministri, održava u trenutku kada se osnovne postavke euroatlantske sigurnosti mijenjaju iz temelja. Stoga je nužno usuglasiti stavove članica Saveza o potrebnim prilagodbama kako bi NATO mogao odgovoriti na spektar novih izazova s kojima se suočava, rekli su Buljević i Simicsk. 

Dvojica dužnosnika dogovorila su i suradnju u povodu obilježavanja 450. godišnjice bitke kod Sigeta, a Buljević je podupro mađarsku ideju za podizanjem spomen-ploče na zagrebačkom groblju Mirogoj u čast vojnicima poginulima u Prvom svjetskom ratu, navodi se u priopćenju MORH-a. 

>> Grabar Kitarović: Migrantima dugujemo objašnjenje što i kako će biti

Komentara 3

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:37 29.04.2016.

Ministri su zajedno razgovarali! Zajedno! A ne pijano pljuvanje po novinama i "šaraj malo, šaraj".

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
17:50 29.04.2016.

Buljevic je isto sposoban ministar

OK
okus
19:44 29.04.2016.

Kakvo otvaranje ? Ruta je zaklimbana i tak treba ostat. Izbjeglice nek idu u Saudijsku, Katar, Emirate .. tam plivaju u lovi nek si ih uzmeju. Nama ne trebaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije