Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fondovI EU

Hrvatska će prometnu strategiju 
imati prije odluke EK o pelješkom mostu

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
24.05.2014.
u 17:00

Strategija je sada na javnoj raspravi i treba biti gotova u srpnju, a EK odluku o mostu donosi na jesen

Hrvatska bi do kraja ovog ljeta trebala napokon dobiti Strategiju prometnog razvitka čime bi zadovoljila jedan od uvjeta za korištenje fondova EU.

Udovoljit će se uvjetima

Europski povjerenik za regionalni razvoj EU Johannes Hahn u intervju Večernjem listu, naime, naveo je kao jedan od hrvatskih nedostataka upravo nepostojanje strateškog planiranja, odnosno nepostojanje prometne strategije. Tako je naveo da u novoj financijskoj perspektivi i investicija poput pelješkog mosta, koju Hrvatska planira kandidirati za financiranje iz fondova EU, mora biti dio te prometne strategije. S obzirom na to da će se o tom mostu u Europskoj komisiji odlučivati na jesen, nakon što se oformi novi saziv EK poslije ovotjednih izbora za Europski parlament, Hrvatska će, ako se ostvari plan da strategija dotad bude usvojena, udovoljiti uvjetima o kojima govori Hahn. Inače, u Vladinim krugovima njegov istup tumače kao pomaganje svojim konzervativcima u kampanji za europske izbore.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture posao izrade Strategije prometnog razvitka, prvog takvog dokumenta nakon 1999. godine, kad je donesena zadnja Strategija razvitka prometa, povjerilo je nakon provedenog javnog natječaja u veljači 2013. španjolsko-mađarskom konzorciju Idom Ingeneria i OTP-Hungaro projekt, i to za 331.900 eura. Prije toga su izrađeni nacrti šest sektorskih prometnih strategija, a taj je posao dan tvrtki Grontmij za 190.320 eura.

Usto, prema podacima Ministarstva prometa, potpisan je i ugovor s tvrtkom Planet za izradu dokumenta “Potpora u pripremi strateške procjene utjecaja na okoliš za Strategiju prometnog razvoja RH“, i to za 96.051 eura.

Nacrt Strategije prometnog razvitka do 2030. godine trenutačno je u javnoj raspravi, a u Ministarstvu prometa planiraju završiti nacrt buduće strategije krajem srpnja ove godine. A onda će strategiju poslati Vladi na usvajanje.

Već najavljene loše ocjene

Iako će prometna strategija biti uskoro gotova, i na vrijeme što se tiče pelješkog mosta, za koji je sad u tijeku postupak izrade studije isplativosti, nacrt te strategije izazvao je u domaćim stručnim krugovima dosta negodovanja.

Kao što smo nedavno pisali, prometni stručnjaci koji su dobili nacrt strategije na recenziju nezadovoljni su sadržajem tog dokumenta, a najviše španjolsko-mađarskim konzultantima zamjeraju nedostatak konkretnih podataka pa je stoga analiza trenutnog stanja prometa opisna, a prognoze prometa do 2030. godine uopće nema. Stoga su nam neki naši sugovornici rekli da je bačen novac za izradu takve strategije i da će joj dati loše ocjene.

Komentara 14

ŽA
Žarka
18:13 24.05.2014.

Hrvatska je već morala imati prometnu strategiju..na čelu s ovom Vladom neće je imati nikada..

Avatar Carrera
Carrera
17:48 24.05.2014.

hrvatska nema nikakvu prometnu strategiju, jer vlada nema pojma kako voditi ovu državu. sve se svodi na metodu pokušaja i pogrešaka, a svaki pokušaj je dosad bio pogrešan. nema nama sreće dokle god je kukuriku vlada na čelu države.

LA
Laras
18:22 24.05.2014.

Tko će tebi Pajdaš Dončić napraviti prometnu strategiju?? Imaš tim za čuvat ovce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije