Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na napade

HND na HTV-u: Političari, ne stvarajte atmosferu čistki i straha

Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.02.2016.
u 17:17

Ogranak HND-a smatra da je odgovornost političara da, kad javno i bez ograda iznose tako teške optužbe, za njih iznesu i dokaze

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u upozorio je danas na "nedopustivu razinu" izjava prvoga potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je posljednjih dana više puta prozivao medije da su u funkciji jedne političke opcije, posebno napadajući Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Reagirajući na javne napade vodećih političara na HRT, Izvršni odbor HND-a priopćio je kako i političari imaju pravo kritizirati rad medija i javnog servisa čiju pretplatu plaćaju, no dužnost koju obnašaju obvezuje ih na pristojnu razinu javne komunikacije koju bi kao odgovorni političari trebali potkrijepiti činjenicama.

HND-ov ogranak na HTV-u navodi pritom kako Tomislav Karamarko optužuje da se u "programima HTV-a koji je u funkciji jedne stranke laže, sotonizira HDZ, čini ih luđacima jer su domoljubi i karikiraju sve ono što govore te kako HTV radi na destrukciji političke suradnje Mosta i HDZ-a".

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a ide još dalje: "Radman je dopustio službama drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom zaposlenika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate našu zemlju", navodi ogranak te novinarske udruge.

Ogranak HND-a smatra da je odgovornost političara da, kad javno i bez ograda iznose tako teške optužbe, za njih iznesu i dokaze. "Ako, kako tvrde, imaju saznanja koja ugrožavaju ne samo rad HRT-a nego i nacionalnu sigurnost dužni su ih u prvome redu prijaviti ovlaštenim institucijama."

"Javnu histeriju", dodaje HND, ne smiruje ni prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović izjavom kako bi i on mogao reći da je HRT HDZ-ov.

Nasuprot takvim stajalištima, ogranak HND-a ističe da HRT nije stranački ni državni nego javni servis, koji u skladu sa zakonom kontroliraju Nadzorni odbor, Programsko vijeće i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora. "Želi li politika preuzeti sve te uloge? Sudeći prema retorici kojoj svjedočimo posljednjih dana i priopćenjima koje vrve paušalnim ocjenama  i prigodnim floskulama – takav je scenarij siguran", zaključuje Izvršni odbor HND-a na HTV-u.

Poručuju pritom kako bi političari svih opcija trebali shvatiti svoju odgovornost da u ideološki duboko podijeljenoj zemlji daju doprinos kako bi se u civiliziranom ozračju razgovaralo i polemiziralo o svim važnim političkim i društvenim temama. Tu iznimka nije ni HRT. No, svojim izjavama sigurno ne pridonose dizanju standarda i nastavku profesionalizacije javnog servisa nego stvaraju "atmosferu čistki i straha" od koje je samo korak do cenzure i autocenzure, kažu u HND-u.

Ogranak, koji je više puta interno i javno upozoravao na dubiozne programske odluke vodstva HRT-a, nezakonite otkaze i sukob interesa, poručuje da vladajuća većina u parlamentarnoj proceduri, legitimnim, zakonskim sredstvima, bez zastrašivanja sa stranačkih skupova, može provesti promjene na javnoj radioteleviziji.

>> HNiP: Na agitpropovski način konstruiraju se svjetonazorske javne afere

>> HND pita predsjednicu: Što smo to učinili da smo zaslužili napade fašističkim metodama?

Komentara 24

Avatar Cinco
Cinco
17:43 16.02.2016.

Objavite Hnip-ov komentar koji je puno bolji od hnd-ovog. Eeee VL. Stanite se.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:41 16.02.2016.

A što ste sa tom izjavom čekali od 2012. kad je bila aktualna? Ovaj tzv. HTV treba zakonom ukinuti, kao što su Grci napravili. Ovo se popraviti ne da.

ZD
zdepar
17:36 16.02.2016.

ako je htv HDZ-ova , čemu onda milanovićeva nervoza, svatko sa svojom stvari može mahati kako hoće i znači li to da je radman ustaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije