Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.05.2015. u 11:16

Kako su predvodnici političke ljevice napravili cirkus od Jasenovca, tako i desnica radi cirkus od Bleiburga.

U subotu su se odvijala dva važna događaja koja su imala istu pozadinu, ali s posve drukčijih pozicija. Prvi događaj bio je u Sloveniji, misa pomirenja u povodu 70. godišnjice završetka Drugoga svjetskog rata, na kojoj je bila i slovenska politička elita, i desna i lijeva, ili nevažno kojih boja. Ali je slovenska politička elita svojim dolaskom na misu pomirenja odaslala signal Slovencima da je vrijeme da se povijest ostavi povijesti i da se ide dalje u budućnost.

Slovenci imaju bolnu prošlost, njih je izjeo građanski rat u kojemu su se sukobili slovenski komunisti i slovenski domobrani, komunisti koji su pomeli i slovensku desnu inteligenciju. Slovenija je puna jama, slovenski KNOJ bio je zacijelo najkrvoločniji među jedinicama Titova KNOJ-a. No povijest se ne može vratiti ni mijenjati, na njoj samo valja učiti i raditi sve da se tako više nikad ne ponovi. Došlo je vrijeme da se upitamo gdje su naša braća jer smo u ideološkim mistifikacijama zaboravili na čovjeka, kazao je ljubljanski nadbiskup Zore na misi pomirenja. On je upozorio i na razliku koju je završetak Drugog svjetskog rata donio s jedne strane državama u kojima je obnovljen demokratski poredak u odnosu na one u kojima je prevladao komunizam iako su se sve borile protiv nacizma i fašizma. Dok je jedan dio Europe proslavljao oslobođenje, drugi je stavljao na glave crne marame i kriomice oplakivao pobijene. Jedni su priređivali mitinge, a drugi su u isto vrijeme padali u jame, rekao je Zore.

U isto vrijeme istog dana na polju kod Bleiburga održavala se komemoracija u povodu 70. godišnjice bleiburške tragedije. Zagrebački nadbiskup Bozanić odaslao je slične poruke kao i Zore, kao i izaslanica hrvatske predsjednice. Dosad najveći broj ljudi, njih više od 50.000, dao je do znanja koliko hrvatsko biće tišti bleiburška tragedija, ali se nije čuo javni govor mržnje, kakav se čuo iz Jasenovca. U tome je sva tragedija hrvatske politike i hrvatskog naroda. Mi smo zemlja, mi smo narod koji je sve zapušteniji i koji sve više nazaduje. Samo zato što i dalje otkopavamo leševe prošlosti, a ne gradimo zdravu budućnost. Tako je i dolazak političkih čelnika desnice u Bleiburg u prvom redu dio političkog marketinga, pridobivanje biračkog tijela, pozicioniranje, baš kao što je i ta neka ljevica odlučila pojačano podebljati svoje pozicije istupima u Jasenovcu te proslavom 70. godišnjice završetka rata. A toga će još biti, jer je za mjesec dana i Dan antifašističke borbe.

Tako se Hrvati glođu oko prošlosti, a svijet ide dalje. Kad će biti moguće da imamo i mi hrvatsku misu pomirenja, na kojoj će biti zastupljene obje strane, i lijeva i desna? Kad ćemo imati da i jedni i drugi iskreno osude sve zločine, i Jasenovac i Bleiburg? Kad ćemo imati da i jedni i drugi budu i u Jasenovcu i Bleiburgu? Dok se to ne dogodi, nemamo izgleda da ćemo profitirati u budućnosti.

Hrvatska predsjednica jedina je u ovome trenutku koja ima političke i moralne pameti u ovom političkom cirkusu od države. Kako su predvodnici političke ljevice napravili cirkus od Jasenovca, tako i desnica radi cirkus od Bleiburga.I jedni i drugi rade cirkus od žrtava totalitarizama. Nekad su se bivši komunisti gurali u prvi red u crkvama. Kako su prije lizali oltar štafete, tako su nakon 1990. mislili da trebaju lizati crkveni oltar za jeftine političke bodove a da ne razumiju vjeru. Tako danas kvazidesničari misle da su desnica ako idu u Bleiburg, kao što ljevica misli da je ljevica ako ide u Jasenovac. Ne misle oni da u Bleiburgu i Jasenovcu leže i lijevi i desni Hrvati. Puno njih to ne shvaća. I zato država propada, a mladi bježe, jer su žrtve prošlosti postale cirkus današnjosti, a mladi današnjosti postali su taoci političkih nakaradnjaka koji ne znaju ni vlastitu povijest.

Jedina osoba koja danas ima trunku mudrosti jest predsjednica! Svi drugi samo skupljaju jeftine političke bodove. Žrtve, međutim, zaslužuju puno više.

>>'Na livadi crvenoj od krvi ležali su vojnici, žene, djeca, starci i konji'

>>'Teško mi je prihvatiti da netko zbog straha od zvižduka ne ode u Bleiburg ili Jasenovac'

Komentara 51

Avatar dmitarX
dmitarX
13:17 18.05.2015.

Pa Despote moj, baš vi novinari, tj. mediji najviše bacate kost glede ovi stvari. No, bez obzira na publicitet, ova stvar će uvijek tinjati, nikad se ugasiti..dok god se stvari POŠTENO ne razjasne. A to će biti, nikad.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:28 18.05.2015.

Ne glođu se Hrvati, već nas namjerno žele posvađati po svim kriterijima. To je lažna rasprava, a kad narod svrgne ovu partijsku vlast kao i njezina kandidata Josipovića (koji je pobjeđivao u svim lažnim anketama), nestat će i ove teme. Već vidim cviljenje i dreku lijevih udruga kad dođe HDZ na vlast. Nadam se da će država uštedjeti upravo na njima.

LI
livoguza2
12:40 18.05.2015.

Nije istina da se glođu Hrvati. Hrvati se međusobno ne glođu. Ali se zato glođu i glođat će se s jugokomunistima i velikosrbima kojih još ima u Hrvatskoj. Lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije