Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE AMBICIJE

Hrvatska i Izrael postali vojni saveznici. Krstičević: Obje države imale su težak put k neovisnosti

MORH
Foto: MORH
1/3
21.03.2017.
u 14:06

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa RH i Izraela te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje i to ne samo ministarstva obrane već i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, sa svojim je suradnicima u dvotjednom službenom posjetu Državi Izrael.

Ondje se sastao s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom, istaknuvši kako Republika Hrvatska upravo Izrael vidi kao jednog od dugoročnih partnera u području sigurnosti i obrane.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa RH i Izraela te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje i to ne samo ministarstva obrane već i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država, izvijestio je MORH.

– U fokusu su Vlade RH  stabilnost i sigurnost i zato smo pokrenuli proces redefiniranja naših strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti s ciljem uvođenja novog sustava Domovinske sigurnosti. Na tom putu želimo surađivati s partnerima koji na adekvatan način pristupaju području sigurnosti – rekao je ministar Krstičević dodavši kako je uvjeren u podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela. 

– Obje države imale su težak put pri stjecanju neovisnosti i zato smo svjesni važnosti održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove.

Tom prigodom dvojica ministara potpisala su Memorandum o razumijevanju u području obrane koji će biti temelj za unaprjeđenje obrambene suradnje dviju zemalja.

To je pravni okvir na osnovi  kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije – rekao je ministar Krstičević te dodao kako ovaj Memorandum obuhvaća i područje za vojno-gospodarske i tehničko-znanstvene aktivnosti te zajednička istraživanja, a razgovaralo se i o mogućnostima zajedničkih obuka i vježbi.

Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju proširit ćemo našu obrambenu i sigurnosnu suradnju.  

Tijekom ove i iduće godine slijedi realizacija na terenu po područjima koje smo definirali i koja su od zajedničkog interesa i za Izrael i za Hrvatsku – istaknuo je Lieberman te još jednom zahvalio Hrvatskoj na pružanju humanitarne pomoći krajem prošle godine kada su pripadnici protupožarnih snaga pokazali svoje sposobnosti i profesionalizam u gašenju velikih i zahtjevnih požara u Izraelu.

Na kraju sastanka ministar Krstičević pozvao je svog izraelskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na sajam vojne opreme i naoružanja ASDA (Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ), koji će se održati u Splitu krajem travnja ove godine.  

Ministar Krstičević  tijekom popodneva s izaslanstvom će posjetiti i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

>> Kanader diplomacija: Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

>> Tuđman: Sumnjam da ćemo opet ratovati s okruženjem dok smo mi živi

 

Komentara 74

MI
Mimizo
14:39 21.03.2017.

ovo ne ide u prilog onima koji se nemogu pomiriti da je hrvatska neovisna i međunarodno priznata država i stalno izmišljaju netoleranciju prema židovima i nekim manjinama a u stvari je sasvim druga istina

DU
Deleted user
15:16 21.03.2017.

Kako sad.. sta sad.. pa kako.. pa reko edo majka da u rvackoj samo ustase zive.... edo majka i pupovac rekli.. kako sad izraelci sa ustasama.. pa kako cu sad ja svima govorit da su u rvackoj samo ustase, akoo nisu, a pupovac i vujčić i jospipović, oni kazu da jesu... a židovi sad.. sporazum .. a joooooooooooj, pa poludjet cu.....

AD
admin2
15:33 21.03.2017.

I jedan i drugi narod porazili agresivne fašiste u borbi za nezavisnost i slobodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije